Itt az év vége, jön a nagy sós összefoglaló.
Az első recept, a Lábtörlő nevű virslis-rácsos Nassoló Dettitől származik.
Amivel kiegészíteném a leírást: 2 dl tejet használtam és 7 db virslit. Az élesztőt fel kell futtatni. A kelesztés nálam egy óráig tartott, a sütési idő pedig 35-40 perc.
Ezt követően készítettem el a sajtos perecet, mert ki akartam próbálni végre a korábban vásárolt szaggatót.
Nekem a receptben leírtakkal szemben nem 70-75, hanem 95 db lett belőle. A só mennyiségét megdupláztam és felesben használtam hozzá sima és füstölt sajtot.
Az ezutáni sajtos hajtoványt szintén Detti oldalán találtam, viszont Limarától származik, aki rengeteg gasztrobloggert megihletett, nagyon sokan hivatkoznak rá, mint a kelt tészták magyar királynőjére.
A tapasztalataim a következők: füstölt sajtot használjunk, mert a sima nem elég karakteres. A tészta krémmel való megkenése után szórjunk még rá pluszban sajtot. Érdemes valóban trapéz alakúra felvágni a tésztát, mert én sima tallérokat készítettem, de sütéskor dőltek össze-vissza. Jó messzire tegyük egymástól a tepsiben a darabokat, mert sütés közben nagyon megnőnek.
Karácsonyra három sóssal készültem, mindhárom Rupáner konyhájából került ki. Túl azon, hogy egyik finomabb, mint a másik, azt is megtanultam tőle, hogy süteményeink sokszor nem frissen tartó dobozban vagy fóliába bugyolálva őrzik meg sütéskori állapotukat napokig, hanem nagyanyáink módszerével, konyharuhával letakarva. Kipróbáltam, működik, konkrétan az omlós sajtos kockánál.
A recept nagyon egyszerű, az eredmény pedig finom és tetszetős. Nálam 18 perc alatt érte el az arany színt.
A pizzás csavart stangli már macerásabb, de annyira ízgazdag, hogy érdemes vele vacakolni (bacon helyett 5 dkg sonkát kockáztam rá). Arra kell figyelni, hogy legalább kétszer tekerjük meg a delikvenseket, különben szétnyílnak sütéskor és kiszárad a belsejük.
A vajpuha sajtos csigák tésztájával nem könnyű bánni, mert nagyon lágy, így feltekerés után, szeletelés előtt egy órára be kell tenni a fagyasztóba. Én kivétel után nem vártam, hogy felmelegedjen, szeleteltem és azonnal sütöttem is, ami így 20 percet vett igénybe.
Próbáljátok ki őket bátran, egyikkel sem foghattok mellé.