Nem volt ms vlasztsom. Sem a naptrhoz, sem az idbeosztsomhoz nem tudtam igaztani ezt a projektet, akkor kellett nekiugranom, amikor vgre sikerlt hasznlhat cseresznyhez jutnom.
s ez nem volt idn egyszer. Hiba fulladtunk bele az eperbe, ksbb a mlnba is, a cseresznye rsekor monszun sprt vgig haznkon, gy mr azeltt megrohadt a terms, mieltt berett volna. A fekete, hatalmas szem, ropogs gymlcs illzinak tnt, mr elengedni kszltem az egszet, amikor sikerlt vgre - mg ha arany rban is - megfelel minsg alapanyagot beszereznem. Ms krds, hogy a hmr higanyszla a 40 fokot verdeste ppen.
Persze ezen is lehetett volna segteni, ha a dekorcihoz hasznlt krmet behtm felhasznls eltt, de szortott az id, erre mr nem volt lehetsgem. Ezrt is nem lett tkletes az alagt kinzete. Az ze viszont annl finomabb.
HOZZVALK:
MINTA
20 g puha vaj
20 g porcukor
20 g liszt
20 g tojsfehrje
fekete telfestk
TSZTA
4 nagy tojsfehrje+ 4 ek cukor
4 nagy tojssrgja+ 4 ek cukor
8 ek liszt
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TLTELK
60 ml tej
3,6 lap zselatin
2,5 ek vz
120 ml tejszn
60 g mascarpone
36 g porcukor
120 g natr joghurt
0,5 ek citroml
6 g habfixl
20 dkg cseresznye
BORTS
190 g mascarpone
27 g porcukor
80 g tejszn
5 g habfixl
piros s zld telfestk
TEPSI: 24x34 cm.
A minta tsztjnak sszetevit habvervel egynemv keverjk.

Megsznezzk szrkre,

majd habzskba tltjk (3-as dsztfejet hasznltam).
Tlcra helyezzk a stpaprral bevont sablont (kp innen),

majd ttrljk egy olajos paprral.

Megrajzoljuk a mintt,

majd fl rra htbe tesszk a tlct.
A tszthoz felverjk a fehrjket a cukorral, majd kln tlban habosra keverjk a srgjt a cukorral.

Utbbiba beleszitljuk a lisztet, finoman elkeverjk, majd beleforgatjuk a tejet s a vajat.

Vgl a fehrjt is vatosan hozzkeverjk.
A tlcrl tvarzsoljuk a stpaprt a tepsibe,


majd rntjk a tsztt s vatosan elegyengetjk. Ezutn nhnyszor a munkapulthoz csapkodjuk buborkmentests cljbl. 160 oC-ra elmelegtett stben 14 percig stjk hlgkeverssel.
A tsztt melegen stpaprra fordtjuk, lehzzuk rla az eredeti stpaprt.

Kiszabjuk belle az alagt tetejt s aljt,

majd az alagtformt stpaprral kibleljk s belehelyezzk a mints tsztt.
A krmhez a zselatint felolvasztjuk a vz s a tej keverkben, majd kihtjk.
Kikeverjk a mascarpont a porcukorral, hozzadjuk a joghurtot, a citromlevet, jl elkeverjk. Vgl homogenizljuk a zselatinos tejjel.
Felverjk a tejsznt a habfixlval, majd a krmsajtos-joghurtos keverkhez adjuk. A krm felt a formba ntjk,


ezutn kimagozott cseresznyt fektetnk a tetejre.

Vgl befedjk a maradk krmmel,

s lezrjuk az alagt aljul szolgl tsztval.

Htben hagyjuk megdermedni (n 8 rt hagytam neki erre). Ezutn kibortjuk a formbl a ksz alagutat.

A szobahmrsklet mascarpont habosra keverjk a cukorral, a tejsznt felverjk a fixlval, majd vatosan sszeforgatjuk a kettt. A krmet hromfel mrjk, majd a legnagyobb hnyadot fehren hagyjuk, a msik kettt pedig zldre s pirosra festjk (n kb. 41% fehr, 27% zld s 32% piros krm arnyokkal dolgoztam).


A krmeket zrt csillagcsrrel elltott habzskokba szedjk, s a mintnak megfelelen bebortjuk velk az alagutat.

Felvgsig/tlalsig htben pihentetjk.



(tlet innen.)