A dinnyt ritkn szoktuk feldolgozni. Jl behtjk, aztn mosolygs szeleteket vgunk belle, majd maszatos arccal vgigrgjuk a fehrig, mikzben messzire kpkdjk a magokat, megborzongunk, ha vletlenl mgis recsegve rharapunk egyre, aztn egy napig jrunk tle a wc-re, amg kipisiljk (mennyire szemlletes mr a watermelon nv?).
Esetleg saltba,
koktlba kockzzuk vagy golycskzzuk,
vagy stiket mintzunk rla,
amik csak klsejkben hasonltanak, mert dinnyt tbbnyire nem tartalmaznak.
Emlkszem, egyszer rges-rg Gianninl, a Pomo D'Oroban ittam isteni dinnyelevet, amit megprbltam otthon reproduklni, de sajnos nem lett olyan.
Szval a dinnye elgg mostohagyerek a konyhban, klnsen a cukrszatban, ezrt is csaptam le errea cikkre, amikor meglttam.
Elsknt elksztettem a dinnyelekvrt.
Ne ilyen kenyrre kenhet konzisztencit kpzeljetek el, sokkal inkbb hasonlt egy sr szszra, amit knlhatunk pldul sajt- vagy trtorta, illetve fagyik mell, ntet gyannt (n citromos-lime-os-dinnyelekvros kombt ksztettem).
Kvetkezett a sorbet (de nevezhetjk akr jgksnak vagy granitnak is), amit nagyon egyszer elkszteni s igazn hst, dt tel vagy ital ebben a forrsgban, attl fggen, hogy mennyire hagyjuk megolvadni.
A dinnys sti tletnek hallatn tbben homlokot rncoltak elzetesen, de aztn meglepdve tapasztaltk, mennyire frisst s guszta lett a vgeredmny. Grillezs zrakkordjnak pldul kivlan megfelelt, mert kellemesen knny.
Aki pedig a dinnye mutats tlalsnak hogyanjra kvncsi, me: