A churros (ejtsd: csurrosz) a spanyolok egyik nemzeti eledele.
getett tsztbl kszlt hosszks, csillag alak formval kinyomott fnk.
Tsztja inkbb a kpviselfnkhoz hasonl, nem pedig a kelt tsztbl gyrt farsangi, szalagos fnkhoz. Spanyolorszgban, Portugliban s Dl-Amerikban fogyasztjk, fahjas cukorba forgatva, fleg reggelire, st nem csak reggelire, hanem hajnali tllnasiknt is. lltlag ugyanis a forr csokival s tejeskvval tlalt fnk segt megelzni a msnapossgot.
A spanyolok szerint a tsztba olajat kell tenni, tojst nem, Amerikban viszont ltalban tojssal kszl a churros, s olaj helyett vaj kerl a tsztjba.
Dl-Amerikban tltelkkel tltik meg a kzept,
szak-Amerikban pedig olyan klnleges churros-ok is vannak, mint a vrs churros, ami a churros s a Red Velvet torta keresztezsbl szletett.
Aztn van mg a krmes churros is, ami Az let knyvbl lehet ismers.
Eredetre vonatkozan tbbfle elmlet ltezik. A spanyolok termszetesen maguknak rzik a churrost, szerintk spanyol birkapsztorok talltk ki vszzadokkal ezeltt. A hegyekben legeltet psztorok szmra ugyanis kevs lehetsg addott ftt telt enni, a legelkn eszkzk hjn egyszer kenyeret stttek maguknak a tz fltt. A kenyr nehezen slt t bell, de rjttek, hogy ha hosszks csillag formj kenyrkket ksztenek, akkor az bell is jobban tsl, kvl pedig finom ropogs lesz. A ksz kenyeret fahjas cukorba forgattk, s mivel nagyon hasonltott az alakja a birkk szarvra, ezrt az ltaluk legeltetett juhfajtrl (churra) neveztk el.
A portuglok szerint a Tvol-Keletrl hazatr portugl tengerszek hoztk magukkal az eredetileg knai ss tel receptjt, s ezt fejlesztettk tovbb a spanyol psztorok dessgg, viszont a mexikiak is gy tartjk, hogy egyrtelmen az tallmnyuk.
A forr csokold trhdtsval a fri krkben is szvesen kezdtk fogyasztani, s hamarosan az jvilgba is tjutott.
A fentiek utn tisztn ltszik, hogy az ltalam hasznlt recept nem az autentikus spanyol, hanem egy klasszikus getett tszta.
Elksztse nem egy nagy kaland, de a vgeredmnnyel nem tudtam kibklni. Finomnak ugyan finom, de nem tetszett az sszevissza kunkorod ltvny.
Lttam ugyan profi kszsgeket a neten, amikkel szablyosabb vgeredmny rhet el,
de ilyenekben n nyilvn nem tudok gondolkodni.
rdekes alternatvt knlt viszont Cooking tree stben slt verzija, gyhogy ezt is kiprbltam.
HOZZVALK:
38 g vaj
1/8 tk s
75 g vz
10 g barna cukor
48 g liszt
1 tojs
¼ tk vanlia aroma
A bevonshoz:
olvasztott vaj
rlt fahj
cukor
A stt elmelegtjk 200 oC-ra.
A vizet, a vajat, a st s a barna cukrot egy lbosban forrsig hevtjk, majd lehzzuk a tzrl. Belekeverjk a lisztet, fakanllal csommentesre keverjk. Ezutn visszatesszk kzepes hfokra, 1 percig folyamatosan keverjk.
A tzrl levesszk, tlba ntjk, hagyjuk kihlni. Hozzadjuk a tojst s a vanlia aromt, kzben folyamatosan kevertetjk robotgppel.
Csillagcsrs habzskba szedjk a tsztt, majd stpaprral blelt tepsibe cskokat nyomunk belle (az enymek 6 cm hosszak voltak),
s 17 percig stjk.
A kislt fnkok fellett megkenjk olvasztott vajjal,
majd egy nylonzacskba tltjk a cukrot s a fahjat, amiben sszerzzuk a fnkokkal.
Vgl csavartam mg egyet a trtneten azzal, hogy a kinyomott nyers tsztk egy rszt betettem htbe, hogy kicsit megdermedjenek a kukacok,
majd ezeket lkdstem le a tlcrl forr kkuszzsrba.
gy ez a kr lnyegesen szebben sikerlt, mint az elz, kzvetlenl habzskbl kinyomott tszts.
Nekem szemly szerint a stben slt vltozat jobban zlett, mint a zsiradkban kszlt.