Ha meghallom a "hurrikán" kifejezést, sosem a szörnyű időjárási jelenség ugrik be nekem róla először, hanem Jared Leto fedetlen felsőteste.
Meg aktuálisan az is, hogy évek óta várom, hogy levadászhassam őket, erre pont akkor jönnek, amikor nem érek rá. A Gogol Bordello dettó.
Ezzel össze is foglaltam az idei évi koncert-pofára-eséseimet egy gasztro szpesöl ürügyén.
Míg a 30 Seconds to Mars száma a tekercs mintájához, addig Eugene Hützéké a tekercs színéhez passzolt.
Volna. Mert lássuk be, nekem ezt a technikát nem sikerült reprodukálnom. Hol vékony lett a tészta,
hol túl vastag,
az örvénymintára pedig még hírből sem emlékeztetett.
Pedig próbálkoztam többféle recepttel, különböző méretű tepsikkel, a kétszínű tészta egymáshoz viszonyított arányának eltolásával. Még ez a verzió hasonlít leginkább az eredeti mintához, de a tökéletestől messze van.
Nem szerettem volna totális kudarcélménnyel zárni ezt a történetet, ezért elindultam más irányba. Ha már a sütemény tésztájának belsejében nem tudtam szelet vetni és vihart aratni, akkor megpróbáltam a felszínén. Össze kellett ollóznom korábbi kísérleteimből az átemelésre érdemes részleteket, de maximálisan megérte.
Inspirációt ebből a képből merítettem,
és ezt a mintát követtem.
HOZZÁVALÓK:
MINTA
60 g puha vaj
60 g porcukor
60 g liszt
60 g tojásfehérje
piros, lila, kék, fekete ételfesték
TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
8 ek liszt
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TÖLTELÉK
2 ek tejszín
56 g fehércsoki
120 ml tejszín
1 zacskó habfixáló
TEPSI: 24x34 cm.
A minta tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük.
Szétmérjük ötfelé, megszínezzük, majd habzsákba töltjük őket (3-as díszítőfejet használtam hozzájuk).
Tálcára helyezzük a sütőpapírral bevont sablont, majd áttöröljük egy olajos papírral.
Kívülről befelé megrajzoljuk a minta vonalait, mindegyik szín után 10 percre hűtőbe tesszük a tálcát.
A tésztához felverjük a fehérjéket a cukorral, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral.
Utóbbiba beleszitáljuk a lisztet, finoman elkeverjük,
majd beleforgatjuk a tejet és a vajat. Végül a fehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe, majd ráöntjük a tésztát és óvatosan elegyengetjük.
Ezután néhányszor a munkapulthoz csapkodjuk buborékmentesítés céljából. 180 oC-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Kivétel után a tésztát sütőpapírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a krémet. A fehércsokit a tejszínnel vízgőz fölött felolvasztjuk. Amíg hűl, felverjük a habot a fixálóval és az ételfestékkel, amit óvatosan, fokozatosan a csokihoz keverünk. Kitekerjük a tésztát, megkenjük a krémmel, ismét feltekerjük, és dermedésig hűtőben pihentetjük.
Egyelőre ezzel kellett beérnem. De Jared és Eugene, tudnotok kell, nem adom fel, találkozunk, ha addig éltek is.