A Stimesterben a technikai kihvsok kzt szerepelt ez a torta. s n szeretem a kihvsokat.
Egy pilleknny, lgies csodrl beszlnk, egy olyan desszertrl, aminek elfogyasztsa utn nem rezzk, hogy lehzza a pocakunkat. gy a bntetlen rm illzijval lvezhetjk az des tszta, a savanyks joghurtkrm s a lemon curd citrusos triumvirtusnak harmnijt, amitl mg az angyalok kara is rmdt zengene.

A hfehr piskta alapja rengeteg tojsfehrje. Ez mr nmagban is remek, hisz egy gyakorl hziasszonynl ezek tltengse mindig fejtrst okoz, s gy legalbb van valami alternatvja a Pavlovnak, ami szp meg finom, de azrt r lehet unni arra is.
Az angyaltorta elksztse spci stformt ignyel, ami nlunk persze nem kaphat.


gy bjni kezdtem a netet lehetsges egyb megoldsok remnyben. Talltam is tbb receptet, ezek mindegyike tuti sikerrel kecsegtet, amg el nem olvassuk a hozzjuk fztt kommenteket.
A technikai problma a tszta laza s knny mivoltbl fakad ugyanis. Azaz ugyanaz az elnye, mint a htrnya. Mert odig rendben van, hogy szpen felmszik s odasl a forma falhoz (pp ezrt tilos kikenni), de hls kzben berogyik a kzepe. Ezt prblja megelzni a kis tmr s a fejjel lefel trtn hts.
Az ms lapra tartozik, hogy a formbl hogy tudjuk ksbb kiimdkozni. Ezrt a legtbb recept stpaprral blelteti az aljt, ezzel agyon is csapja azt az elnyt, ami miatt kitalltk a fejre lltst. Hisz ha nem tapad a torta alja a formhoz, fejre lltva nyilvnval, hogy a stpapr nem akadlyozza, hanem rsegt a sti kzepnek megsllyedsre.
Els vlasztsom egy kr alak formban ksztend verzira esett. Miutn 12 fehrjvel kellett dolgozni, csak 24 centis formba frtem bele, gy a vgeredmny sajnos nem lett tkletes, mert a kzepe sszetmrdtt. Radsul nagyon macers volt ekkora habtmeget kezelni: a robotgp karjait nyakig elbortotta.



Prblkoztam gymlcskenyrformval is, de ott sem volt elg keskeny a falak kzti tvolsg ahhoz, hogy kompenzlja a stpapr taszt hatst.

gy koncepcit vltottam s a kvetkez megolds mellett dntttem: a 18 centis formt az albbi mdon bleltem, s az eredeti recept 5 fehrjre reduklt tsztjval tltttem meg.

Itt tovbbi problmkba szaladtam bele: egyrszt nem mindegy, hogy mit milyen sorrendben adagolunk a tsztba (a habom csfosan sszeesett ktszer is), msrszt, ha a stsnl tlmegynk egy optimlis llapoton, a szpen megemelkedett tszta elkezd sszeesni. s br zre finom, de klsre messze lesz a tkletestl.
Megint a startvonalon talltam magam, de kptelen voltam elengedni a problmt. jabb netbjs s agyals kvetkezett. Aztn az egyik kommentben rtalltam a pofonegyszer (ljen a magyar lelemny) megoldsra. A forma kzepbe egy aluflival bevont res kztrlpapr hengert helyeznk, modellezve ezzel az eredeti forma elnyeit. A forma falnl kicsivel hosszabbra hagyva, meg is tartja az egsz alkotmnyt, miutn sts utn fejre lltjuk.



Megvariltam az sszetevk adagolsnak sorrendjt is (a Pavlova receptjt tvzve az angyaltortval), visszavettem a stsi idbl, s megszletett vgre a tkletes pldny.

Kvetkez problma a krm krdse. Az eredeti, Mary Berry fle vltozat lemon curddel kszlt, gy ebbe az irnyba indultam n is. A citromkmet elksztettem az instrukcii alapjn, de nem tetszett.
Az odig rendben van, hogy a tojsok fehrjbl kszti a tortt, a srgjbl a krmet, ez gy tk praktikus. De a krm ettl olyan kocsonys llag lesz, mint a flig lgy tojs srgja, gy szmomra gusztustalan.
Keresglni kezdtem a neten ms tlet utn. Talltam is egy biztat receptet. Egyszer, remek a krm llaga, viszont bitang savany. Aminek oka lehet az, hogy a citromok mennyisgt darabra adja meg, radsul az alapanyag, a narancsos jegyekkel br Meyer citrom a fehr holl kategriba tartozik nlunk. gyhogy kitalltam, hogy a citroml trfogatt mrem, tovbb a narancs zamatt is belecsempszem a trtnetbe. gy ksztettem egy citrom s kln egy narancs krmet, aztn hat tag hgtsi sorozatbl kivlasztottuk az idelis arnyt.


Megmondom szintn, erre a projektre nagyon bszke vagyok, nagyon sok munkm van benne. Szeretettel osztom meg veletek a vgeredmnyt.
Angyaltorta
Hozzvalk:
175 g (kb. 5db) szobahmrsklet tojsfehrje
50 g cukor
42 g porcukor
1 csipet s
1 kvskanl vanlia aroma
8 g kemnyt
1 teskanl fehrborecet (vagy citroml)
42 g liszt
Elkszts:
A fehrjt a sval kemny habb verjk. Hozzadjuk a cukrot, a porcukrot s a vanlia aromt, majd tovbb verjk. Hozzadjuk a kemnytt, a borecetet s verjk tovbb.
Hozzszitljuk a lisztet s fakanllal vatosan a habba forgatjuk.
18 cm tmrj kapcsos tortaformba ntjk a habot (kikenni tilos, a kzepbe pedig elzetesen helyezzk el az aluflival bevont hengert). 180 oC-ra elmelegtett stben 15 percig (tprba) sssk, majd a stbl kivve azonnal lltsuk fejre, gy htsk ki.
Joghurtkrm
Hozzvalk:
1 nagy doboz (400 g) grg joghurt
1 kzepes citrom reszelt hja
fl kzepes citrom leve
3 ppos evkanl porcukor
Elkszts:
Keverjk habosra a krm sszetevit.
Lemon curd
Hozzvalk:
1 nagy citrom hja
1 dl citroml
1 nagy narancs hja
1 dl narancsl
3 tojs
10 dkg cukor
10 dkg vaj
Elkszts:
A citrushjakhoz s levekhez egyesvel hozzadjuk a tojsokat, majd a vajat s a cukrot. Kzi habvervel folyamatosan keverve, vzgz fltt sr krmm fzzk (lehet rezni, amikor „megfogja” a habvert, ekkor abba is lehet hagyni). Ne hergeljk tl alatta a vizet, ne forrjon veszettl, mert kicsapdhat a tojsok fehrje. Szrjk t, s mg forrn tltsk jl zrd kis vegekbe. Htben 1-2 htig trolhat.
Ebbl a receptbl 3-4 dl krm lesz, ami elg sok. me nhny tovbbi tlet, amihez fel tudjuk mg hasznlni.