Óda a gőzgombóchoz
Forró, édes, savanykás, mákos, vaníliás dombocska.
Főtt és sült keveréke, hiszen forró gőz járja át a lefedett fazékban, melytől a kelt tészta megkel, megpuhul, de az edény aljához érve kicsit meg is sül.
Lehet édesen és sósan is készíteni, töltetlenül és töltve is.
A származása a mai napig vitatott. A bajorok bajor specialitásnak, míg a kínaiak kínainak tartják.
Az osztrákok a síparadicsomokban készítik a megfáradt sportolók legnagyobb örömére; de a dunamenti svábok repertoárjában is szerepel.
Számomra a vanília sodóval és porcukros mákkal hintett, szilvalekvárral megtöltött verzió az igazi Germknödel. Forrón tálalva, villával feltárva, majd a falatkát a sodóba és a mákba mártva a szájhoz emelve. Az ízlelő bimbók megbolydulnak minden egyes falatra. Igazi túrát jár be az ember ezen a kis dombon, ideális kirándulás a szürke télvégi napokra.
Kalandra fel! Melegen ajánlom!
Találtam egy jó receptet:
Hozzávalók:
A tésztához:
-
2,5 dkg élesztő
-
50 dkg liszt
-
3 dkg cukor
-
3 dl tej
-
1 tojás
-
10 dkg vaj
-
csipetnyi só
-
fél citrom reszelt héja
-
25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
-
olvasztott vaj vagy vaníliasodó
-
10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.
A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.
|