Fantasztikusan puha volt s knny, tovbb szp is. Azrt fogott neki egyltaln, mert nem kapott fehr minicukrot a hsvtra ksztend brnykihoz.

Ezrt kitrt egy egyszer, minden extra hozzvalt, illetve technikai flikkflakkot nlklz receptet, aminek nyomn kivl minsg vgeredmny szletett.
Miutn nem kockkra, hanem hurkkra volt szksge, habzskbl nyomta ki a masszt, majd dermeds utn egyszeren felollzta.
A mlyva-, pille-, vagy habcukrot az egyiptomiak talltk fel. Fehr mlyvbl ksztettk, amelynek gykere a torokgyullads tneteit enyht hatanyagot tartalmaz (Althaea Officinalis). A gykeret ppp rltk, cukorral elkevertk, sszefztk, majd leszrtk. Amikor megszilrdult, daraboltk. Az gy kapott kemnycukorka jelleg termket fogyasztottk.
Hogy a gygytson tl gasztronmiai lvezet is trsuljon a cukorhoz, az mr a franciknak ksznhet, akik a 19. szzadban dolgoztk ki a ma ismert llagot.
Manapsg a mlyva mr csak az elnevezsben tallhat meg, mert a korbban a cukor levegsebb, knnyedebb ttelt szolgl mlyva gykr szirupot felvltotta a zselatin.
Felhasznlsa szleskr, lehet stemnyek tltelke, tortabevon, teszik forr italokba, de az amerikaiak tbortz fltt is pirtjk.
s akkor kvetkezzen vgre a recept:
Hozzvalk:
25 dkg cukor
16 g porzselatin
1 dl vz
6 evkanl hideg vz
2 evkanl mz
1 zacsk vanlis cukor
porcukor
Elkszts: 20 perc, fzs: 15 perc, hts: 2 ra
Keverd ssze a zselatint hat evkanl vzzel. Egy serpenyben kezdd sszemelegteni a vizet, a vanlis cukrot, a cukrot s a mzet kzepes hmrskleten. Ha buborkok jelennek meg a felsznn, mg t percig fzd mrskelt lngon.
Adj egy-kt evkanl szirupot a zselatinhoz, majd alacsony fokozaton kezdd verni gpi habvervel. Utna mehet hozz az egsz keverk. Kb. tz percig verd nagy fordulatszmon. Ha mr nyls, ragacsos a massza, tedd egy stpaprral blelt ednybe. Egyengesd el benne egy ks segtsgvel, s rakd a htbe legalbb kt-hrom rra. Ha ksz, vgd fel tetszs szerint kssel vagy ollval, s forgasd meg porcukorban.
Eltarthatsgrl annyit bizton llthatunk, hogy fm dobozban kt hetet kibr.
Ha pedig valaki nyjat is szeretne gyrtani, itt lttam nagyon szpet.