Tbbeknek elkerekedett a szeme a Sfek sfe versenyzi kzl, amikor a sfek azzal indtottak, hogy tonnaszm aprttattak fel velk mindenflt. Csak gy replt, aki nem teljestette a minsgi s mennyisgi elvrsokat. Sokan hbrgtek is, pedig teljesen jogos a felvets, hogy ingatag alapokra nem lehet palott pteni.
Hrom ok miatt br klns jelentsggel ez a munkafzis: nem mindegy, mennyi idt szuszmkolunk el a fzs elkszleteivel, telnk alkotelemeinek mrete s alakja befolysolja a fzsi/stsi idt (emiatt fontos az is, hogy azonos legyen a mretk), s nem utols sorban hozzjrul a vgtermk eszttikus megjelenshez.
Ez a felismers juttatott el minket egy olyan kurzusra, ahol megtanulhattuk a kstechnikai alapokat.
Ezrt egy vasrnapi ks dlutn, amikor az emberek tbbsge mr bevackolni kszl a tv el, hogy megnzze az HBO premier filmjt, mi elindultunk Staudinger Nikihez. A clhoz kzeledve mr messzirl ki lehetett szrni, ki az, aki vagdalni kszl, ugyanis nagy szatyor zldsggel nzegette a hzszmokat.

Elfoglaltuk helynket a pult mellett s megkezdtk a majd kt kil zldsg felaprtst.

Kzben hasznos informcikat kaptunk a helyes kstartsrl, a praktikus ksfajtkrl s lezskrl, s arrl, melyik zldsget hogy rdemes darabolni, aprtani, szeletelni, kockzni cskozni.

A feldolgozott zldsgek sorst illeten kt irnyzat alakult ki: volt, aki lezser-laza mozdulattal a kukba sprte ket, de a tbbsg kszlt valamilyen trol-szllt alkalmatossggal, amiben hazaviheti a krmleves alapjait.

Mst nem nagyon lehetett bellk vzionlni, lvn, hogy a homogenitsnak mg a ltszatt is kerlte a keverk.

Az, hogy szmunkra nem volt olyan fergeteges lmny ez a tanfolyam, rszben a gyakorlottsgunknak ksznhet, rszben annak, hogy voltak olyan praktikk, amikkel mr a steakkurzuson megismerkedtnk. Rengeteg elmleti tudssal gyarapodtunk az utbbi vek gasztromsoraibl is, gy holmi julienne, brunoise emlegetsvel minket mr nem lehet zavarba hozni.
Kaptunk azrt nhny j tletet gy is, nekem pldul mg sosem sikerlt hagymt szablyosan felkockznom korbban (ms krds, hogy nem is nagyon erltettem, hisz lehet kapni fagyasztottat is, aminl praktikusabb a vilgon nincs).

Elkszlt persze a mindentbele levesnk is, ami gusztusos ppen nem lett, de a rengeteg zldsg miatt kifejezetten zgazdag.




s ha valaki azt hiszi, hogy ez az incifinci csalds elvette a kedvnket a gasztro tanfolyamokra val jrstl, az nagyon tved. Mr tervben van a kvetkez, ami egy szmunkra teljesen rintetlen terletre vezet majd el bennnket.