Idei fszereplim a mj s a pulyka, ezek kr varildnak a menim. Tbbes szm, mert volt egy elkarcsonyi s lesz majd egy szenteste is.
A mostani pre-verziban fszeres, szokatlan zvilg eltellel kpviselteti magt Mautner Zsfi, a ftel egy hagyomnyos gesztenys pulyka Lajos Mari konyhjbl, a desszert pedig egy tletes, knny, mde annl mmortbb borzsel Stahl Judit nyomn. Elnyk, hogy egyik sem macers, nagyrszt elre elkszthetk s persze finomak.
Fszeres, mzes kenyr tokaji aszs csirkemjpsttommal

A kenyeret nem mertem zgerincben stni, mert tl kicsinek talltam, fltem, hogy kidagad belle. gy vgl gymlcskenyr formba ntttem a tsztt, ami j dntsnek bizonyult.
Fl kils kiszerels mjat vettem, ezt 25 deka kacsazsrban konfitltam 2,5 fej hagymval egytt, ezt a metdust kvetve (a sts krlmnyeit s idejt illeten).

Ehhez a mennyisghez 5 dkg mazsolt forraltam fel a tokajiban, majd a vgn a mjhoz kevertem.

Gesztenys pulykamell fonyaszsszal

4 szemlyre vonatkoz (azaz az eredeti felt) mennyisget ksztettem. Amiben eltrtem a recepttl: nem vacakoltam friss gesztenyvel, natr, fagyasztott masszt vettem (Tesco), 25 dekt, de minden egyb hozzvalbl a 4 adagnak megfelel mennyisget tettem hozz (a felsorolsbl kimaradt a sonka, abbl 5 dkg-ot kockztam bele).
Nem tetszett az fonyadzsem tlete sem, ezrt mrtst fztem 30 deka fagyasztott fonybl (Tesco) a kvetkez recept szerint.
Forraltbor-zsel fonyval

Az eredeti receptet megfeleztem, amibl 4 adag, kb. 1 dl-es pohrdesszertet hoztam ki. A lers msodik pontja helyett gy jrtam el, hogy forrsig melegtettem 1 veg vrs s 1veg-1 dl (az 1 deci ment a pulyka al stskor) fehrbort a korbban jl bevlt receptnk szerint (a 1,5 literhez szmolt mennyisg fszereket az 1 deci mnusz miatt nem cskkentettem), de 10 perc fed alatti lls utn leszrtem, gy sikerlt elrni a megfelelen, de nem tlzottan fszeres llapotot. Ebbl a ksz forralt borbl elvettem 3,75 dl-t (a tbbit meg nemes egyszersggel megittuk), amiben feloldottam mg tovbbi 38 g cukrot. Ezutn recept szerint haladtam. Az fonya turmixolst flslegesnek rzem, szerintem izgalmasabb, ha egyben hagyjuk a szemeket.
Ennek a desszertnek a fogyasztsval vigyzni kell azrt, mert a bor megfejelve a konyakkal, igazn ts pros. De amgy meg kellemesen knny, nem tmi a pocakot.