Szletsnapomra kaptam egy vlogatst belle kedvenc kollganmtl. Furn hgnak tntek, meg szokatlannak az zestsk is, gy voltak azrt averziim.
De nzzk elszr, hogy mihez kpest.
A ma ismert balzsamecet snek ellltsrl szl els rsos dokumentum egy XII. szzadi benedekrendi szerzetes, bizonyos Donizione di Canossa nevhez fzdik.
A ksztk, tbbnyire elkel csaldok, eredetileg nem is akartk kereskedelmi forgalomba hozni, vszzadokon t csak ajndkba adtk egymsnak. Br rgen csak az olasz nemesi csaldok luxusa volt a balzsamecet fogyaszts, a XX. szzad msodik felben fokozatosan elterjedt az egsz vilgon, s ma mr brki szmra elrhet.
Az ecet spontn jn ltre, amikor etil-alkohol s vz oldatban az ecetsav-baktriumok elszaporodnak, s az alkohol ecetsavv oxidldik. gy akr otthon is kszthet borecet – a knezetlen borbl is az lesz. A balzsamecet hasonlt a borecethez, annak gymond „tovbbfejlesztett” vltozata (a borecet borbl, a balzsamecet mustbl kszl).
Felteheten vletlenl talltk fel: a felforralt mustot, a kzpkor kedvelt destszert benne felejtettk egy ednyben, s csak akkor kerlt el a kamra mlyrl, amikor mr that ecetillata volt. rs kzben aztn fokozatosan sszement s fekete sznt kapott. tkezskor az asztalra tettk a fszerek kz, s meglepdve tapasztaltk, hogy az telek zt kedvezen vltoztatta meg.
A balzsamecet az olaszorszgi Modena vroshoz s a szomszdos Reggio Emilihoz ktdik.

Eredeti balzsamecet csak trebbiano fehrszlbl kszlhet. A szlt kzzel szretelik, a lehet legksbb, hogy magas legyen a cukor- s savtartalma.
A msodik szakasz a prsels. A szlt leszemezik, s csak gyengden prselik, hogy a must tannintartalma ne legyen magas.
A harmadik fzis a beforrals. A mustot megszrik, meghatrozzk a mustfokot, majd mieltt beindulna az erjeds, szabad g alatt hatalmas stkben, nylt tzn lassan (nha msfl napig) beforraljk. A forrals sorn a hmrsklet soha nem rheti el a 90 C-ot, mert akkor a must karamellizldik, ze gett lesz. A must felt elfzik. Amikor kihlt, a sttbarna szirupot vegballonokba tltik s tavaszig pihentetik.
Ezutn kvetkezik a negyedik szakasz, az erjeds. A szllevet fahordkba tltik, s reg borecettel keverik ssze, hogy meginduljon az erjeds. A ketts erjeds befejezdshez hrom vre van szksg. Az els idben, az alkoholos erjeds sorn a must cukortartalma alkoholl alakul. A msodik fzisban mkdsbe lpnek az ecetbaktriumok, s az alkohol ecett alakul.
Az tdik szakasz az tfejts s a hords rlels. A negyedik vtl kezdve a finomod-nemesed ecetet egyre kisebb s kisebb hordkba fejtik. Az ecetmanufaktrk egyik legfltettebb kincse a batterie, a csaldi hordkszlet. Egy sorozat ltalban kilenc hordbl ll a 200 literestl a 10 literesig.
A legkisebb hordbl elprolgott ecetet a felette kvetkez nagysg hordbl tltik fel, az abbl hinyz ecetet pedig a soron kvetkez nagyobbikbl. gy vgighaladva az els hord hinyz mennyisgt a friss, egyves nagy hordbl ptoljk. Abba pedig friss, befztt mustot tltenek. Ahogy rik az ecet, gy lgyul s srsdik, szne addig sttedik, mg benfekete nem lesz. Aromavilga folyamatosan gazdagodik, hiszen a hordk klnbz fkbl kszltek, s karakteres zt klcsnznek az ecetnek. Az rlels a padlstrben trtnik, a modenai balzsamecet egyik nagy titka a sajtos mikroklma, a szlssges idjrs.
A hordkat csak ktharmad rszkig tltik fel, a tetejkn kivgott rszt ltalban textillel takarjk le, vdik a portl s a bogaraktl, viszont biztostjk a folyamatos szellzst.
Tizenkt v mlva kezddhet a kstols. Amikor az ecetkszt mester gy rzi, hogy termke elrte a megfelel minsget, s immr rusthat, beadja az ecetet a konzorciumnak kstolsra. Az t fggetlen szakrt pontozza az ecet sznt, srsgt, illatt, zt, majd eldntik, viselheti-e az Aceto Balsamico tradizionale di Modena (ABM) mrkanevet. Ha igen, akkor a hordt leplombljk, majd az ecetet 100 ml-es Giugiaro-vegcsbe palackozzk.

Az ecetkszt gy kapja vissza balzsamecett, ekkor teheti r az vegre sajt cmkjt, s gyrthat hozz dszdobozt (az vegeket ugyanaz az Italdesign Guigiaro tervezte, amelyik a Ferrarikat).


Egy ilyen fiola ra 100 euro krl van. rtke (s persze ra is) – a veretes borokhoz s a hegedkhz hasonlan – a korral egytt n: forgalomban vannak 24, 48, st akr 100 ves balzsamecetek is.
Mindennapi ecetnktl eltren a balzsamecet ze teltebb, sszetettebb s lgyabb a borecetnl. Minl olcsbbat vlasztunk, annl alacsonyabb az zanyagok koncentrcija s annl tbb kell belle, de alapveten egyszerre csak pr cseppet szoktunk hasznlni, mert nagyon tmny.

Nem veszik krba a vsrolt vegnyi mennyisg, mert a legtbb ecetfajthoz hasonlan jl lezrva, stt helyen korltlan ideig eltarthat.
ze szinte mindenhez illik, az szak-olasz konyha pedig elkpzelhetetlen nlkle. Kellemes z saltanteteket, pcokat, szszokat kszthetnk belle, s nemcsak zldsgekhez, de gymlcskhz, st desszertekhez is passzol.
Pozitv egszsggyi hatsai is vannak, ugyanis igen gazdag rtkes mikrotpanyagokban, antioxidnsokban. Ezeknek betegsgmegelz hatsokat tulajdontanak, s gy gondoljk, hogy pldul a daganatos betegsgek rizikjt is jelentsen cskkenteni lehet a segtsgvel.
A balzsamecetben tallhat C-vitamin ersti a szervezetnket, hatkonyabb teszi immunrendszernk mkdst, gy nemcsak a fertzsek ellen nyjthat vdelmet, de az esetleges betegsgekbl is gyorsabban gygyulhatunk fel. A C-vitamin emellett a brnk egszsgt is segt megrizni.
A benne tallhat rtkes mikrotpanyagok pedig mg segthetnek is cskkenteni a koleszterinszintet, gy a balzsamecet klnsen elnys lehet azok szmra, akik szeretnk megelzni a klnbz szv- s rrendszeri problmk kialakulst.
A balzsamecet savassga stimullhatja a gyomor mkdst, gy hatkonyabb teheti az emsztst. Emellett a klnbz, gyomrot rint problmkat is megelzheti.
Kutatsok szerint fogyasztsa javthatja a szervezet inzulinra adott vlaszreakcijt, gy a fogyasztsa klnsen elnys az inzulinrezisztencival kzdknek, illetve a cukorbetegeknek.
Emellett a balzsamecet fogyasztsa a testsly normalizlshoz is hozzjrulhat, nemcsak emsztst s inzulinvlaszt javtva, de azrt is, mert ms saltantetekhez kpest jval kevesebb kalrit tartalmaz.
Na ez a tokaji termk pont azt nem tudja, ami a klasszik balzsamecetek sajtja, azaz nem sr, nem stt. De rdekes mdon pp ez az elnye, ez mshogy j. Knny, desks, friss, s nagyon finom plusz zamatot kap a gymlcsk, virgok ltal.
Hogy mennyire helyes balzsamnak hvni ezt a nem is mindig borecet, nem szlmust alap cuvet, azon persze lehetne moralizlni. De ht igazbl nem is rdekel. Shakespeare-rel lve: brhogy nevezzk, ppoly finom.
A cg minden vszakban j, az aktulis szezonnak megfelel gymlcss kollekcival rukkol el.



n az zsia boltban szerzem be 2000 forint krli ron.