Kutattam az emlkeimben, hogy milyen lmnyt tudnk betenni httrknt emg a vadmints szpesl mg.
Jrtam Tanzniban, ahol testkzelben tallkoztam j nhny, korbban csak llatkertbl, vagy cirkuszbl ismert llattal. Szabadon lfrlt ott zebra, gn, varacskosdiszn, hina, gazella,







kismadarak dzsmltk meg a traautkban vatlanul nyitva felejtett kajs dobozokat,

de az egyik legvarzslatosabb a t vizt bebort, rzsaszn flamingk sokasga volt.



sszefutottunk (taln) hazai glykkal is, akik imdnak a Ngorongoro krterben telelni.

A legnagyobb gurts persze az, hogy Afrika 5 nagyvadja

kzl sikerlt ngyet „levadsznunk”.












Ezek nem mretkkel rdemeltk ki a megtisztel tsfogatba val bekerlst, hanem elejtsk nehzsgt s rizikfaktort vettk alapul kivlasztsukkor.
De zsirffal nem sikerlt sszefutnunk.
Amit mg hozz tudok erltetni ehhez a tmhoz: idn is lesznek llatkerti koncertek, amik eltt vgig lehet stlni a kertet, s lehet tallkozni zsirffal is. Ha tudok, hozok rluk kpet.

A kitrk utn koncentrljunk a tekercsre.
HOZZVALK:
VILGOS TSZTA
1 nagy tojsfehrje+ 1 ek cukor
1 nagy tojssrgja+ 1 ek cukor
2 ek liszt
1 tk olvasztott vaj
BARNA TSZTA
4 nagy tojsfehrje+ 4 ek cukor
4 nagy tojssrgja+ 4 ek cukor
6 ek liszt
2 ek kakapor
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TLTELK
2 ek tej
56 g fehrcsoki
120 ml tejszn
1 zacsk habfixl
TEPSI: 24x34 cm.
A vilgos tsztval kezdnk. Felverjk a fehrjt a cukorral, majd kln tlban habosra keverjk a srgjt a cukorral. A fehrjt vatosan a srgjba forgatjuk, beleszitljuk a lisztet, finoman elkeverjk, majd beleforgatjuk a vajat. Habzskba szedjk (n 10-es fejet hasznltam hozz).
Tlcra helyezzk a stpaprral fedett sablont (egy netrl leszedett kpet nagytottam a megfelel mretre hozz),

majd ttrljk egy olajos Szilvikvel.

Megrajzoljuk a vilgos mintt, s fl rra htbe tesszk a tlct.

A kakas tszta a vilgoshoz hasonlan kszl. Annyi a klnbsg, hogy a kakat a liszthez keverjk, a cukros srgjhoz pedig elszr csak a fehrjehab felt adjuk hozz, ehhez szitljuk a kakas lisztet, utna kerl bele a tej s a vaj, legvgl pedig a hab msik fele.
A tlcrl tvarzsoljuk a stpaprt a tepsibe (akinek gy knyelmesebb, ki is hagyhatja a tlcs lpst s rajzolhat egybl a tepsiben, de az enymnek magas a fala, ezrt vlasztottam ezt a krlmnyesebb megoldst),


majd rntjk a kakas tsztt s vatosan elegyengetjk.

180 oC-ra elmelegtett stben 8-10 percig stjk.

Kivtel utn a tsztt stpaprral egytt feltekerjk s gy hagyjuk kihlni. Ezalatt elksztjk a krmet. A fehrcsokit a tejjel vzgz fltt felolvasztjuk. Amg hl, felverjk a habot a fixlval, amit vatosan, fokozatosan a csokihoz kevernk. Kitekerjk a tsztt, megkenjk a krmmel, ismt feltekerjk, s dermedsig htben pihentetjk.



Aki szemfles lthatja, hogy nlam nem ez volt a sorrend, amire r is faragtam, gyhogy innentl ezt a felllst kvetem n is.
A vgeredmnnyel mgis elgedett vagyok: ltvnyos s finom is.

