Ekkor jrtam ugyanis Velencben a karnevlon. A Hotel Metropoleban laktunk, a szlloda 1 Michelin csillagos ttermben vacsorztunk.
Egszen megdbbent s jszer lmny volt a formk, az zek, az adagok szokatlansga s vltozatossga. A pincr minden fogsrl kln eladst tartott. Mibl s hogy kszlt. Csak gy repkedtek az idegen (jobbra francia) kifejezsek, mint pldul: espuma, szuvidols, consomm, tempura, s mg sorolhatnm (kis segtsg ezek megrtshez itt).
Itt ismerkedtem meg a fine dining tterem fogalmval is. Ezekben az ttermekben a sf a 8-10 (vagy mg tbb) fogsos degusztcis menvel egy olyan vet rajzol fel a vacsorval, amin keresztl bemutatja a tudst. Ezek kis adag telek, de a sor vgre az ember mr majd kipukkad. Klnlegesek az alapanyagok, egyedi, kzmves (emiatt idignyes s drga) a kivitelezs. Nem beszlve a modern konyhatechnikai eljrsokrl s berendezsekrl.
Ekkor mr itthon is bontogatta szrnyait az j stlus. Els kpviselje a Lou Lou tterem volt, ami akkor mg egyedlll irnyvonalat kpviselt Magyarorszg gasztronmiai letben. Az els magyar Michelin aspirnsknt emlegettk, de ebbl semmi sem lett, st 2009-ben bezrt. Akkor mg az ilyen tpus tkezsnek nem volt olyan elterjedt kultrja, kereslete nlunk, hogy el tudjon tartani egy ilyen rszint ttermet (azta 2013-ban jra nyitott).
2008-ban Prgban jrva ismt elltogattunk egy Michelin csillaggal jutalmazott tterembe.
Itt egy tipikus, tradicionlis, mde jragondolt cseh mensort ettnk vgig. Pazar volt, mit mondjak.
Engem nagyon vonz ez a msknt fzs s jragondols. s imdom a molekulris gasztronmit, ahol alkot elemekre bontjk az alapanyagokat, amiket aztn jszer mdon lltanak ssze ismt, tudomnyos alapon. s vegyszknt imdom Heston Blumenthal laborkonyhjt a mrhengerekkel, fzpoharakkal, lombikokkal s folykony nitrognnel. Egy szent rlt.
Ebben az vben jrtunk a frissen megnylt Chateau Visz hotelben is, ahol a tulajdonos Tolvaly Ferencnek az volt az elkpzelse, hogy Michelin csillagos konyht alakt ki a hoteljben. Ezrt szerzdtette Erik Schrtert, aki korbban tbb ilyen tteremben is dolgozott.
Itt jrtam elszr ilyen jelleg konyhban, itt lttam kzelrl a modern konyhatechnikai eljrsokat kivitelez gpezeteket.
A terv itt is hamvban holt, Schrter valami zrs szvgy miatt tvozott a hotelbl, Magyarorszgnak meg mg mindig nem volt csillaga. De ez sem vratott mr sokig magra.
jabb hrom tterem neve merlt fel aspirnsknt: a Costes (tulajdonosa a szigetes Gerendai Kroly), a Gerbeaud Hz gisze alatt mkd Onyx s a Br Lajos sf vezette Bock Bisztr.
Az els kett kiemelkedik a sorbl, ennek meg is lett az eredmnye. A Costes 2010-ben, az Onyx 2011-ben nyert csillagot.
Utbbira bszkbb vagyok. Mert ott magyar a sf, radsul n, Szull Szabina.
Egy csoda, amit mvelnek! Nluk ettem elszr malacpoft. Egy kulinris orgazmus volt annak a hsnak az ze s az llaga. s a Somli XXI. szzad… valsgos z orgia.
Rnzsre nem is hasonlt, de ha becsukod a szemed, a hagyomnyos somli minden zt rzed. Simogatja az zlelbimbkat.
Ha valaki ilyen jelleg konyht prblna ki nlunk, mindenkpp ket javaslom. Konkrtan a Magyar Evolci ment, lehetleg a hozzjuk ill borsorral.
s ha mr Onyx, muszj megemlteni Szabina prjt, a sous-sf Szll Tamst is, aki rendre indul mindenfle gasztro versenyen s a Bocuse d’Or-on (a vilg legrangosabb fzversenyn) a dntbe jutott.
A Michelin sort az idn harmadik magyar tteremknt csillagot nyert Borkonyha zrja.
Hogy k mirt kaptk meg, igazn nem rtem. Nem fine dining. Ez mg nem lenne baj, de nem is kiemelked. Tipikusan a nem rossz-nem rossz, de… kategria. Mert –csak kapsbl- a pannonhalmi Viator, vagy akr az budai Pastrami simn hozza ugyanezt a szintet. Szerintem.
Ami mg rdekes lehet a tmban, hogy tovbbi wellness hotelek is prblkoznak a fine dining vonallal. n kett ilyennel tallkoztam: az egyik a Hotel Azr Prmium rszlegnek tterme Sifokon.
Itt a ltvny s a klssgek mr jl mkdnek, de a belbecs, az zek orgija mg elmarad, azon mg dolgozni kell.
A msik a Hertelendy Kastlyhotel tterme Kutas-Kozmapusztn, ami mr sokkal jobban sikerlt prblkozs.
Szerettem az RTL A Konyhafnk cm kezdemnyezst, mert ezek szerint az j gasztro mdik s elvrsok szerint versenyeztettk a rsztvevket. jragondolt rakott krumpli recept a gyztestl.
s vgl kt film, ami kzelebb visz a tmhoz. A L’ecsbl rengeteget megtudhatunk a konyha s a Michelin szisztma mkdsrl. Az let zeibl pedig a Michelin csillagos konyha kpe gett bele rkre a retinmba.