Ha valaki úgy érzi, gyakorolnia kellene a habzsák használatát, készítse el ezt a süteményt, garantálom, hogy szintet fog lépni vele.
Időrabló türelemjáték, viszont a végeredmény pazar lesz. Miután a korábban ismertetett fehércsoki krém nem viselkedik olyan szépen, mint az étcsokis, kerestem valami stabilabbnak ígérkező megoldást. A mennyisége lehetett volna több, ezért a leírásban már a megemelt arányokat ismertetem.
HOZZÁVALÓK:
MINTA
35 g puha vaj
35 g porcukor
35 g liszt
35 g tojásfehérje
piros ételfesték
TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
8 ek liszt
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TÖLTELÉK
78 g fehércsoki
20 g hideg víz
1+3/4 lap zselatin
2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló
125 g apró kockára vágott eper
TEPSI: 24x34 cm.
Először elkészítjük a krémet. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, félretesszük, amíg lehűl. A zselatint egy bögrébe mérjük, ráöntjük a hideg vizet, 5 percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban felolvasztjuk. Egy lábasban forraljunk fel 41 g tejszínt, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a zselatint, majd a csokoládét.
Hagyjuk szobahőre hűlni, közben rendszeresen keverjük át kézi habverővel. 159 g hideg tejszínt verjünk habbá a fixálóval, majd óvatosan forgassuk össze a csokis keverékkel. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
A minta tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük.
Megszínezzük,
majd habzsákba töltjük (3-as díszítőfejet használtam).
Tálcára helyezzük a sütőpapírral bevont sablont, majd áttöröljük egy olajos papírral.
Megrajzoljuk a mintát,
majd fél órára hűtőbe tesszük a tálcát.
A tésztához felverjük a fehérjéket a cukorral, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral.
Utóbbiba beleszitáljuk a lisztet, finoman elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejet és a vajat.
Végül a fehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe,
majd ráöntjük a tésztát és óvatosan elegyengetjük.
Ezután néhányszor a munkapulthoz csapkodjuk buborékmentesítés céljából. 160 oC-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 14 percig sütjük.
Kivétel után a tésztát sütőpapírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Töltéskor kitekerjük a tésztát,
megkenjük a krémmel,
megszórjuk az eperrel,
ismét feltekerjük, és dermedésig hűtőben pihentetjük.
Szép is finom is, alkossátok meg Ti is