da a gzgombchoz
Forr, des, savanyks, mkos, vanlis dombocska.

Ftt s slt keverke, hiszen forr gz jrja t a lefedett fazkban, melytl a kelt tszta megkel, megpuhul, de az edny aljhoz rve kicsit meg is sl.
Lehet desen s ssan is kszteni, tltetlenl s tltve is.
A szrmazsa a mai napig vitatott. A bajorok bajor specialitsnak, mg a knaiak knainak tartjk.
Az osztrkok a sparadicsomokban ksztik a megfradt sportolk legnagyobb rmre; de a dunamenti svbok repertorjban is szerepel.
Szmomra a vanlia sodval s porcukros mkkal hintett, szilvalekvrral megtlttt verzi az igazi Germkndel. Forrn tlalva, villval feltrva, majd a falatkt a sodba s a mkba mrtva a szjhoz emelve. Az zlel bimbk megbolydulnak minden egyes falatra. Igazi trt jr be az ember ezen a kis dombon, idelis kirnduls a szrke tlvgi napokra.
Kalandra fel! Melegen ajnlom!
Talltam egy j receptet:
Hozzvalk:
A tszthoz:
-
2,5 dkg leszt
-
50 dkg liszt
-
3 dkg cukor
-
3 dl tej
-
1 tojs
-
10 dkg vaj
-
csipetnyi s
-
fl citrom reszelt hja
-
25 dkg szilvalekvr
A tetejre:
-
olvasztott vaj vagy vanliasod
-
10 dkg darlt mk porcukorral sszekeverve
A gzgombc elksztse:
Az lesztt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzkeverjk a lisztet, a csipetnyi st, a tojst, a citromhjat s az egszet tsztv gyrjuk. Letakarjuk s langyos helyen fl rig kelesztjk. Lisztes gyrdeszkn a tsztbl kerek lapokat ksztnk egy bgre segtsgvel, melyek kzepbe 1-1 teskanl szilvalekvrt tesszk, s gombcc formljuk. Figyeljnk, hogy jl zrdjanak, klnben fzs kzben kifolyhat a lekvr. A gombcokat flretesszk, s mg egy kicsit kelesztjk. Addig egy lbasban vizet forralunk kevs sval, fl szrt helyeznk, gy hogy ne lgjon a vzbe. Tegyk a gombcot a szrbe, fedjk le, s forr vz fltt 10-15 percig gzljk kszre. A ksz gombcokat ntsk le vanliantettel, s szrjuk meg porcukros mkkal. Melegen tlaljuk.
A vanliasod elksztse:
2 egsz tojst, 2 deci tejet, 8 deka cukorral s zls szerint vanlit hidegen sszekevernk s tzn krmm fzzk.
|