Culturewitches  

 

Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Brainstorming
Csak csndben. Csak halkan. Hogy senki meg ne hallja.
 
Legfrissebb
Friss bejegyzsek
2020.04.26. 10:16
2020.02.27. 17:16
2020.02.26. 17:21
2020.02.16. 08:56
2020.01.10. 07:44
Friss hozzszlsok
 
Culturewitches mindennapi betev

chocoMe, az gy kell ezt csinlni vllalkozs

csokold szemlyre szabva

Amikor bartaimat – egyben jvendbeli cgtrsaimat – arra kapacitlom, hogy keressk a piaci rst szorgos hangya mdjra, nehogy akkor kelljen kapkodni, amikor bet a lott ts (hisz ez brmikor megtrtnhet, vrjuk felkszlten), akkor pontosan olyan jelleg karriertrtnetet vizionlok magunknak, mint Mszros Gbor.

s olyan termket. Ami exkluzv, minsgi, megklnbztethet, annyira egyedi, hogy messzirl vlt rla, hogy a mink. Amelynl a koncepci egysges s tfog, minden rszletre kiterjed kerek egsz. Mint a chocoMe maga.

Ha visszatekintek a cg 5 ves sikereire, tulajdonkppen nem csodlkozom.

Amikor 2010 szeptemberben, pr hnappal az induls utn ott jrtam egy workshopon, mr lehetett rezni, hogy valami nagyszer szletett. Klnleges, zlses, ignyes prmiumtermk. A cg ln egy fiatal, nagyon szimpatikus, nagyon elktelezett srccal, Mszros Gborral.

Gbor Balassagyarmaton ntt fel, kisfiknt szakcs szeretett volna lenni. Szleinek deliktesz zlete volt, ahol olyan kurizumokat rtkestettek, amikhez Magyarorszgon nem nagyon lehetett hozzjutni. A multicgek megjelensvel vltaniuk kellett, gy ital nagykereskedss alakultak. Szlei azt szerettk volna, hogy Gbor vigye tovbb a vllalkozst. Htvgenknt, illetve minden sznetben a csaldi zletben dolgozott.

A ksrleti jelleggel indult Kolumbusz Kristf Utazgimnziumba jrt, ami gyakorlati oktatst nyjtott. Azon helyszneket, amikrl pldul trtnelembl tanultak az skor, kzpkor, jkor kapcsn, be is jrtk. Romnit, Bulgrit, Trkorszgot, Izraelt, Jordnit, Szrit, Grgorszgot, stb. gy mr fiatalon 28 orszgban volt lehetsge megfordulni.

Ezutn elvgezte a University of Hertfordshire magyarorszgi fiskoljt, ahol a jogon kvl mindent angolul tantottak, majd a Budapesti Gazdasgi Fiskola kereskedelem-vendglts szakirnyn msoddiplomzott.

2009-ig a Heineken marketingmenedzsere volt, m a gazdasgi vlsg miatt, hat v munka utn elbocstottk. Egy ideig kldzgette az letrajzt szerte s szana, de nem jrt sikerrel. Ekkor fogalmazdott meg benne a gondolat, hogy sajt vllalkozsba kezdjen. A csokoldhoz gyerekkora ta vonzdott. A kilencvenes vek kzepn kstolt egy Venezuelbl szrmaz, bourbon vanlis, chilis, vrsfonys zests csokit, ami annyira klnleges volt, hogy tbb mr nem tudott ugyangy tekinteni az akkor tlnyom tbbsgben nlunk kaphat, kakas tejmassza alap ksztmnyekre. Klfldi utazsai sorn kereste ezt az zt, de nem tallta. Ksbb elgondolkodott azon, hogy mirt is ne kszthetn el maga lmai csokoldjt, mint ahogy a pizzt is olyan feltttel rendelheti, ahogy szereti. Ebbl a filozfibl alakult ki a chocoMe koncepci, amellyel olyan egyedi, szemlyre szabott, kizrlag minsgi sszetevkbl kszlt csokoldkat lehet elkszttetni, amelyeket a megrendelk a sajt szjuk ze szerint llthatnak ssze. Azrt lett vgl chocoMe a termk neve, mert jelkpezi a „csokold, ahogy n szeretem” rzst.

Marketinges tapasztalatval gyorsan felmrte, hogy egy tterem, egy kvz invesztci ignye meghaladja akkori kpessgeit. A csokoldt tbbek kztt azrt vlasztotta, mert ez volt a legkisebb tkebefektetssel elindthat projekt (egy tlagos fvrosi laks rba kerlt az induls, ehhez jelzloghitelt vett fel a laksra). Magyarorszgon ez mg gyerekcipben jr zletg volt akkoriban, kevesen mveltk eme mestersget. A hazai csokoldkszts bonbon, trffel vagy pralin ellltsrl szlt, tblacsokit gyrt cg nem ltezett a multikon kvl. A hazai piacot felmrve vilgosan ltszott az is, hogy a kommersz csokikkal szemben inkbb a luxus kategrit kell megclozni, mivel abbl itthon szinte csak a Lindt mrka ltezett.

A vllalkozs beindtsa eltt egy vig csak a csokoldnak lt. Elszr Belgiumban elvgezte a vilghr Callebaut Csokoldakadmit, ahol chocolatier-v, azaz csokimesterr avanzslt. Az egy hetes kurzus nagyjbl flmilli forintba kerlt, de a vilg legkivlbb mestereitl tanulhatott.

Ezt kveten itthon minden szakirodalmat felkutatott, utna pedig fl ven keresztl reggel nyolctl jflig semmi mst nem csinlt, mint mikrban olvasztott, kstolt, zestett, alapanyagokat tesztelt, tleteket gyjttt, tancsokat krt, majd kvetkezett a mrkanv, a log, a cgarculat megtervezse s a csokoldfelttek kivlasztsa. A konyhja lett a tanulmhelye, ahol szorgalmasan gyakorolt. Egy srkvesnl vgatott mrvnylapot, azon temperlta kzzel a masszt.

Krlbell 200-300 felttet kellett 80-ra szktenie (kztk olyan klnlegessgekkel, mint a kandrozott virgok, liofilizlt gymlcsk – fagyasztva szrts: nagyon alacsony hmrskletre fagyasztjk a nvnyt vagy gymlcst, majd vkuum al helyezik, aminek hatsra a megfagyott vz azonnal lgnemv vlik, azaz szubliml. A gymlcs a popcornhoz hasonlv vlik, ze viszont intenzvebb lesz - s 23 kartos aranypehely, klnleges fszerek s magvak). A felttekbl maximum tt tudnak az rdekldk a csokoldjukra vlasztani (ami lehet t, tej s fehr, mindhrom alapanyaga prmium kategris), gy a ltrehozhat varicik szma kb. 60 milli.

A weboldal, a dobozkonstrukci kialaktshoz kls segtsget is ignybe vett, de alapveten minden Gbor egyni zlse szerint valsult meg.

Ahhoz a kezdetektl ragaszkodott, hogy magas minsg, „high-end” termket hozzon ltre. Ez vonatkozik az alapanyagokra, a csomagolsra s a marketingre is.

A chocoMe 2010. jnius 17-n jtt ltre. Az indulsban Gbor segtsgre volt egy PR-os bartja, vele talltk ki, hogy a cget beharangoz sajttjkoztatn minden jsgrnak elksztik a szemlyre szl csokoldjt. A reklmfogs fnyesen bevlt, a chocoMe pazar hrverst kapott. A sajttjkoztat mjusban volt, a tnyleges indulsig mr tucatnyi cikk jelent meg a cgrl. A Facebookra is feltelepedtek, s nhny hnap alatt mr 5000 rajongnl tartottak, ami szintn nagy lkst adott az rtkestsnek (szerencss egybeess volt, hogy a bevezetssel egy idben robbant be nlunk is a kzssgi mdia).

Br a manufaktra klnleges csokoldi nagy lelmiszer ruhzakban nem kaphatk (Gbor nem szeretn, ha tucattermkk vlna), az internetes rendels mellett a viszonteladi hlzat egyre bvlt. Virgrusok s borszok is forgalmaztk a csokikat sajt termkeik mellett.

Kezdetben 70 ngyzetmteren mkdtek a XIII. kerleti Szent Lszl utcban. A kis helyigny titka, hogy ksz alapanyagokkal dolgoznak. Ezek egy rsze itthon is megvsrolhat, de sok hozzvalt (pldul a kandrozott, ehet virgokat) csak klfldrl tudjk beszerezni. A csokold egy prmium minsget elllt belga gyrt termke. Felmelegtik a csokipasztillkat, tblba ntik, majd a vevk kvnsgnak megfelel feltteket tesznek r. A ksztermk vgl luxustermket idz csomagolst kap s mr ksz is a szemlyre szabott csokold.

A csokold azrt jval szofisztikltabb mfaj, mint ahogy azt majszols kzben gondoljuk. Nem elg felmelegteni s tblba nteni a masszt. sszesen htfle kristlyszerkezete ismert, neknk a btakristly kell ahhoz, hogy sima, fnyes, homogn textrt kapjunk, hogy amikor letrnk egy szeletet, egyenes vonal mentn roppanjon s kzben azt a jellegzetes hangot hallassa. Az is dnt a folyamatban, hogy milyen intervallumban temperldik a csokold. Szmt a leveg pratartalmnak vltozsa s a huzat is. Borzasztan knyes, rzkeny portka, rnyalatnyi krnyezeti klnbsgek miatt gyakran ellrl kell kezdeni a mveletet.

Gbor a workshopon bemutatta, hogy kszti a kzmves csokikat: elszr megolvasztotta a Belgiumbl vsrolt csokipasztillkat a temperlgpben. A megfelel hmrsklet belltsval kialakul az idelis kristlyszerkezet. Nagyon fontos a hmrsklet, hisz bizonyos hatr fltt mr srl a csokold. Ugyanilyen fontos a fizikai behats is. Erre pldaknt Gbor grnit lapon, kzzel temperlta a fehrcsokoldt.

Ezutn egy tlcsrbl feltlttte a manyag sablonokat, majd egy rzgpen kirzta a csokibl a lgbuborkokat. 

Ezt kveten kerlnek a kvnsgoknak megfelel felttek a tblra, majd irny a ht. Dermeds utn tltsz zacskba, majd a dszdobozba kerl a ksztermk.

Ez itt az ltalam krt sszellts.

Gbor eleinte mindent egyedl csinlt, a csokiksztst is belertve. Oktbertl, a karcsonyi szezon kzeledtvel megugrott a forgalom, gy mr alkalmazottra is szksge lett. v vgig a vrt 600-800 kil helyett 5 tonna csokoldt rtkestett. Az induls vnek vgre forgalma mr akkora volt, mint amit hrom vvel ksbbre tervezett, s Franciaorszgban is rustani kezdte termkeit.

Tavasszal eladta a franchise jogot, ennek ksznheten Ausztrliban is forgalomba kerlt a chocoMe egy magyar hzaspr jvoltbl.

Egy v alatt 100 ezer tbla csokold kerlt ki a kis mhelybl s zporozni kezdtek az elismersek is (ekkor mg „csak” belfldiek).

Kzben elkezdtek bor s plinkaksztkkel is kooperlni, adott bor- vagy plinkatpushoz hozzjuk ill sszelltst ksztettek.

2011. szeptember 29-n megnylt a bemutatterem. Az enterirt Ebedli Gyula tervezte (csakgy, mint minden ms dizjnt, ami a cggel kapcsolatos). Equadori kakabab zskok dekorljk a mennyezetet, csoki szn a fal. Szpsgversenyt is tartottak a megnyitn az elmlt egy v 76 egyedi krecii kztt (mivel nem minden viszonteladnak volt trelme s affinitsa kivlogatni egy-egy sajt zvaricit, Gbor gy ltta, rdemes a csokoldkat termkcsaldokba csoportostani s olyan ajnlott krecikat knlni, amelyek mindenfle ignyt kielgtenek).

Msfl v alatt mr 200 ezer tbla, vagyis 20 tonna csokoldt adtak el, ami gourmet kategriban nagyon soknak szmt. A belga, Callebaut nev alapanyag beszlltjuk esettanulmnyknt vizsglta a chocoMe jelensget, mert sehogyan sem rtettk, hogy sikerlt ennyi csokit rtkestenik. Egyttal azt is konstatltk, hogy mind az zemet, mind az irodt kinttk.

2012 tavaszn mutattk be kvs kollekcijukat. 

Kzben folyamatosan jrtk a vilgot, nemzetkzi gasztronmiai rendezvnyeken, szakkilltsokon mutatkoztak be. A cg msodik szlinapjn mr 9 orszgba exportltak.

2012 oktberben megnylt az j, 300 ngyzetmteres manufaktra, kzvetlenl a bemutatterem mellett (pr hznyi tvolsgra a korbbi mhelytl). 

A fogadfolyosra belpve fotillusztrcik fogadjk a vendgeket, hiszen sokan nem ismerik pontosan, hogy milyen termsbl is kszl a csokold. A fnykpekrl megtudhat, hogy a kakacserjket plmafk kz ltetik, hogy rnykban legyenek, vagy hogy a kakababokat vilgos nylkarteg bortja a hvelyben, de arrl is kpet kaphat az rdekld, hogy miknt zajlik a fermentci s a konsrozs, valamint az is kiderl, hogy a nyers llapot kakabab valjban lila szn (a chocoMe ecuadori terleten termesztett Arriba tpus kakababokat hasznl termkei elksztshez).

Bemutattk az j, sajt mrkajelzssel elltott ntformt is, amelyet szintn Ebedli Gyula tervezett az aranymetszs szablyai szerint. A csokoldtbla ilyen mdon trtn megklnbztetsre azrt is szksg volt, mert gombamd elszaporodtak a koppintsok, a hamistvnyok.

2012 vgre a termk mr 12 orszgban volt jelen, 12 dj tulajdonosv vlt s Gbor mr 20 alkalmazottat foglalkoztatott.

2010-ben 42 ezer tblt adtak el fl v alatt, 2011-ben 162 ezret, 2012-ben 290 ezret. Gbor szerint az a siker magyarzata, hogy sikerlt egy nemzetkzi piacokon is egyedlll rst tallni. Ablakos, prmium minsg csokoldt gyrtanak mshol is, de ltalban egyfajta feltttel. Olyan, hogy klnbz zeket prostsanak, egyedi fszeres, virgos krecikat ksztsenek, vagy netn kifejezetten olyan sszelltsokat knljanak borokhoz s plinkkhoz, amelyek azonos zjegyekkel rendelkeznek, mint az adott tpus ital, olyan nincs.

Harmadik szletsnapjukra is tbb jdonsggal kszltek. Bevezettk a 40%-os tejcsokoldt (korbban 39%-osat hasznltak). Hitvallsuk szerint a csokold kaka szrazanyag tartalmnak akr 1%-os nvelse is risi vltozst idzhet el a minsgi csokoldksztsben, ami fogyaszti lmnynvelshez vezethet.

Bemutattk az antioxidns tartalm Gere-chocoMe klnlegessgeket. Minden tbla Gere csokoldban egy felntt ember szmra elegend napi adag (5g) szlmag mikrorlemny kerl temperlsra, ami rendelkezik a szl legjelentsebb antioxidns vegyleteivel. 

j felttknt bevezettk a vilg legfinomabb s legjobb minsg mogyorjnak titullt piemonte-i mogyort, tovbb a liofilizlt ananszt s a hazai kszts liofilizlt panyolai szilvt.

Ebben az vben kaptak elszr nemzetkzi djat is: az 1994-ben alaptott, londoni szkhely *Great Taste Awardson kt termkket 1-1 csillaggal jutalmaztk.

2013 szeptemberben dobtk piacra vadonatj termkket a Raffine-t, ami franciul kifinomultat jelent.

Gbor azzal indokolta a termk ltrejttt, hogy nem szerette volna, ha beskatulyzzk a chocoMe-t az „ablakos, mindenflvel megszrt tbls csoki” kategriba, gy gondolkodni kezdett egy j irnyvonalon.

Mivel az eladott csokik 80%-n liofilizlt gymlcs van (vagyis rajonganak rtk a vsrlk), gy adottak voltak a fszereplk, mr csak a krtst kellett kitallni. Gbor kivlasztotta az des epret, a savanyks meggyet s mell tette bnuszknt az olajos piemonte-i mogyort, gy alkotva meg az els hrom chocoMe drazst.

A gymlcsket s a mogyort 40 rteg csokival vonjk be, mintegy 75 perc leforgsa alatt, majd, hogy klnbzzenek a tbbi forgalomban lv hasonl termktl, kapnak mg egy kls burkot, az epret pldul sajt porr trt anyagba forgatjk.

A csoki nagyon vkony rteget alkotva ad lgmentes burkot a belsnek, hogy ne nyomja el az zeket. Elszr 14 fokos levegvel htve kerl a drazsrozba a kivlasztott alapanyag, majd 50 fokosra melegtett levegvel megolvasztjk a burkot, s az egymsra zuhanstl, keveredstl szp gmb alakot kap a Raffine. 

Nyilvnvalv vlt az is, hogy az jdonsg csomagolsa fontosabb, mint a tbls csokik, mivel a dsztett csokold mr nmagban is szp ltvny, de ez a drazsnl nincs gy. A cl az volt, hogy a csomagolshoz ksztett doboz knl funkcit is ellsson. Megjelense legyen vonz, de informlja is a fogyasztt a tartalmrl. Mr rpillantva azt a hatst keltse, hogy ezt most meg szeretnnk kstolni. 

Az sz msik nagy termkfejlesztse a cukormentes tbls csokold volt. Alapanyaga a harmonikusan telt zvilg, kivl belga tcsokold, 53,9% kakatartalommal. destknt a teljesen mellkzmentes maltitolt hasznljk.

2014-ben a Raffine csald 3 j zzel bvlt.

Tavasszal bemutattk megjult weboldalukat, ami a „chocoMe-galaxis” nevet kapta. Itt a klnbz termkek egy gravitci nlkli trben lebegnek, a vilgrben kering bolygkat s egyb objektumokat idz elrendezsben. 

Ezvi fejlesztsk az 50 grammos Carr, a tenyrnyi mret csokold. 

prilisban a Raffine termkcsald csomagolst a gyztesek kz vlasztottk a vilg legnevesebb designversenyn Milnban.

Augusztusban a Great Taste Awardson hrom termkk kapott sszesen 4 csillagot.

A nemzetkzi, fggetlen s a vilg egyik legrangosabb csokoldversenyn, az **International Chocolate Awardson is megmrettk magukat, az eurpai eldntben, majd a vilgbajnoksgon is  ezst rmet nyert a mogyors Raffine.

Nett rbevtelk alakulsa (milli forint): 2010: 26, 2011: 132, 2012: 249, 2013: 322, 2014: 400.

A 2015-s vet az velt s hasb alak fejleszts, a Voil termkcsald nyitotta. Kzzel hastott narancshj v, egyenes szl citromhj s hasb alak gymbr burkolzik a Cacao Barry 70% kakatartalm tcsokoldjba (utbbival 170 ve dolgozik a francia gasztronmia).

Vadonatj technolgival kszl, ami fejlesztst is kvnt, mert sem a tbls varicik, sem a drazs eljrsval nem lehetett volna megvalstani, kln mrtsort vettek hozz. A Voil csald az tlettl szmtva kb. fl v alatt valsult meg. Gbor azrt kezdett ebben gondolkodni, mert nagyon kevesen ksztenek hasonlt.

A bevonat nem a tbls csokoldbl ismert z, teljesen j karaktert kerestek a Voil csaldhoz. gy talltak r a Cacao Barryra. Mivel mind a narancs, mind a citrus nagyon ers, sajtsgos zamatlmny, csak az intenzven kakas zvilg illik hozz, hogy karaktere minden rszlete rvnyesljn. Klnsen igaz ez a gymbrre.

Tavasszal az ***Academy of Chocolate Awardson 3 bronzrmet nyertek hrom klnbz Raffine termkkkel, nyron a Great Taste Awardson tovbbi kt csillagot szereztek.

Az idn megszerzett djakkal a chocoMe az els a magyar csokoldksztk kztt, aki a vilg mindhrom szakmai versenyn elindult s djat is nyert.

szi jdonsg, hogy a kivl belga tbls tcsokoldk alapanyagt lecserltk egy mg tkletesebbre, a tekintlyes francia Valrhona csokoldgyr egyik termkre, mert a prmium kategriban a francik verhetetlenek.

Szintn az termkk a 2012-ben bevezetett szkecsokold, amit haznkban kiskereskedelmi kiszerelsben a chocoMe hasznl elszr.

Szalmaszke sznvel a tej- s fehrcsoki kztt helyezkedik el, zben inkbb utbbira hajaz, elementris karamellzzel kiegsztve.

Relatv ismeretlensge fleg bonyolult ksztsi folyamatnak ksznhet: a tejpor meggetse nlkl karamellizlni a cukrot csak klnleges szaktudssal lehetsges.

Oktberben az International Chocolate Awards kelet-eurpai regionlis eldntjben 9 rmet szereztek, ebbl 4 arany. A vilgbajnoksg dntjben pedig tovbbi 3 rmet, ebbl 1 arany.

Ezzel hivatalosan is a vilg legjobb drazsja lett a szkecsokival bevont szicliai mandula hntolt ostyval.

A termkekkel jelenleg 41 orszgban vannak jelen, a termels 80%-a exportra megy.

A szk 5 fs vezeti csapat mellett 22 ft foglalkoztatnak cscs idszakban. Napi 5500-6000 tbla csokit gyrtanak. Magyarorszgon k bszklkedhetnek a legtbb klfldi rangos elismerssel. sszesen 23 arany, ezst, illetve bronzrmet nyertek.

Idn vrhatan 500 milli forintos forgalmat rnek el, ebbl 400 milli az export bevtel.

Folyamatosan jtanak, karcsonyra pldul az az tlet, hogy a Raffine-t 1 kilogrammos csomagolsban is ruljk. Emellett vannak egyb tervek: szeretnnek a belvrosban, a turistk ltal leginkbb ltogatott helyek valamelyikn (Bazilika krnyke, Vci utca, Andrssy t, Vrsmarty utca) presztzsnvel, 100-120 ngyzetmteres mintaboltot nyitni, aminek egyelre a horror brleti djak lljk tjt.

Gbor minden vben rszt vesz valamilyen klfldi tovbbkpzsen. Tantani is kszl vek ta, de kptelen r idt szaktani.

Tancsa a fogyasztknak: ahhoz, hogy a csokold lvezeti rtke maximlis legyen, ne essnk egybl neki, hiszen a csoki nem csak az zlelbimbinknak tartogat meglepetseket. Elszr gynyrkdjnk a ltvnyban, aztn trjnk le egy darabot (kzben figyeljnk a roppansra). Az zeket akkor rezzk a legintenzvebben, ha hagyjuk a csokit a nyelvnkn kiss felolvadni, majd megforgatjuk a sznkban.

Gondolkodtam azon, vajon mitl annyira vonz szmomra maga a termk. A vizualits borzasztan fontos. A csokik annyira szpek a sznes s rusztikus felttektl, amit kivlan ellenslyoz a visszafogott, elegns s decens csomagols, hogy az emberben mr a ltvnytl felbred a birtoklsi vgy.

Az zls, a stlus s a folyamatos innovci jutott mg eszembe a Raffine kapcsn. Mert ugyan a Lindtnek is van szezonlis drazsja, amik mikulsra szoktak elkerlni, de mindig ugyanazzal a hrom belsvel (mogyor, mandula, crispy) s a fahjas csokis bevonattal, s ugyan a Milka mandulja is finom, de sem a staniclis csomagols, sem a monoton vlasztk, sem a szezonalits nem szl mellettk. Nem vagyok egy gngyleghalmoz, de a Raffine vizulis orgazmusos dobozait kptelen vagyok kidobni. Maguk a drazsk pedig olyan komplex zlmnyt adnak, amire tbbszr n is rcsodlkoztam. Mert, hogy a magvakat, a csokit, a fahjat, a vanlit s a tonkababot szeretem, azt tudtam. De hogy snak s borsnak is tudok rlni, azon magam is meglepdtem. s mindez a kifinomult arnyrzk diadala, ami nem tol tl, nem nyom le, hanem kiemel.

Az ra is nagyon gyesen van pozcionlva. A Carr kivtelvel minden 2000 forint krl mozog, ami nem olcs, de nem is irritlan drga vagy megfizethetetlen.

Szval bartaim, a lecke fel van adva, ezt kell fellmlni. 

 

 

*Great Taste Awards

Az 1994-ben alaptott, londoni szkhely Great Taste Awards verseny a vilg legnagyobb s legszigorbb telkstol versenye, ahol klnbz termkkategriban nevezhetnek a plyzk.

A 400 zsritag tbb ezer rt tlt tel-vakkstolssal a verseny sorn. A verseny csak az zrl szl, nem az okos marketingrl vagy a szemet gynyrkdtet csomagolsrl: a zsritagok csomagolanyag s brmilyen ms informci nlkl kapjk a termkeket kstolsra, akik kzt neves Michelin csillagos ttermek sfjei, elismert gasztronmiai szakemberek, patins ruhzak (Harrods, Fortnum&Mason, Selfridges, Harvey Nichols s Whole Food Markets) beszerzsi igazgati, neves telkritikusok is helyet kapnak.

**International Chocolate Awards

Az International Chocolate Awards egy fggetlen verseny, ahol a legkivlbb csokoldksztk s legjobb minsg csokoldval kszlt termkek rszeslnek elismersben. A vilg egyetlen, teljessgben fggetlen minsgi csokold versenyeknt az a cljuk, hogy a vilg legjobb csokoldit s csokoldmestereit tmogassk, valamint a kis cgeket, mhelyeket, kzmveseket, akik a legkivlbb csokoldkkal dolgoznak. Azzal, hogy ezeknek a piacoknak segtenek a nvekedsben, a legjobb minsg kakakat termel farmereket is kvnjk tmogatni. A djat 2012-ben alaptotta sok ves csokolds s hasonl rendezvnyszervezsi tapasztalatra tmaszkodva egy nemzetkzi partneri csoport az Egyeslt Kirlysgbl, Olaszorszgbl s az Egyeslt llamokbl. A szablyokat s a brlatot egy bizottsg felgyeli, ami a f brkbl, a partner orszgok kpviselibl s fggetlen szakrtkbl ll. Ez a bizottsg lltja fel a brlati szempontokat a versenyzkkel folytatott folyamatos konzultci sorn. A versenyt vrl-vre egyre tbb helyen rendezik meg, pldul Olaszorszgban, Angliban, az USA-ban, Kanadban, a nmet-osztrk-svjci rgiban, s Skandinviban. A regionlis gyztesek a vilgbajnoksgra jutnak tovbb (World Final), ahol az v legjobb versenyzit djazzk. A djra brki szabadon nevezhet brmilyen kiskereskedelmi termkkel, ami a szablyokban meghatrozott minsgi kritriumoknak megfelel. A brk kztt rengeteg szakembert dvzlhetnk, bloggereket, gasztronmiai jsgrkat, hivatalos kstolkat, sommelier-eket s sfeket, a verseny fbri pedig: Martin Christy - Seventy% (Anglia), George Gensler - Manhattan Choclate Society (USA), Nancy Gilchrist - Master of Wine (Anglia), Monica Meschini - csokold s tea kstol, sommelier (Olaszorszg), Maricel Presilla - sf, vendgltulajdonos s r (USA), Alex Rast - konzultns s telkritikus (Anglia), Michaela Schupp - chocolatsde-luxe.de GmbH (Nmetorszg), Pam Williams - hivatalos kstol (USA), Eagranie Yuh - The Well-Tempered Chocolatier csokold-kritikai oldal szerzje (Kanada).

A verseny jelentsgben a Michelin csillaghoz hasonlthat, mg jellegben a Bocuse d’Or versenyhez.

***Academy of Chocolate Awards

Ezen a verseny kizrlag a vilg legjobb csokoldkszti mrik ssze tudsukat. Itt a legszigorbbak a nevezsi felttelek, magas kritriumrendszernek kell megfelelni. A verseny slyt s jelentsgt leginkbb ahhoz lehet hasonltani, mintha az olimpin indulnnak s sikerlne rmeket szerezni.

Az Academy of Chocolate (Londoni Csokold Akadmia) 2005-ben alakult Londonban azzal a cllal, hogy teret adjon a valban minsgi csokoldfogyasztsnak, a csokoldtermkek legjobb minsg sszettelnek, a legjobb kakabab termterletek felvirgoztatsnak, a “fair” kereskedelmi elveknek.

Ktvente rendezik meg. Az idei vben minden eddiginl nagyobb volt a verseny, soha ennyi termkkel nem neveztek mg, tbb mint 500 plyzat rkezett a vilg 35 orszgbl.

 

2015.12.13. 09:14, Marian Vissza a bloghoz
Szlj hozz te is!
Nv:
E-mail cm:
Amennyiben megadod az email-cmedet, az elrhet lesz az oldalon a hozzszlsodnl.
Hozzszls:
Azrt, hogy ellenrzhessk a hozzszlsok valdisgt, krjk rd be az albbi kpen lthat szt. Ha nem tudod elolvasni, a frissts ikonra kattintva krhetsz msik kpet.
rd be a fenti szt: j CAPTCHA krse
 
Mg nincs hozzszls.
 

Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros