De ne rohanjunk ennyire előre. Ott kezdődött, hogy tojássalátát szerettem volna készíteni terrine-ként. Ilyen receptet nem találtam, így átalakítottam két másikat. Miután nem tudtam dönteni köztük, fogtam magam és elfeleztem a formát, egyik felébe az egyik, másikba pedig a másik kencét öntöttem.
A cupcake-nek meg az a története, hogy unokahugi nagy Oreo rajongó. Múltkori közös hétvégénken, amikor kivételesen ő főzött, meglebegtette, hogy a megbeszélt citromos-habos-almás pite helyett az épp akkor talált video szerinti Oreós cupcake-et készítené el, amit lehurrogtam. És titkon elhatároztam, hogy én fogom őt meglepni vele legközelebb. Ugyanarra a receptre nem leltem rá, így másik kettőt dolgoztam át itt is.
Ehhez hozzájárult még az is, hogy idei célkitűzéseim egyike a habzsák használati technikám fejlesztése, amihez ez a kétféle krémes, kétféle feltétes díszítési lehetőség remek gyakorlásnak bizonyult (bár elkövettem azt a hibát, hogy nem hűtött, hanem szobahőmérsékletű krémmel dolgoztam, így sajnos nem lett elég stabil).
Miután fotókkal nem lakunk jól, közzéteszem a recepteket is, hátha valaki kedvet kap hozzájuk.
TERRINE-K
Tojássaláta alagút
Hozzávalók (0,5 kenyérsütő formához)
6 tojás
5 dkg újhagyma (legközelebb lilát tennék bele és kb. fele mennyiséget)
1,5 nagy evőkanál tejföl
3 nagy evőkanál majonéz
0,5 evőkanál mustár
1,5 dl zöldségleves lé
10 g zselatin
só, bors
Zöldséges-sonkás terrine
Hozzávalók (0,5 kenyérsütő formához)
12,5 dkg szeletelt gépsonka
3 tojás
10 dkg ecetes uborka
4 dkg trappista sajt egyben
1 dl tejföl
2 evőkanál majonéz
0,5 evőkanál mustár
1 dl zöldségleves lé
10 g zselatin
só, bors
Megfőzzük a 9 tojást (10 perc). A formát folpack-kal kibéleljük, ezután az egyik felét 4 szelet sonkával is.
A tojásokat megpucoljuk, 2 marad egészben, 4-et felkockázunk, a maradék 3 sárgáját félretesszük, a fehérjét pedig felaprítjuk.
További kockázandók: hagyma, uborka, 1,5 szelet kivételével a sonka, sajt.
Összekeverjük a tejfölt, a majonézt és a mustárt a fenti arányok szerint (a zöldséges-sonkás mártásában eldolgozzuk a félretett tojássárgákat is).
A zöldséglevesekben melegítéssel feloldjuk a zselatint, majd fokozatosan (hőkiegyenlítés!) a mártásokhoz keverjük. Ezután hozzátesszük a felkockázott tojást és hagymát, illetve tojásfehérjét, uborkát, sonkát és sajtot, alaposan elkeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Elválasztjuk a forma két felét egymástól, hogy ne folyjon össze a két trutyi betöltés közben.
Mindkettőből öntünk a forma aljára, a tojásosba hosszában belefektetjük az egész tojásokat,
majd feltöltjük mindkét oldalt a maradék keverékkel.
Ezután eltávolítjuk az elválasztót,
a zöldséges-sonkás oldalt befedjük a maradék 1,5 szelet sonkával, ráhajtogatjuk a folpackot és mehet egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát,
díszítjük, szeleteljük.
OREO CUPCAKE-EK
A sütőtepsit kibéleljük papír kapszlikkal. A sütőt előmelegítjük 175 oC-ra.
Összesen 20 darab Oreo kekszre lesz szükségünk, amiket a következőképpen dolgozunk fel:
- 12 darabot szétválasztunk úgy, hogy egyik felén megmaradjon a krém. A krémes feleket (krémmel felfelé) a kapszlikba ültetjük.
- további 5 darab kekszet szétszedünk úgy, hogy egyik fél kekszen se maradjon krém (lekaparjuk, kidobjuk, megesszük, stb.). Az így keletkezett 10 és az előbbi pont szerinti 12 darab fél kekszből 6 darabot félreteszünk díszítésnek, a többit elmorzsoljuk a következő elosztásban: 6+6+4 (ne keverjük őket össze, mert mindhárom kupac másmilyen célra kell majd).
- a maradék 3 darab kekszet félbevágjuk szétszedés nélkül (ez is díszítés lesz majd).
Sötét
Hozzávalók (6 db sütihez)
100 g liszt
20 g kakaópor
140 g porcukor
1,5 teáskanál sütőpor
1 csipet só
40 g olvasztott vaj
120 ml tej
1 tojás
¼ teáskanál vanília aroma
A lisztet, a porcukrot, a kakaót, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban.
A tejet, a tojást, a vanília aromát, az olvasztott vajat pedig egy másik tálban.
Világos
Hozzávalók (6 db sütihez)
50 g olvasztott vaj
113 g cukor
1 tojás
75 g joghurt
2,5 evőkanál tej
138 g liszt
2 teáskanál sütőpor
6 db szétválasztott Oreo keksz morzsaléka
1 csipet só
A lisztet, a sütőport, a sót és a kekszmorzsalékot összekeverjük egy tálban.
Az olvasztott vajat a cukorral habosra keverjük egy másik tálban, majd hozzáadjuk a tojást, a joghurtot és a tejet.
Mindkét süti száraz hozzávalóit gyorsan összekeverjük a nedvesekkel (ne kevergessük sokáig, mert nehéz lesz a tészta), majd elosztjuk a 6-6 kapszli között. 20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
Krém
Hozzávalók (12 db sütihez)
60 g (1,5 zacskó) tejszínes pudingpor
4,5 dl tej
6 evőkanál cukor
75 g puha vaj
A pudingporból és a tejből sűrű pudingot főzünk (1,5 dl hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport, a maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingporos keveréket és állandó keverés mellett besűrítjük), majd lehűtjük. A kihűlt pudingot kihabosítjuk a puha vajjal. Ezután a krémet elfelezzük.
Az egyik feléhez hozzákeverjük 6 db szétválasztott Oreo keksz morzsalékát, majd csőr nélküli (vagy nagy lyukú) habzsákba szedjük. A krém másik felét csillagcsőrös habzsákba töltjük. Díszítés előtt hűtsük le frigóban is (fél óra).
A kekszmorzsás krémet dundi csigákban a sötét sütik tetejére nyomjuk és feldíszítjük a félkör alakú kekszekkel.
A sima krémmel a világos sütiket díszítjük, majd megszórjuk őket a 4 db szétválasztott Oreo keksz morzsalékával és mindegyiket egy-egy egész kekszféllel díszítjük.