Crème brûle szpesl

Vilgletemben szerettem a pohrkrmeket. Emlkszem, ahogy gyerekkoromban kzdttnk rte a Jgbfben. Hromszor kellett sorban llni: elszr oda kellett furakodni a vitrinhez megnzni, hogy van-e mg egyltaln, rdemes-e tovbblpni. Ha igen, jtt a sorlls a blokkrt, amivel aztn megint visszajutottunk a vitrinhez s elbb-utbb megkaparinthattuk vgre a mennyei mannt.
Ahogy nekem az eper a gymlcsk kirlynje, a crème brûle a pohrkrmek. Van benne valami arisztokratikus elegancia. Egyszer, de mgis nagyszer. Imdom kocogtatva feltrni a tetejn a karamellrteget, kjes gynyrsggel, mint Amelie a filmben.
Elkszteni sem rdngssg, de kell hozz nhny kellk. Egyik a kis porceln tlka, msik a zsebsrkny, vagy karamellizl pisztoly, vagy konyhai fklya. Lehet kapni szettben is (pldul itt, vagy szvecsks-magentt itt).
n a sima, egyszer, alapvltozatot szeretem leginkbb, de ksztettem mr zestetteket, st libamjasat is (receptek itt).
Mint emltettem, nem bonyolult az elksztse, de azrt nhny dologra figyelni kell. Nem szabad pldul tlstni, mert a krmes llagbl olyan kemny kocsonya lesz, mint a ftt tojsfehrje. Ne szrjunk r tl sok cukrot, mert a vkony karamellhrtya helyett nehezen thatolhat pnclt kapunk. A karamellizlst lassan, fokozatosan vgezzk, vatosan, mert knnyen megg a cukor (a lng legmelegebb rsze a szrlng –a legkkebb rsz- hegye). A krm fzst nyugodtan elvgezhetjk az elz napon, de a cukrot csak felhasznls eltt (karamellizls utn rdemes mg kb. 10 percre htbe tenni, hogy az olvasztott cukor megdermedjen) olvasszuk a tetejre, mert lvn nedvszv, ha rkat ll fogyaszts eltt, elfolysodik.
Talltam mg egy rpke oktatfilmet is a ksztsrl.
|