Tekintlyes mennyisg olvasmnylmnyem egyetlen terleten nem tett rm mly benyomst, s az a norvg gasztronmia. A beszmolk nagyjbl kimerltek a kvetkez nhny telben: hot dog (Pølse med brød, azaz plsze), slt-ftt halak ftt krumplival, vrs fonya szsszal illetve vaj- vagy barnamrtssal, virslicske/kolbszka minden alkalomra, tejsznhabbal laztott tejberizs s karamell puding. (Ezek azrt durva leegyszerstsek persze, gy aki kimertbb s rszletesebb beszmolkat ignyel, tovbbi rdekessgeket tallhat itt, itt, itt, itt, itt, itt s itt.)
Az tkezsi szoksok is eltrek a minktl. A norvgok napkzben szendvicseznek, esetleg este esznek meleg telt, amelyek zme flksz mirelit. A gyerekek az vodban otthonrl viszik a reggelit, maximum 1-2 alkalommal kapnak ftt telt hetente, mr ahol egyltaln. Ebdre kenyeret kapnak valamilyen kencvel, ami gyakran hal alap.
s ott van mg a barna sajt, a brunost, amirl a magyarok lltlag a mi csokolds mesesajtunkra asszocilnak.


A brunost nem csokis, viszont karamells, des s krmes. Ennek oka, hogy addig fzik a tejsavt, a kecsketejet s a tejsznt, ameddig a tejcukor meg nem karamellizldik benne, ettl van a szne is.

Plusz cukorral s tejsznnel sszekeverve kapjk a primet, a barnasajt kenhet verzijt.
A norvgok - gyerektl felnttig- nagy brunost fogyasztk. vente 12 milli kilt gyrtanak belle, s tlagosan 4 kilt esznek meg fejenknt.
Nem lehet teljes a beszmol a lutefisk emltse nlkl. A tmny lgoldatban ztatott, kimosott s ftt hal bds, mint egy rett camembert s remeg, mint a kocsonya.

A legenda szerint a 15. szzadban egy csald egsz tlre elraktrozott szrtott tkehalra (a szrtott hal akr vekig elll, fontos tpllkknt szolglt szezonon kvl is) rgett a faptmny, amely meg is zott, s az gy kpzd hamulgban zott halat voltak knytelenek jobb hjn elfogyasztani.
Egy msik trtnet szerint a viking hajsokat prblta halkszleteik belgozsval megmrgeztetni Szent Patrik, de a vikingek ahelyett, hogy meghaltak volna, vidman elfogyasztottk a lgos halat.
A szrtott tkehalat 3-5 napig, naponta ktszer vltott, 10 fok alatti vzben, majd ers lgoldatban (a nyrfahamu s a mosszda (Na2CO3) keverkt tartjk a legjobbnak, de mosszda s oltott msz (Ca(OH)2) keverke, vagy lgk (NaOH) is hasznlatosak) ztatjk, pr napig-htig. Az ersen lgos oldat a fehrjelncokat gyengti s feltlti, gy alakul ki a hal eredeti trfogatnl nagyobb, zselatinos kplet. Fontos, hogy az ztats a halban tallhat zsr elszappanosodsa eltt befejezdjn, de mivel a folyamat ideje a hal minsgtl fgg, a lutefisk a mai napig kzimunkval, szemlyes felgyelettel kszl. Vgl kimossk belle a reakciba nem lpett maradk lgot, gy a vgtermk pH-rtke 10,5-11 krl lesz.
A j lutefisk „illata” nem lehet tl ers, s llaga ugyan kocsonys, de a hsnak egy darabban s ruganyosnak kell lennie.
A norvgokat is megosztja ez a fogs, amelyet elssorban a karcsonyi vacsora rszeknt fogyasztanak.

Vgl ismerkedjnk meg az aquavittel is, ami a norvgok nemzeti itala. A legendrium szerint az aquavit szeszesitalknt egy hajton szletett, a norvg tengerszek legnagyobb meglepetsre. Norvgibl szlltottk tlgyfahordban a gygynedt Ausztrliba, s amikor a haj kikttt, a hordkbl klnleges z alkoholt lehetett csapolni. Az lland mozgs, a nagy pratartalom s a vltoz hmrsklet ugyanis gyors erjedsre serkentette a folyadk sszetevit. A mai napig hordkkal megrakott hajk indulnak tnak Norvgibl Ausztrliba, majd vissza, hogy a nagy utat megjrt ned vgl az nnepi asztalra kerlhessen.
Manapsg gabonbl vagy burgonybl ellltott, jellemzen kmnnyel s kaporral fszerezett alkoholos italknt ismert, elssorban Skandinviban s Nmetorszg szaki rszn. Neve a latin aqua vitae (az let vize) kifejezsbl ered.
szak-Eurpban mr a kzpkor ta ksztik, kezdetben tisztn gygyszati alkalmazsra lltottk el, elixrknt. A legkorbbi rsos emlk 1531-bl szrmazik, amikor Norvgibl egy rmai katolikus rsek csomagot kldtt Dniban l bartjnak, benne egy kis „ltetvzzel”. Az vegcsre pedig rrta: mindenfajta betegsgre, klsleg s belsleg is alkalmazhat.
A Linie Aquavit elksztsnek mdja tbb mint 200 ves hagyomnyokra tekint vissza. Az ital alapjt burgonybl kissti leprlssal nyert prlat adja, amelyet klnbz gygynvnyek s fszerek kombincijval gazdagtanak. A prlatba ztatott nvnyek kzl az nizs s a kmny dominl. Ezt kveten a friss prlatot spanyol sherrys hordkba ntik, majd egy hajra felpakolva krbeutaztatjk a tengeren. A hord s a tengeri leveg adta zamatok gazdagon beivdnak az italba, gy nyerve el tkletes karaktert.

Szval nem akadtam olyan norvg eltelre vagy ffogsra, ami miatt fakanalat ragadtam volna. Talltam viszont ngy kedvemre val sti receptet, amelyeket ki is prbltam.
A Skolebrødot reggelire ksztettem el. Ez egy kelt tszts buci, aminek a tetejn kialaktott kis fszekbe vanlia puding van ltetve, majd a megslt tsztt cukormzzal vonjuk be s meghintjk kkuszreszelkkel.




Ezutn kvetkezett a Norvg almatorta, ami nagyon egyszer s nagyon finom. A recept ugyan nem rja, de n ksztettem hozz vanlia ntetet Oetkerktl, ami kifejezetten javra vlt.






A legtbbet a Verdens bestvel, azaz a vilg legjobb stemnyvel kzdttem, mert a recepttel tbb ponton is problmim voltak. Nem volt megadva a tepsi mrete, a stsi id, a krm kifolyt a kt lap kzl. De msodik stsre sikerlt megtallnom az idelis krlmnyeket (24x34 cm-es tepsi, 170 oC-on 20-25 percig stve; a habba porcukrot tettem s nem kristlyt) s a tuti krmet. az.

Tejjel sszentve pr percig kell kevertetni s mr ksz is.

Annyira prma az ze s az llaga, hogy vtek brmi tovbbi erfesztst tenni s mssal ksrletezni.





Hogy a vilg legjobb stije lenne, na az azrt barokkos tlzs. De tny, hogy nagyon finom.
Hezitltam, hogy 30 oC-ban nekilljak-e Pepperkakt stni s karcsonyi krlmnyeket imitlni, de vgl rszntam magam.
A Pepperkake a mi mzeskalcsunkra emlkeztet fszeres aprstemny, aminek tsztjbl karcsonykor hzikt is ptenek, a gyerekek dsztik fel ket s szinte minden helysgben versenyt hirdetnek annak eldntsre, hogy ki lett a legszebb.
Mindent a lertak szerint csinltam, br kardamomrt el kellett zarndokolnom az zsia boltba. A receptet feleztem, gy is rengeteg lett belle.
A tsztja nagyon lgy s ragads, de hts utn szpen formzhatv vlik. Szerettem vele dolgozni, br a cukros dsztst mg gyakorolni kell. Finom puha s jl el van tallva benne a fszerek egyenslya.







Mindegyik elksztst szvbl ajnlom. Aztn ha majd sikerlt megkstolnom a fent felsorolt telek brmelyikt, arrl is be fogok szmolni. Termszetesen.