Tudom, hogy ezzel a tmval nem vagyok tl korszer, mert a gasztrobloggerek tbbsgnl vekkel ezeltt lefutott mr ez az rlet.
Nlam akkor indult, amikor lttam, hogy ksztse technikai kihvsknt alaposan megizzasztotta mind a Stimester, mind a Konyhafnk versenyzit, mert nagyon precznek s kzgyesnek kell lenni a sikerhez. ppen ezrt gy reztem, ez nekem van kitallva. Miutn nem kstoltam macaront korbban, nem is igazn maga a termk izgatott, hanem a hozz vezet t.
Minden vben kitzk magam el clokat a gasztronmiban ppen gy, mint az letem egyb ms terletein. gy lett 2016 (egyik) kihvsa a macaronkszts.
Flinformcik alapjn gyjteni is kezdtem gzervel az eszkzket (professzionlis robotgp, cukorhmr, szilikonlap s -adagol, knyv) amelyek zmrl utbb kiderlt, hogy teljesen feleslegesek.
A knyv hasznosnak bizonyult, mert vgl az abban lert arnyok jttek be nekem legjobban.

A msik, ami egyenesen nlklzhetetlenn vlt szmomra, a szilikonlap, ami gy van kialaktva, hogy peremes krket tartalmaz egymstl optimlis tvolsgban, ami segt abban, hogy azonos mret, szablyos halmokat tudjunk produklni, megfogja a tsztt, ha az kicsit hgabb a kelletnl, vagy az idelisnl kicsivel tbbet nyomtunk ki belle, s nem utols sorban: knny levlasztani rla a kislt korongokat.

Minden ms rajtunk mlik szerintem, br a macaront szmtalan misztikum vezi. A legendrium szerint minden egyes mozzanatban rengeteg buktatt rejt, az alapanyagok minsgtl kezdve az sszes munkafolyamaton t.
Ezek kz tartozik pldul, hogy nem j neki sem a tl hideg, sem a tl meleg laks, utlja a prt, gzstben nem kszthet. A laksom hmrskleti viszonyait adottsgnak tekintem, de igyekeztem nem ess napokon stni, nem nagyon mosogatni s levest fzni fltte. A tbbi "gurusgot" is az szszersg hatrai kztt prblom figyelembe venni. Vagy a krnyezeti adottsgok kedvezek nlam, vagy j rzkem van hozz (vagy mindkett), mert n igazi katasztrfrl (trik, reped, nem jn fl, oldalra n, nincs lba, behorpad) nem tudok beszmolni.
Persze az elejn nem volt tkletes, de fokozatosan fejldtem stsrl stsre, gy egyre szebb s jobb llag vgeredmnyt produkltam.
A macaront luxus kategriba soroljk az ra miatt. Ezzel nem tudok egyetrteni, mert ugyan a mandulaliszt tnyleg drga, viszont a vgeredmny annyira des, hogy abbl maximum 3-4 szemet tudunk elfogyasztani, gy a darabonknti (tltetlen) kb. 30 forintos rat figyelembe vve mr mindjrt nem olyan hzs.
Az mondjuk tny, hogy n sosem lltam r tmeggyrtsra, mindig kb. 10-15 darabos adagokat ksztettem, hogy adott mandulaliszt mennyisgbl minl tbbfle zestst ki tudjak prblni.
Irnyelveim ismertetse utn lssuk a konkrtumokat.
A macaron egy lgyan roppan, lgies, mutats, csinos, mondhatnm elegns mandulahabcsk, ami mandulalisztbl, tojsfehrjbl s cukorbl ll.

Ksztsnek kt mdja van: az egyiknl (azt olvastam, ez az olasz mdi) temperlt cukorszirupot fznek (ehhez kell a cukorhmr) s azzal verik fel a tojsfehrjt, a francik pedig szilrd cukorral ksztik a habot (ez az t lnyegesen egyszerbb).
Az ltalam hasznlt szilikonlap 48 darab krt megtlt alapanyagok mennyisge a kvetkez:
74 g mandulaliszt
111 g porcukor
62 g tojsfehrje
41 g finomtott kristlycukor.
A mandulaliszt finomra rlt mandula. Fontos, hogy minl aprbb szem legyen, mert ha durva, a macaron fellete egyenetlen s rdes lesz. n ezt a fajtt vsrolom itt, 1635 forintrt (25 dkg-os kiszerelsben).

Van, aki maga rli, n egyszer kiprbltam knyszersgbl, nagyon macers, nem erltetnm ezutn sem (ha valaki mgis: hntolt mandult vegyen, lehetleg szecskzottat vagy szeleteltet, mert azok szrazabbak, mint az egsz, gy az rlemny kevsb lesz ragads).
A porcukorral elkevert mandulalisztet le kell szitlni (n ezt a rszt viselem legnehezebben az egsznek). Mieltt nekillok tpasszrozni a szitn a keverket, tbb rszletben megprgetem nhnyszor kses bett robotgpben (lehet kvdarlban is, de kisebb a befogadkpessge, nehezebb elmosni, finomabbra nem rl, gy semmi pluszt nem ad a msikhoz kpest). rzssel kell csinlni, mert ha tlsgosan erltetjk a dolgot, marcipn lesz belle, ezrt optimumot kell tartani.

A szitn fennmaradt nagyobb szemcsket a Jamie mozsaramban szoktam eldrzslni s ezt is hozzkaparom a mr leszitlt mennyisghez.


A tojsfehrje ne legyen friss, legyen viszont szobahmrsklet (itt is lernak mindenfle praktikt, ami nlam sszvissz abbl ll, hogy rgebben vsrolt tojssal, vagy korbban lefagyasztott, majd kiolvasztott fehrjvel dolgozom, amit gy egy rval felhasznls eltt elveszek a htbl, hogy tvegye a szobaht). A habot a legalacsonyabb fokozaton kezdem el felverni, majd flton hozzadom a finomtott kristlycukrot s tovbb verem, amg kemny nem lesz. Itt is vigyzni kell, mert az se j, ha lgy marad, de tlverni sem szabad. Taln ezek a kpek segtenek a megfelel llag eltallsban (az elsn mg nem j, a msodikon viszont mr megfelel), a szp kis cscsosra treksznk (itt mr nem elegend csak annyi, hogy a felfordtott ednybl nem esik a hab a fejnkre).


Ha elrtk, hozzadjuk a festket s nhny fordulattal elkeverjk benne. Szilrd vagy paszta llag festkek irnyba terelnek bennnket (horror ruk van), de szmomra a legolcsbb, folykony Szilas is teljesen hasznlhatnak bizonyult, ugyanis n nem szeretem a nagyon ers, nagyon mestersgesnek hat szneket, inkbb pasztell rnyalatok elrsre trekszem.


Ezutn a habot spatulval a mandulaliszthez keverem forgat mozdulatokkal. Ez kezdetben ijeszt, mert egyltaln nem ltszik egymssal kompatibilisnek a kt sszetev, magyarn hihetetlennek tnik, hogy ebbl a szraz dologbl egykor homogn, fnyes, krmszer, szalagosan foly masszt kapunk.

Mrpedig igen, addig kell az vatos keverst folytatni, mg a kvnt llagot el nem rjk. Itt is rsen kell lenni, mert mind az alul-, mind a tlkevers meghisthatja a tkletes vgeredmnyt.

A tsztt habzskba tltjk (n sima, 10-es kinyomfejet hasznlok)


s halmokat nyomunk belle a szilikonlapra (nem kell vele krzni, a kzepbe kell nyomni, s a felhalmozd tsztamennyisg magtl ki fogja tlteni a rendelkezsre ll teret).

Ezutn a tepsit nhnyszor a konyhapulthoz kell csapkodni, hogy felsznre jjjenek a lgbuborkok (n a vastag elszobasznyegemre szoktam gy 20 centi magassgbl leejteni vagy tzszer).

Ezutn egy rt pihentetem, hogy megszradjon, bebrsdjn a tszta teteje (ez lltlag elengedhetetlen a talpak kialakulshoz), majd megstm.
A sts megint kulcsfontossg lps, mert ersen stfgg a dolog, gy mindenkinek magnak kell belnie a szmra idelis hmrskletet, zemmdot s idt. Ez tnyleg macers dolog, mert ha tl magas a hmrsklet, barnul a tszta, ha tl alacsony, nem emelkedik fel s nem alakulnak ki a talpacskk. Van, aki hlgkever, van, aki nem. n kezdetben 150 fokon kezdek elmelegtett stben (hlgkevers nlkl) 7 percig, majd 120 fokra cskkentem a hmrskletet s rsnyire nyitom a stajtt, hogy minl elbb le tudjon hlni (ez ltalban 2 percig tart), s mindsszesen 15-20 percig stm a kis korongokat.


Ezutn a tepsiben hagyom kihlni ket s csak ezt kveten vlasztom le a szilikonlaprl.

Ekkor a habcskunk mg teljesen szraz s kemny. A tltelkkel val egy napos lls kzben veszi fel azt a nedvessget, amitl a belseje lgyan omlik, a klseje pedig tovbbra is roppans marad.

s itt a kvetkez buktat: ennek a kvnalomnak megfelel krmet tallni, ami nem ztat el, de rendelkezik kell nedvessggel. Radsul annak az elvrsnak is megfelel, hogy ellenslyozni tudja a habcsk meglehets dessgt, teht clszeren savanyks, kesernys, fanyar vagy fszeres, s csak kevss des.
Betlteni a kvetkezkppen szoktam: a macaron lapocskkat felsorakoztatom egyms mellett, egy sort felfel, egy sort lefel fordtva.

A krmet habzskbl a felfordtott felekre nyomom (se tl sokat, se tl keveset, mert kifolynia nem szabad, de a mennyisgnek el kell majd rnie az sszefordtott korongok szlt),

ezutn rjuk illesztem a tett enyhn csavar mozdulattal.
Ezt kveten lgmentesen lezrva egy napig (a csokis tltelkeket 36 rig) htben kell rlelni.
Fogyaszts eltt fl rval (a csokisat 1 rval) el kell venni, hogy szobahmrskletre melegedve elrjk a tkletes llagot s zhatst.
A knyv azt rja, htben akr egy htnl tovbb is eltarthat, fagyasztva pedig tbb, mint 3 hnapig elll. Ezeket n nem prbltam. Azt viszont tapasztaltam, hogy bizonyos tltelkektl (amelyekkel 24 ra utn mg tkletes) tbb napos lls utn elzik. gy n azt mondom: faljuk fel minl elbb, abbl baj nem lehet.
A sma minden macaronnl ugyanaz. Azt kell jl begyakorolni, hogy eltalljuk a megfelel tszta llagot, biztos legyen a habzskhasznlati techniknk s beljk az idelis stsi krlmnyeket. Innentl kezdve az zek, sznek, tltelkek varilsa mr rszletkrds.
A klnbz tletek kiprblsnl kezdetben kvettem az adott recept tsztra vonatkoz arnyait s stsi paramtereit. Aztn nhny prblkozs utn arra jutottam, hogy a legjobban kezelhet masszt a knyvben lert mennyisgekkel kaptam, gy onnantl mr csak az zestsre vonatkoz tleteket ptettem be az alapreceptembe, s trekedtem az n egyni, idelis stsi krlmnyeim bejtszsra. Ezt meg is talltam, gy innentl mr csak a smt kell alkalmaznom, ami nem nagy kihvs. Vannak mg kiprbland z tletek a tarsolyomban, de j megtanulnival utn kell nznem, mert gy rzem, ezt a technikt mr biztosan uralom.
Zrsknt lssuk, milyen recepteken keresztl jutottam el idig. Az els prblkozsom egy rzsa macaron volt, amely a knyvben tallhat recept szerint kszlt annyi eltrssel, hogy rzsavz helyett a Bulgribl hozott rzsalekvrt hasznltam (innen tudom, hogy a rzsnak nem csak az illatt, de az zt sem szeretem).

Ezutn jtt a Chanel maki,

ahol mg tartottam magam a recepthez, amit ma mr nem tennk, mert a tszta tl hg, gy nehezen kezelhet volt.

Maga a tintahal tinta s a krm tlete brilins, csak a habcsk sszettelt cserlnm a knyv szerintire. A tintahal tinttl nem kell tartani, simn csak ss, nincs hal ze. Penetrnsan bds viszont sts kzben, de minden el is tvozik, gy a ksztermknek sem az zn, sem az illatn nem lehet rezni nyomt sem. n a Vmhz krti zsia boltban szereztem be.
Ezt kvette a mhecske macaron,

aminek mr csak az tlett vettem innen (srga korongok csoki ganache-zsal tltve), de mind a tszta, mind a krm receptje knyv szerinti (kvt nem tettem bele).
A matcha tes makaronhoz az ihlet innen szrmazik.

Miutn ajndkba kszlt, nagyobb mennyisggel dolgoztam. Az alapreceptemet 100 g mandulaliszthez igaztottam s ehhez 1 teskanlnyi teaport kevertem. A krmnl megprbltam a korbban a scone-nl bevlt mascarpons receptet hasznlni, de ez nem bizonyult tl j tletnek, mert nagyon felztatta a habcskot. Valsznleg a tejszn kihagysval jobban mkdne a dolog. Ami klnlegessget adott ennek a vltozatnak: a borzsel. Tokaji aszban (0,5 dl+2 g) vatosan melegtve zselatint oldottam fel, majd kihtttem egy akkora ednyben, amiben gy 0,5-1 centis lett a folyadk, majd zsel magassga. Almamagozval kis pasztillkat szaggattam belle s a makik belsejnek kzepre helyeztem. Ezutn megtltttem a krmmel. Fogyasztskor flbeharapva ket jl rvnyeslt a meglepets z.



Az utols stsnl elrugaszkodtam az alapoktl s dibl indultam ki.

A dit hjastl megrltem, majd serpenyben megpirtottam. Ezutn mindent ugyangy folytattam tovbb, ahogy a szoksos, manduls receptnl mr megismertk. Egy rszt baracklekvrral tltttem, a tbbit pedig a mr ismert dikrmmel.


A lekvros vltozat annak ellenre, hogy savanyks volt, nem zlett. Nagyon tmny s meglehetsen ztatott is (pedig pudingporral be is srtettem). gy a krmes verzi gyztt. Volt, akinek jobban zlett, mint a mandula alapanyag.
Els krben ezek kszltek el, de mint mondtam, lesz folytats. Mg ha 2017 mr egsz ms kihvsrl szl is.