Culturewitches  

 

Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Brainstorming
Csak csöndben. Csak halkan. Hogy senki meg ne hallja.
 
Legfrissebb
Friss bejegyzések
2020.04.26. 10:16
2020.02.27. 17:16
2020.02.26. 17:21
2020.02.16. 08:56
2020.01.10. 07:44
Friss hozzászólások
 
Culturewitches mindennapi betevő

Kémia a konyhában

avagy tényleg tudjuk mi játszódik le főzés közben?

Igyekszem körbejárni néhány biokémiai és élelmiszer-technológai folyamatot, melyekkel sütés-főzés során találkozhatunk.

Mi az a glutén?

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Kalászos gabonákban található meg. Vízben nem oldódik, azt megköti, ez teszi a tésztát rugalmassá és nyújthatóvá, ettől lesz a kenyér, kifli vagy zsemle ropogós héjú és puha belül.

 

Ha már kenyérsütés, akkor beszéljünk a Mallard reakcióról.

A Maillard-reakció során szénhidrátok és aminosavak reagálnak, és első lépésként vizet adnak le. A reakció végeredményeként számos termék keletkezik. A barna színt nagy molekulák idézik elő, szerkezetüket azonban nem mindig ismerjük. A kenyér héja is a Maillard-reakció miatt barnul meg. Nem csak a kenyérsütésnél játszódik le a Mallard reakció, ha nem a sörfőzéskor és kávé pörköléskor.

 

Karamellizáció

A karamellizáció során a cukrok (főként szacharóz, glükóz és fruktóz) hő hatására lebomlanak, miközben a színért és ízért felelős új molekulák keletkeznek, pl. olyan termékekben, mint a karamell öntetben, a karamellizált gyümölcsökben és édességekben.

 

Alkoholos erjedés

Ez az alapja sör és borkészítésnek, ezt a folyamatot már az ókorban is ismerték, mely során a szőlőcukrot, a bor estében, alkohollá és széndioxiddá erjesztik a mikroorganizmusok. Ez a folyamat nagyon leegyszerűsített leírása, hiszen sok mellékreakció is lejátszódik még. Ezek folyamán keletkezik még glicerin és borkősav és sok más vegyület, melyek a bor íz és illatanyagát adják. Sör esetében erjeszthető cukrokat erjeszti a sörélesztő.

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2

Tejsavas erjedés

Ennek a folyamatnak a során a tejcukroból tejvas keletkezik. Jellemzően ez a kovászos uborka készítés és a káposzta savanyítás készítésének az alapja. Természetesen a fermentált tejtermékek is ezzel az erjesztési móddal készülnek ilyen a joghurt, kefír, és különböző sajtok.

 

Ecetsavas erjedés

Ha egy a boroshordó nincs tele borral, tartalma az ecetsavbaktériumok hatására megecetesedik, azaz az oxigén hatására az alkohol tovább oxidálódik ecetsavvá. A borban mindig vannak ecetsavbaktériumok, és csak a kedvező alkalmat várják, hogy elszaporodva működésbe lépjenek. Működésük bruttó-egyenlete:

CH3CH2OH + O2 = CH3COOH + H2O

Ha bort készítünk ez a folyamat tönkre teszi a borunkat, de ha ecetet akkor erre a folyamatra van szükségünk.

Kávé és kakaó fermentálása

A kávé alkoholos a kakaó alkoholos-ecetsavas erjedéssel fermentálódnak ekkor alakul ki a íz. illat és aroma anyagok. A kakaóbabok erjedése után a csokoládé íze testesebb és gazdagabb lesz. A kávé fermentálás célja, hogy a kávészemek külső burkát lerohasszák, amely így már könnyen eltávolítható.

 

Füstölés

A füstölést eleink a hús tartósítására fejlesztették ki nem mellékesen jó ízt is ad a húsoknak. Ma már nem feltétlenül kell így tartósítani a hús, de füstölés nem ment ki a divatból.

Hideg füstölés: 12-24 fokos füsttel, a füstölési idő a néhány naptól a néhány hétig is tarthat. A hús nyers és teljesen száraznak kell lennie a füstölés során a hús tovább szárad a só koncentráció nő ezzel együtt a húsban, ezért tartható el hosszabb ideig, mert a mikroorganizmusok számára a hozzáférhető nedvességet távolítjuk el. Nem mellesleg az íze is megváltozik, megjelenek benne a finom füstölt aromák.

Meleg füstölés: a füst hőmérséklete 30-50 fokos és 2-24 órán keresztül kell füstölni, az így füstölt termék 2-3 hétig tartható el.

Forró füstölés: 50-90 fokos a füst hőmérséklete maximum 2 órán keresztül lehet füstölni, ez a termék azonnali fogyasztásra alkalmas, jellemzően halat vagy szárnyast füstölnek így, de sonkát is lehet, akkor viszont elő kell főzni azt.

2015.12.13. 16:29, Hajni Vissza a bloghoz
1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2015.12.17. 20:16
Marian

Engem minden érdekel a konyhában, ami kémia vagy vegyészkedés. Nem véletlenül található meg az edényeim között főzőpohár és mérőhenger is.

Amin sokat agyaltam, az az, hogy kinek jutott eszébe először megőrölni a gabonát, ahhoz mindenféle eztaztamazt kutyulni, amitől aztán eljutottunk a ma ismert süteményekig. Mert azt megfigyelni, hogy szeszesedik, erjed, penészedik valami, az egy dolog. De a folyamatokat tudatosan generálni, irányítani, kézben tartani, na az már valami.

Persze az sem semmi, hogy valaki kiszaszerolta, hogy a cibetmacska által kikakált kávé milyen finom...

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak