Ahányszor meglátom ezeket a fajta virágokat, két dolog ugrik be egyből: a hippire festett ikonikus Volkswagen Transporter T2-es,
ami Legóban is kapható (ugyan virágok nélkül, de így is roppant cuki)
és Viggo Mortensen, akit pár éve Oscarra jelöltek a hippi családfő megformálásáért a Captain Fantasticban.
Mindennek persze semmi köze ahhoz a körülményhez, hogy a korábbi bonbonhoz vett mangópüré hatalmas kiszerelésű volt a felhasználni kívánt mennyiséghez képest, ezért meglódult a fantáziám a maradék felhasználását illetően. Így született meg ez a sütemény.
HOZZÁVALÓK:
ZSELÉ
200 g mangópüré
2,5 lap zselatin
MINTA
70 g puha vaj
70 g porcukor
70 g liszt
70 g tojásfehérje
fehér, sárga, rózsaszín, kék, zöld ételfesték
TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
8 ek liszt
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TÖLTELÉK
60 ml tej
3,6 lap zselatin
2,5 ek víz
120 ml tejszín
60 g mascarpone
36 g porcukor
120 g natúr joghurt
0,5 ek citromlé
1 zacskó habfixáló
TEPSI: 24x34 cm.
A zseléhez hideg vízbe áztatjuk a zselatint, a mangópürét forrásig hevítjük egy lábosban, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselésítőt. Folpack-kal kibélelt dobozba öntjük, és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk dermedni. Másnap a formánk hosszának megfelelő mennyiségű mintát szaggatunk ki a zseléből.
A minta tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük,
majd szétmérjük a következő arányban: 30 g (fehér), 30 g (rózsaszín), 40 g (sárga), 40 g (középkék), 70 g (világoskék), 70 g (zöld),
megszínezzük,
végül habzsákba töltjük őket.
Tálcára helyezzük a sütőpapírral bevont sablont, majd áttöröljük egy olajos papírral.
Megrajzoljuk a mintát,
majd fél órára hűtőbe tesszük a tálcát.
A tésztához felverjük a fehérjéket a cukorral és az ételfestékkel, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral és az ételfestékkel. Utóbbiba beleszitáljuk a lisztet, finoman elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejet és a vajat. Végül a fehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe,
majd ráöntjük a tésztát és óvatosan elegyengetjük.
Ezután néhányszor a munkapulthoz csapkodjuk buborékmentesítés céljából. 160 oC-ra előmelegített sütőben 14 percig sütjük hőlégkeveréssel.
A tésztát melegen sütőpapírra fordítjuk, lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Kiszabjuk belőle az alagút tetejét és alját, majd az alagútformát sütőpapírral kibéleljük és belehelyezzük a mintás tésztát.
A krémhez a zselatint felolvasztjuk a víz és a tej keverékében, majd kihűtjük. Kikeverjük a mascarponét a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a citromlevet, jól elkeverjük. Végül homogenizáljuk a zselatinos tejjel. Felverjük a tejszínt a habfixálóval, majd a krémsajtos-joghurtos keverékhez adjuk. A krém felét a formába öntjük,
ezután mangózselét fektetünk a tetejére.
Végül befedjük a maradék krémmel,
és lezárjuk az alagút aljául szolgáló tésztával.
Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap kifordítjuk a formából,
és szeleteljük.