Fantasztikusan puha volt és könnyű, továbbá szép is. Azért fogott neki egyáltalán, mert nem kapott fehér minicukrot a húsvétra készítendő báránykáihoz.
Ezért kitúrt egy egyszerű, minden extra hozzávalót, illetve technikai flikkflakkot nélkülöző receptet, aminek nyomán kiváló minőségű végeredmény született.
Miután nem kockákra, hanem hurkákra volt szüksége, habzsákból nyomta ki a masszát, majd dermedés után egyszerűen felollózta.
A mályva-, pille-, vagy habcukrot az egyiptomiak találták fel. Fehér mályvából készítették, amelynek gyökere a torokgyulladás tüneteit enyhítő hatóanyagot tartalmaz (Althaea Officinalis). A gyökeret péppé őrölték, cukorral elkeverték, összefőzték, majd leszűrték. Amikor megszilárdult, darabolták. Az így kapott keménycukorka jellegű terméket fogyasztották.
Hogy a gyógyításon túl gasztronómiai élvezet is társuljon a cukorhoz, az már a franciáknak köszönhető, akik a 19. században dolgozták ki a ma ismert állagot.
Manapság a mályva már csak az elnevezésében található meg, mert a korábban a cukor levegősebbé, könnyedebbé tételét szolgáló mályva gyökér szirupot felváltotta a zselatin.
Felhasználása széleskörű, lehet sütemények tölteléke, tortabevonó, teszik forró italokba, de az amerikaiak tábortűz fölött is pirítják.
És akkor következzen végre a recept:
Hozzávalók:
25 dkg cukor
16 g porzselatin
1 dl víz
6 evőkanál hideg víz
2 evőkanál méz
1 zacskó vaníliás cukor
porcukor
Elkészítés: 20 perc, főzés: 15 perc, hűtés: 2 óra
Keverd össze a zselatint hat evőkanál vízzel. Egy serpenyőben kezdd összemelegíteni a vizet, a vaníliás cukrot, a cukrot és a mézet közepes hőmérsékleten. Ha buborékok jelennek meg a felszínén, még öt percig főzd mérsékelt lángon.
Adj egy-két evőkanál szirupot a zselatinhoz, majd alacsony fokozaton kezdd verni gépi habverővel. Utána mehet hozzá az egész keverék. Kb. tíz percig verd nagy fordulatszámon. Ha már nyúlós, ragacsos a massza, tedd egy sütőpapírral bélelt edénybe. Egyengesd el benne egy kés segítségével, és rakd a hűtőbe legalább két-három órára. Ha kész, vágd fel tetszés szerint késsel vagy ollóval, és forgasd meg porcukorban.
Eltarthatóságáról annyit bizton állíthatunk, hogy fém dobozban két hetet kibír.
Ha pedig valaki nyájat is szeretne gyártani, itt láttam nagyon szépet.