Mg Valentin nap krnykn dobtam ssze ezt az alagutat. Miutn este kszlt, este kzbestettem, be kell rnetek fnyhinyos, vacak fotkkal. s megbklni azzal, hogy itt fog riszlni a foldalon az idk vgezetig.
Igazbl egy jdonsg van csak a receptben a korbbiakhoz kpest: az eperzselbl kszlt szvkzp, amelynek nagysga kros elvltozsra utal, doktor Murphynek biztos lenne a mretrl nhny keresetlen szava. Azta beszereztem mr kisebb szaggatkat is, gyhogy legkzelebb mr nem lehet ilyen problma az arnyokkal.
Jobban szeretem ezeket az alagutakat a tekercseknl, egyszerbb a krmet bennk tartani s jobban is dekorlhatk. Eddig ugye gymlcskbl formztam a kzps dszeket, de piros gymlcsnek nem lvn szezonja februrban, maradt a fagyasztott.
A gyenge minsg kpek ellenre lthat, hogy a tsztafellet egyenetlen barnulsnak problmjval tovbbra is kzdk. Dolgoznom kell a megoldson, mert nem akarok lemondani a vilgos tsztkrl.
HOZZVALK:
EPERZSEL
60 dkg fagyasztott eper
8 dkg cukor
8,5 lap zselatin
MINTA
35 g puha vaj
35 g porcukor
35 g liszt
35 g tojsfehrje
rzsaszn telfestk
BARNA TSZTA
4 nagy tojsfehrje+ 4 ek cukor
4 nagy tojssrgja+ 4 ek cukor
6 ek liszt
2 ek kakapor
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TLTELK
60 ml tej
3,6 lap zselatin
2,5 ek vz
120 ml tejszn
60 g mascarpone
36 g porcukor
120 g natr joghurt
0,5 ek citroml
6 g habfixl
TEPSI: 24x34 cm.
A zselhez beztatjuk hideg vzbe a zselatint,


az epret a cukorral 10 percig fzzk egy lbosban.


Botmixerrel prstjk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.

Folpack-kal kiblelt tepsibe ntjk

s egy jszakn t a htben hagyjuk dermedni. Msnap a formnk hossznak megfelel mennyisg mintt szaggatunk ki a zselbl.


A minta tsztjnak sszetevit habvervel egynemv keverjk.

Megsznezzk,

majd habzskba tltjk (3-as dsztfejet hasznltam).
Tlcra helyezzk a stpaprral bevont sablont, ttrljk egy olajos paprral.

Megrajzoljuk a mintt,

majd fl rra htbe tesszk a tlct.
A kakas tszthoz felverjk a fehrjt a cukorral, majd kln tlban habosra keverjk a srgjt a cukorral.
A fehrje felt vatosan a srgjba forgatjuk, beleszitljuk a kakaval elkevert lisztet,

finoman elkeverjk, majd beleforgatjuk a tejet s a vajat, vgl pedig a hab msik felt.

A tlcrl tvarzsoljuk a stpaprt a tepsibe (akinek gy knyelmesebb, ki is hagyhatja a tlcs lpst s rajzolhat egybl a tepsiben, de az enymnek magas a fala, ezrt vlasztottam ezt a krlmnyesebb megoldst),

majd rntjk a kakas tsztt s vatosan elegyengetjk.

180 oC-ra elmelegtett stben 10-12 percig stjk.
A tsztt melegen stpaprra fordtjuk, lehzzuk rla az eredeti stpaprt.

Kiszabjuk belle az alagt tetejt s aljt, majd az alagtformt stpaprral kibleljk s belehelyezzk a mints tsztt.
A krmhez a zselatint felolvasztjuk a vz s a tej keverkben, majd kihtjk.
Kikeverjk a mascarpont a porcukorral, hozzadjuk a joghurtot, a citromlevet, jl elkeverjk. Vgl homogenizljuk a zselatinos tejjel.
Felverjk a tejsznt a habfixlval, majd a krmsajtos-joghurtos keverkhez adjuk.

A krm felt a formba ntjk,

ezutn a szv alak eperzselt cskban a tetejre fektetjk.

Vgl befedjk a maradk krmmel, s lezrjuk az alagt aljul szolgl tsztval.


A htben hagyjuk megdermedni (n 8 rt hagytam neki erre). Ezutn kibortjuk a formbl a ksz alagutat.


