Ajvrral elszr a sokcok rvn tallkoztam, pljeskavica ksrjeknt, amikor Mohcson jrtam busskodni.

Az ajvr egy slt paprikbl, padlizsnbl, fokhagymbl kszlt krm. Az eredeti receptek szerint a paprikt s a padlizsnt fasznparzs fltt stik, gy kapja fsts zt. Elssorban hsok mell knljk, de zestsre is alkalmas. Fleg a Balknon npszer, leginkbb Szerbiban. A papriktl fggen lesz des, vagy csps.
Ezutn hossz vek teltek el, amikor belefutottam kt ajvros receptbe is Stahl Juditnl. Ekkor krvonalazdni kezdett a fejemben egy tematikus htvgi mensor tlete.
Szerbiai magyar kollganm a Podravkt javasolta,

gy 350 gramm kencefice felhasznlsrl kellett gondoskodnom, mivel utlom, amikor kibontott vegek garmadja, aljukban 1-2 centi maszattal sorakozik a htben.
Reggelire ajvros kosrkt ksztettem. Az eredeti recepttel ellenttben ksz, kinyjtott leveles tsztt vettem,

gy a 270 gramm (ha Tante, az Oetker pedig 275 grammos) tszthoz 165 gramm kence mr el is fogyott.





A ftel neve: hscskok ajvrmrtssal, ami egy igazi zorgia. Csirkemellel dolgoztam sertscomb helyett, 4 adagot fztem, amihez kb. 130 ml ajvrt hasznltam fel, s fokhagyms spagettivel tlaltam.


Ezzel az ajvr zme felhasznlsra kerlt, mr tnyleg csak az veg aljn cscsl 7 deknyi maradk sorst kellett elrendeznem. Ez vgl 4 darab melegszendvicsbe kerlt, amikbe az eredeti recepttel ellenttben sonkt is csempsztem.




s ezzel vget is rt az egy veg Podravka ajvr lettrtnete.
Ha mg nem ismeritek, nem prblttok, mindenkpp ajnlom figyelmetekbe ezt az zletes krmet. s persze mindhrom receptet is.