Az gy volt, hogy nem kaptam rozmaringot az Ozisban, amikor szezon elejn feltltttem a balkonldimat fszernvnyekkel.
De ht mgsem maradhat egyharmada res, mgse ltetnk a helyre virgot, gy vlasztottam egy cuki kis rebarbart, ami tematikailag mgiscsak jobban passzolt oda.

Amikor ezt elmesltem kedvenc kollganmnek, azt javasolta, ltessem t inkbb nll cserpbe, mert hetek krdse s akkorra meg fog nni, hogy kiszort minden mst maga melll. Valban ijeszt mrtkben elkezdte megsokszorozni nmagt, ezrt kln kltztettem, ahol kedvre onthatta az jabb s jabbi leveleket.


gy a hzagptls helyt jabb megoldsra vr problma vette t: el kellett dntenem, mire is tudnm felhasznlni a nvnyt.
Vgl meglovagolva az eperszezont s a cupcake tematikt, muffint stttem belle az epresek mell.
Ezzel a recepttel dolgoztam, s miutn fl adagnyira elg rebarbara szr termett,


6 db lett belle, ami azrt jtt ki jl, mert az epres tszta meg 1,5 tepsit tett ki, gy kt krrel megsztam a stst (180 oC-on 20 percig).



Az epres-joghurtos receptje a kvetkez:
Hozzvalk:
20 dkg eper
1 citrom leve
13 dkg cukor
12 dkg vaj
2 tojs
1,5 dl eperjoghurt
0,5 dl tej
25 dkg liszt
0,5 csomag stpor
Elksztse:
Az epret megmossuk, leszrtjuk, kis darabokra vgjuk, citromlvel meglocsoljuk s megszrjuk egy evkanl cukorral.
A stt elmelegtjk 180 oC-ra, a muffinformt kibleljk muffinpaprral.
A cukrot habosra keverjk a vajjal, hozzadjuk a tojst, a joghurtot s a tejet.
A stporral elkevert lisztet eldolgozzuk a vajas masszval, vgl vatosan beleforgatjuk az epret.
Kiadagoljuk a tsztt a kapszlikat ¾-ig tltve, s 20 perc alatt megstjk.



Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy nem sikerlt korbban normlisan kiviteleznem a svjci vajkrmet. Ezrt elhatroztam, hogy nekifutok jra, ms recept szerint s kiprblom egyttal az olasz vltozatot is. Mindkettnl felvert tojsfehrje habbal kell laztani a vajat, a klnbsg abban ll, hogy a svjcinl vzgz fltt verjk fel a fehrjt a cukorral, az olasznl pedig a simn felvert fehrjbe cukorszirupot csorgatunk.






Elksztettem szimultn mindkettt, s remekl sikerltek. Nagyon masszv, fnyes, prma llag habokat kaptam, amik nagyon jl tartottak a vaj hozzkeverse utn is. s bizony nagyon finomak voltak, knnyek, habosak, nem ropogott bennk a cukor s nem neheztette el a vaj sem. Olyan tartsuk volt, hogy mg virgokat is sikerlt bellk krelnom.

Annyi bajom azrt volt a recepttel, hogy szmomra kicsit tl habosak lettek, teht nagyon dominns volt bennk a fehrje. gy biztos, hogy lesznek mg jabb kreim ms arnyokkal.
Miutn a vgeredmny teljesen azonos lett, n a vzgz fltti svjci metdust preferlom, mert kicsit tartok a forr cukorszirup ntzgetstl, radsul nehz elmosni utna az ednyt is.
Az mindenesetre kiderlt a procedra sorn, hogy az amgy kedvenc Sencor robotgpem tervezsnl vtettek egy hibt: olyan nagy tmrj a keverfej fltti trcsa, hogy mkds kzben kptelensg mellette brmit beledoblni, vagy csurgatni a tlba. gy a vaj adagolsnl mindig le kellett lltani, illetve a cukorszirup csorgatst inkbb kzi habvervel oldottam meg. Ezrt, ha valakinek fontos az ennl nem mkd funkci, szerintem inkbb egy KitchenAid modellt vlasszon.