Muffint stni mindenki tud, mert az a vilg legegyszerbb dolga. n is ezzel lptem be anno (termszetesen Stahl receptekkel) a stemnyek vilgba. Egyszer, nem mutats, nem kihvs. De hogy az unalmas alap valami izgalmas felptmnyt kapjon, az mr lzba hozott, igen. Nhny kevsb sikeres prblkozs utn jutottam arra a megllaptsra, hogy ennek szisztematikusan, profi szemllettel s felszerelssel kell jra nekifutnom ahhoz, hogy az eredmny olyan legyen, ami megfelel maximalista elvrsaimnak.



Szerencsre a szksges eszkzk egy rsze mr adott volt macaron megszllottsgom nyomn (profi robotgp, cukorhmr, habzsk, dsztcsvek, festkek) s habzskkezelsi technikm is sokat fejldtt az utbbi idben. gy felvzoltam az elrend clt, a f csapsirnyt s nekilttam a mg beszerzsre vr hozzvalk felhajtsnak.
Eddig csak a klcsnt emlegettem, de ez persze nem elg. Szeretnm megtallni azt a krmet, ami jl formzhat, de finom is. A vajkrmtl idegenkedek, mert nmagban nagyon ls. gy rengeteg blogot elolvastam, szmtalan videt megnztem lehetsges alternatvk utn kutatva. Emellett pedig tanulmnyoztam a klnbz dsztcsvekkel elllthat mintkat s alakzatokat, hogy fel tudjam mrni, hol az rdekldsem hatra. A terv sszellt, indulhat a kaland. Akinek van kedve hozz, tartson velem.
Induljunk a klyhtl
Azaz a klasszikus vajkrmtl. Mert, hogy annak a legjobb a tartsa, nem krds. Persze nincs olyan, hogy "a" vajkrm, mert szmtalan varicival tallkoztam, az 1:1 arnytl elindulva a brutlisan cukrosig. Arany kzputat keresve jutottam el Cupcake Jemma receptjhez, amelynl 150 gramm vajat dolgozunk ssze 340 gramm porcukorral. Arra kell figyelni, hogy a vaj tnyleg az legyen ami, nem pedig margarin, a szobah pedig valban legyen szobah, amihez nem elg egy rval az akci eltt kivenni a htbl, hanem mr elz esttl a munkapulton vrakoztatom, ha reggel akarok vele dolgozni.
A procedra viszonylag hosszadalmas s fraszt, gy praktikusabb robotgppel vgezni, mint kzi mixerrel.

Hisz mr eleve gy indulunk, hogy a szobahmrsklet vajat 5 percig kevertetjk maximlis fokozaton.


Ezutn sok kis rszletben adagoljuk hozz az tszitlt porcukor 3/4-t (hozzads utn elszr lass fokozaton kevertessk el, klnben beterti a konyht, majd minden egyes rszletet kevertessnk 2 percig maximumon).


Ezutn adjunk hozz 3-4 evkanl zsros tejet, egy teskanl vanliaesszencit, kevertessk el, majd jhet a maradk cukor a mr ismertetett mdon. Keverjk t fakanllal, hogy a tl falra esetlegesen felragadt cukor is belekerlhessen, majd zrakkordknt kevertessk jra 5 percet maximlis sebessggel. Ha ksz, sznezzk kedvnkre.





n most egy brutlisan csokis s stt muffint vlasztottam alapnak, amihez jl passzolt az des krm s remekl rvnyesltek a tarkabarka sznek a tetejn.


Kicsi kitrt tegynk a tsztval kapcsolatban. Rszemrl kt alapszablyt mindenkpp betartok: nem kevergetem hosszan, preczen a szraz s nedves hozzvalkat, hanem csak sittysutty, tovbb nem stk tbb rszletben, elkerlend, hogy a tszta sokig lljon sszekevert llapotban, mert mindkett tmr, nehz llagot eredmnyez a fma szerint.
Mostanban olvastam egy olyan tapasztalatot, hogyha a tszthoz olajat hasznlunk s nem vajat, nem lesz morzslds napok mlva sem. Namrmost n annyira utlom kirezni az olaj zt a stemnyekbl, hogy mindenhol vajra cserlem, gyhogy tlem ennek az lltsnak sem a megerstst, sem a cfolatt nem fogja megkapni senki.
Els krben a ngy klasszikus dsztcsvel prblkoztam, minl tbbfle mintt szerettem volna kiprblni.



A muffinok feldsztse utn gyakoroltam mg kicsit a megmaradt krmmel is.

Miutn maradt nmi fondantom karcsonyrl, belekstoltam egy msik technikba is.

A masszt kinyjtottam folpackon, sablonnal mintt nyomtam bele, kiszaggattam s bebortottam vele az elzleg vajkrmmel feltlttt/kiegyengetett stemnyek tetejt.




Meglepen jl sikerltek, elgedett vagyok az els prblkozs eredmnyvel. Persze van mg hova fejldni, de terv s tlet is akad mg bven a tarsolyomban, gy lesz folytats. Nem egy, nem kett.

(inspirci innen, muffin kapszli innen, habzsk innen, dsztcsvek, mintz sablon, kiszrk innen)