Kutattam az emlkeimben, hogy milyen lmnyt tudnk betenni httrknt emg a vadmints szpesl mg.
	Jrtam Tanzniban, ahol testkzelben tallkoztam j nhny, korbban csak llatkertbl, vagy cirkuszbl ismert llattal. Szabadon lfrlt ott zebra, gn, varacskosdiszn, hina, gazella,
	
	
	
	
	
	
	
	kismadarak dzsmltk meg a traautkban vatlanul nyitva felejtett kajs dobozokat,
	
	de az egyik legvarzslatosabb a t vizt bebort, rzsaszn flamingk sokasga volt.
	
	
	
	sszefutottunk (taln) hazai glykkal is, akik imdnak a Ngorongoro krterben telelni.
	
	A legnagyobb gurts persze az, hogy Afrika 5 nagyvadja
	
	kzl sikerlt ngyet „levadsznunk”. 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	Ezek nem mretkkel rdemeltk ki a megtisztel tsfogatba val bekerlst, hanem elejtsk nehzsgt s rizikfaktort vettk alapul kivlasztsukkor.
	De zsirffal nem sikerlt sszefutnunk.
	Amit mg hozz tudok erltetni ehhez a tmhoz: idn is lesznek llatkerti koncertek, amik eltt vgig lehet stlni a kertet, s lehet tallkozni zsirffal is. Ha tudok, hozok rluk kpet.
	
	A kitrk utn koncentrljunk a tekercsre.
	HOZZVALK:
	VILGOS TSZTA
	1 nagy tojsfehrje+ 1 ek cukor
	1 nagy tojssrgja+ 1 ek cukor
	2 ek liszt
	1 tk olvasztott vaj
	 
	BARNA TSZTA
	4 nagy tojsfehrje+ 4 ek cukor
	4 nagy tojssrgja+ 4 ek cukor
	6 ek liszt
	2 ek kakapor
	2 tk tej
	2 ek olvasztott vaj
	 
	TLTELK
	2 ek tej
	56 g fehrcsoki
	120 ml tejszn
	1 zacsk habfixl
	 
	TEPSI: 24x34 cm.
	 
	A vilgos tsztval kezdnk. Felverjk a fehrjt a cukorral, majd kln tlban habosra keverjk a srgjt a cukorral. A fehrjt vatosan a srgjba forgatjuk, beleszitljuk a lisztet, finoman elkeverjk, majd beleforgatjuk a vajat. Habzskba szedjk (n 10-es fejet hasznltam hozz).
	Tlcra helyezzk a stpaprral fedett sablont (egy netrl leszedett kpet nagytottam a megfelel mretre hozz), 
	
	majd ttrljk egy olajos Szilvikvel.
	
	Megrajzoljuk a vilgos mintt, s fl rra htbe tesszk a tlct.
	
	A kakas tszta a vilgoshoz hasonlan kszl. Annyi a klnbsg, hogy a kakat a liszthez keverjk, a cukros srgjhoz pedig elszr csak a fehrjehab felt adjuk hozz, ehhez szitljuk a kakas lisztet, utna kerl bele a tej s a vaj, legvgl pedig a hab msik fele.
	A tlcrl tvarzsoljuk a stpaprt a tepsibe (akinek gy knyelmesebb, ki is hagyhatja a tlcs lpst s rajzolhat egybl a tepsiben, de az enymnek magas a fala, ezrt vlasztottam ezt a krlmnyesebb megoldst), 
	
	
	majd rntjk a kakas tsztt s vatosan elegyengetjk. 
	
	180 oC-ra elmelegtett stben 8-10 percig stjk.
	
	Kivtel utn a tsztt stpaprral egytt feltekerjk s gy hagyjuk kihlni. Ezalatt elksztjk a krmet. A fehrcsokit a tejjel vzgz fltt felolvasztjuk. Amg hl, felverjk a habot a fixlval, amit vatosan, fokozatosan a csokihoz kevernk. Kitekerjk a tsztt, megkenjk a krmmel, ismt feltekerjk, s dermedsig htben pihentetjk.
	
	
	
	Aki szemfles lthatja, hogy nlam nem ez volt a sorrend, amire r is faragtam, gyhogy innentl ezt a felllst kvetem n is.
	A vgeredmnnyel mgis elgedett vagyok: ltvnyos s finom is.
	
	