Culturewitches  

 

Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Brainstorming
Csak csöndben. Csak halkan. Hogy senki meg ne hallja.
 
Legfrissebb
Friss bejegyzések
2020.04.26. 10:16
2020.02.27. 17:16
2020.02.26. 17:21
2020.02.16. 08:56
2020.01.10. 07:44
Friss hozzászólások
 
Culturewitches mindennapi betevő

Angyaltorta lemon curddel

A Sütimesterben a technikai kihívások közt szerepelt ez a torta. És én szeretem a kihívásokat.

Egy pillekönnyű, légies csodáról beszélünk, egy olyan desszertről, aminek elfogyasztása után nem érezzük, hogy lehúzza a pocakunkat. Így a büntetlen öröm illúziójával élvezhetjük az édes tészta, a savanykás joghurtkrém és a lemon curd citrusos triumvirátusának harmóniáját, amitől még az angyalok kara is örömódát zengene.

A hófehér piskóta alapja rengeteg tojásfehérje. Ez már önmagában is remek, hisz egy gyakorló háziasszonynál ezek túltengése mindig fejtörést okoz, és így legalább van valami alternatívája a Pavlovának, ami szép meg finom, de azért rá lehet unni arra is.

Az angyaltorta elkészítése spéci sütőformát igényel, ami nálunk persze nem kapható.

Így bújni kezdtem a netet lehetséges egyéb megoldások reményében. Találtam is több receptet, ezek mindegyike tuti sikerrel kecsegtet, amíg el nem olvassuk a hozzájuk fűzött kommenteket.

A technikai probléma a tészta laza és könnyű mivoltából fakad ugyanis. Azaz ugyanaz az előnye, mint a hátránya. Mert odáig rendben van, hogy szépen felmászik és odasül a forma falához (épp ezért tilos kikenni), de hűlés közben berogyik a közepe. Ezt próbálja megelőzni a kis átmérő és a fejjel lefelé történő hűtés.

Az más lapra tartozik, hogy a formából hogy tudjuk később kiimádkozni. Ezért a legtöbb recept sütőpapírral bélelteti az alját, ezzel agyon is csapja azt az előnyt, ami miatt kitalálták a fejre állítást. Hisz ha nem tapad a torta alja a formához, fejre állítva nyilvánvaló, hogy a sütőpapír nem akadályozza, hanem rásegít a süti közepének megsüllyedésére.

Első választásom egy kör alakú formában készítendő verzióra esett. Miután 12 fehérjével kellett dolgozni, csak 24 centis formába fértem bele, így a végeredmény sajnos nem lett tökéletes, mert a közepe összetömörödött. Ráadásul nagyon macerás volt ekkora habtömeget kezelni: a robotgép karjait nyakig elborította.

Próbálkoztam gyümölcskenyérformával is, de ott sem volt elég keskeny a falak közti távolság ahhoz, hogy kompenzálja a sütőpapír taszító hatását.

Így koncepciót váltottam és a következő megoldás mellett döntöttem: a 18 centis formát az alábbi módon béleltem, és az eredeti recept 5 fehérjére redukált tésztájával töltöttem meg.

Itt további problémákba szaladtam bele: egyrészt nem mindegy, hogy mit milyen sorrendben adagolunk a tésztába (a habom csúfosan összeesett kétszer is), másrészt, ha a sütésnél túlmegyünk egy optimális állapoton, a szépen megemelkedett tészta elkezd összeesni. És bár ízre finom, de külsőre messze lesz a tökéletestől.

Megint a startvonalon találtam magam, de képtelen voltam elengedni a problémát. Újabb netbújás és agyalás következett. Aztán az egyik kommentben rátaláltam a pofonegyszerű (éljen a magyar lelemény) megoldásra. A forma közepébe egy alufóliával bevont üres kéztörlőpapír hengert helyezünk, modellezve ezzel az eredeti forma előnyeit. A forma falánál kicsivel hosszabbra hagyva, meg is tartja az egész alkotmányt, miután sütés után fejre állítjuk.

Megvariáltam az összetevők adagolásának sorrendjét is (a Pavlova receptjét ötvözve az angyaltortáéval), visszavettem a sütési időből, és megszületett végre a tökéletes példány.

Következő probléma a krém kérdése. Az eredeti, Mary Berry féle változat lemon curddel készült, így ebbe az irányba indultam én is. A citromkémet elkészítettem az ő instrukciói alapján, de nem tetszett.

Az odáig rendben van, hogy a tojások fehérjéből készíti a tortát, a sárgájából a krémet, ez így tök praktikus. De a krém ettől olyan kocsonyás állagú lesz, mint a félig lágy tojás sárgája, így számomra gusztustalan.

Keresgélni kezdtem a neten más ötlet után. Találtam is egy biztató receptet. Egyszerű, remek a krém állaga, viszont bitang savanyú. Aminek oka lehet az, hogy a citromok mennyiségét darabra adja meg, ráadásul az alapanyag, a narancsos jegyekkel bíró Meyer citrom a fehér holló kategóriába tartozik nálunk. Úgyhogy kitaláltam, hogy a citromlé térfogatát mérem, továbbá a narancs zamatát is belecsempészem a történetbe. Így készítettem egy citrom és külön egy narancs krémet, aztán hat tagú hígítási sorozatból kiválasztottuk az ideális arányt.

Megmondom őszintén, erre a projektre nagyon büszke vagyok, nagyon sok munkám van benne. Szeretettel osztom meg veletek a végeredményt.

Angyaltorta

Hozzávalók:

175 g (kb. 5db) szobahőmérsékletű tojásfehérje

50 g cukor

42 g porcukor

1 csipet só

1 kávéskanál vanília aroma

8 g keményítő

1 teáskanál fehérborecet (vagy citromlé)

42 g liszt

Elkészítés:

A fehérjét a sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a cukrot, a porcukrot és a vanília aromát, majd tovább verjük. Hozzáadjuk a keményítőt, a borecetet és verjük tovább.

Hozzászitáljuk a lisztet és fakanállal óvatosan a habba forgatjuk.

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a habot (kikenni tilos, a közepébe pedig előzetesen helyezzük el az alufóliával bevont hengert). 180 oC-ra előmelegített sütőben 15 percig (tűpróba) süssük, majd a sütőből kivéve azonnal állítsuk fejre, így hűtsük ki.

 

Joghurtkrém

Hozzávalók:

1 nagy doboz (400 g) görög joghurt

1 közepes citrom reszelt héja

fél közepes citrom leve

3 púpos evőkanál porcukor

Elkészítés:

Keverjük habosra a krém összetevőit.

 

Lemon curd

Hozzávalók:

1 nagy citrom héja

1 dl citromlé

1 nagy narancs héja

1 dl narancslé

3 tojás

10 dkg cukor

10 dkg vaj

Elkészítés:

A citrushéjakhoz és levekhez egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a vajat és a cukrot. Kézi habverővel folyamatosan keverve, vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük (lehet érezni, amikor „megfogja” a habverőt, ekkor abba is lehet hagyni). Ne hergeljük túl alatta a vizet, ne forrjon veszettül, mert kicsapódhat a tojások fehérje. Szűrjük át, és még forrón töltsük jól záródó kis üvegekbe. Hűtőben 1-2 hétig tárolható.

Ebből a receptből 3-4 dl krém lesz, ami elég sok. Íme néhány további ötlet, amihez fel tudjuk még használni.

 

2016.03.28. 15:50, Marian Vissza a bloghoz
Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
5 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
2019.01.04. 22:59
Adrienn Gulyasne
Koszonom az 5letet tokeletesen mukodott a becsomagolt papithengerrel. Ugyan nem irja itt a receptben de nem art hozza egy kis cream of tartar 😀Szuper torta sult, lemon curddal es tejszinnel meses.👍👍🤩
2016.03.29. 21:28
Marian

Hullámos? Abból az életben ki nem piszkálod. Nem véletlenül sima az eredeti forma minden oldala. És fontos az is, hogy kivehető legyen az alja.

2016.03.29. 20:24
Hajni
2016.03.29. 20:23
Hajni

Kuglóf forma jó lenne hozzá?

2016.03.29. 14:58
Juci

Marian! Lelkesedésed és kitartásod határtalan! 

Amint látom a végeredmény kifejezetten fincsi lehet. Ki fogom próbálni.  

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77