Idei főszereplőim a máj és a pulyka, ezek köré variálódnak a menüim. Többes szám, mert volt egy előkarácsonyi és lesz majd egy szenteste is.
A mostani pre-verzióban fűszeres, szokatlan ízvilágú előétellel képviselteti magát Mautner Zsófi, a főétel egy hagyományos gesztenyés pulyka Lajos Mari konyhájából, a desszert pedig egy ötletes, könnyű, ámde annál mámorítóbb borzselé Stahl Judit nyomán. Előnyük, hogy egyik sem macerás, nagyrészt előre elkészíthetők és persze finomak.
Fűszeres, mézes kenyér tokaji aszús csirkemájpástétommal
A kenyeret nem mertem őzgerincben sütni, mert túl kicsinek találtam, féltem, hogy kidagad belőle. Így végül gyümölcskenyér formába öntöttem a tésztát, ami jó döntésnek bizonyult.
Fél kilós kiszerelésű májat vettem, ezt 25 deka kacsazsírban konfitáltam 2,5 fej hagymával együtt, ezt a metódust követve (a sütés körülményeit és idejét illetően).
Ehhez a mennyiséghez 5 dkg mazsolát forraltam fel a tokajiban, majd a végén a májhoz kevertem.
Gesztenyés pulykamell áfonyaszósszal
4 személyre vonatkozó (azaz az eredeti felét) mennyiséget készítettem. Amiben eltértem a recepttől: nem vacakoltam friss gesztenyével, natúr, fagyasztott masszát vettem (Tesco), 25 dekát, de minden egyéb hozzávalóból a 4 adagnak megfelelő mennyiséget tettem hozzá (a felsorolásból kimaradt a sonka, abból 5 dkg-ot kockáztam bele).
Nem tetszett az áfonyadzsem ötlete sem, ezért mártást főztem 30 deka fagyasztott áfonyából (Tesco) a következő recept szerint.
Forraltbor-zselé áfonyával
Az eredeti receptet megfeleztem, amiből 4 adag, kb. 1 dl-es pohárdesszertet hoztam ki. A leírás második pontja helyett úgy jártam el, hogy forrásig melegítettem 1 üveg vörös és 1üveg-1 dl (az 1 deci ment a pulyka alá sütéskor) fehérbort a korábban jól bevált receptünk szerint (a 1,5 literhez számolt mennyiségű fűszereket az 1 deci mínusz miatt nem csökkentettem), de 10 perc fedő alatti állás után leszűrtem, így sikerült elérni a megfelelően, de nem túlzottan fűszeres állapotot. Ebből a kész forralt borból elvettem 3,75 dl-t (a többit meg nemes egyszerűséggel megittuk), amiben feloldottam még további 38 g cukrot. Ezután recept szerint haladtam. Az áfonya turmixolását fölöslegesnek érzem, szerintem izgalmasabb, ha egyben hagyjuk a szemeket.
Ennek a desszertnek a fogyasztásával vigyázni kell azért, mert a bor megfejelve a konyakkal, igazán ütős páros. De amúgy meg kellemesen könnyű, nem tömi a pocakot.