Culturewitches  

 

Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Brainstorming
Csak csöndben. Csak halkan. Hogy senki meg ne hallja.
 
Legfrissebb
Friss bejegyzések
2020.04.26. 10:16
2020.02.27. 17:16
2020.02.26. 17:21
2020.02.16. 08:56
2020.01.10. 07:44
Friss hozzászólások
 
Culturewitches mindennapi betevő

Kémia a konyhában

avagy tényleg tudjuk mi játszódik le főzés közben?

Igyekszem körbejárni néhány biokémiai és élelmiszer-technológai folyamatot, melyekkel sütés-főzés során találkozhatunk.

Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Kalászos gabonákban található meg. Vízben nem oldódik, azt megköti, ez teszi a tésztát rugalmassá és nyújthatóvá, ettől lesz a kenyér, kifli vagy zsemle ropogós héjú és puha belül.

 

Ha már kenyérsütés, akkor beszéljünk a Mallard reakcióról.

A Maillard-reakció során szénhidrátok és aminosavak reagálnak, és első lépésként vizet adnak le. A reakció végeredményeként számos termék keletkezik. A barna színt nagy molekulák idézik elő, szerkezetüket azonban nem mindig ismerjük. A kenyér héja is a Maillard-reakció miatt barnul meg. Nem csak a kenyérsütésnél játszódik le a Mallard reakció, ha nem a sörfőzéskor és kávé pörköléskor.

 

Karamellizáció

A karamellizáció során a cukrok (főként szacharóz, glükóz és fruktóz) hő hatására lebomlanak, miközben a színért és ízért felelős új molekulák keletkeznek, pl. olyan termékekben, mint a karamell öntetben, a karamellizált gyümölcsökben és édességekben.

 

Alkoholos erjedés

Ez az alapja sör és borkészítésnek, ezt a folyamatot már az ókorban is ismerték, mely során a szőlőcukrot, a bor estében, alkohollá és széndioxiddá erjesztik a mikroorganizmusok. Ez a folyamat nagyon leegyszerűsített leírása, hiszen sok mellékreakció is lejátszódik még. Ezek folyamán keletkezik még glicerin és borkősav és sok más vegyület, melyek a bor íz és illatanyagát adják. Sör esetében erjeszthető cukrokat erjeszti a sörélesztő.

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Tejsavas erjedés

Ennek a folyamatnak a során a tejcukroból tejvas keletkezik. Jellemzően ez a kovászos uborka készítés és a káposzta savanyítás készítésének az alapja. Természetesen a fermentált tejtermékek is ezzel az erjesztési móddal készülnek ilyen a joghurt, kefír, és különböző sajtok.

 

Ecetsavas erjedés

Ha egy a boroshordó nincs tele borral, tartalma az ecetsavbaktériumok hatására megecetesedik, azaz az oxigén hatására az alkohol tovább oxidálódik ecetsavvá. A borban mindig vannak ecetsavbaktériumok, és csak a kedvező alkalmat várják, hogy elszaporodva működésbe lépjenek. Működésük bruttó-egyenlete:

CH3CH2OH + O2 = CH3COOH + H2O

Ha bort készítünk ez a folyamat tönkre teszi a borunkat, de ha ecetet akkor erre a folyamatra van szükségünk.

Kávé és kakaó fermentálása

A kávé alkoholos a kakaó alkoholos-ecetsavas erjedéssel fermentálódnak ekkor alakul ki a íz. illat és aroma anyagok. A kakaóbabok erjedése után a csokoládé íze testesebb és gazdagabb lesz. A kávé fermentálás célja, hogy a kávészemek külső burkát lerohasszák, amely így már könnyen eltávolítható.

 

Füstölés

A füstölést eleink a hús tartósítására fejlesztették ki nem mellékesen jó ízt is ad a húsoknak. Ma már nem feltétlenül kell így tartósítani a hús, de füstölés nem ment ki a divatból.

Hideg füstölés: 12-24 fokos füsttel, a füstölési idő a néhány naptól a néhány hétig is tarthat. A hús nyers és teljesen száraznak kell lennie a füstölés során a hús tovább szárad a só koncentráció nő ezzel együtt a húsban, ezért tartható el hosszabb ideig, mert a mikroorganizmusok számára a hozzáférhető nedvességet távolítjuk el. Nem mellesleg az íze is megváltozik, megjelenek benne a finom füstölt aromák.

Meleg füstölés: a füst hőmérséklete 30-50 fokos és 2-24 órán keresztül kell füstölni, az így füstölt termék 2-3 hétig tartható el.

Forró füstölés: 50-90 fokos a füst hőmérséklete maximum 2 órán keresztül lehet füstölni, ez a termék azonnali fogyasztásra alkalmas, jellemzően halat vagy szárnyast füstölnek így, de sonkát is lehet, akkor viszont elő kell főzni azt.

2015.12.13. 16:29, Hajni Vissza a bloghoz
Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2015.12.17. 20:16
Marian

Engem minden érdekel a konyhában, ami kémia vagy vegyészkedés. Nem véletlenül található meg az edényeim között főzőpohár és mérőhenger is.

Amin sokat agyaltam, az az, hogy kinek jutott eszébe először megőrölni a gabonát, ahhoz mindenféle eztaztamazt kutyulni, amitől aztán eljutottunk a ma ismert süteményekig. Mert azt megfigyelni, hogy szeszesedik, erjed, penészedik valami, az egy dolog. De a folyamatokat tudatosan generálni, irányítani, kézben tartani, na az már valami.

Persze az sem semmi, hogy valaki kiszaszerolta, hogy a cibetmacska által kikakált kávé milyen finom...

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!