Minden onnan indult, hogy a fánkok nem szépek. Vagy ha pontosabban akarok fogalmazni, nem a külsejükkel kapcsolatban kecsegtetnek igazi technikai kihívásokkal.
De az én vizuális ingerküszöböm annyira magasra került a muffinok díszítése kapcsán, hogy muszáj volt keresnem olyan feladatot is a fánkok mellé, amelynél a külcsín is komoly hangsúlyt kap. Így jöttek képbe a mintás tekercsek.
Aki kicsit is konyít a konyhai műveletekhez, az rögtön látja, hogy ezt a virágos alagutat nem kevés munka összehozni. De kutyafüle ehhez a 4,5 órához képest az a rengeteg meló, ami a tulajdonképpeni sütést megelőzte. Először is meg kellett oldani a forma kérdését. Az eredeti videóban szerepel egy olyan spéci eszköz, amilyen nekem nincs.
Az őzgerinc nem tetszett, mert bordás, így maradt valamilyen DIY megoldás. Adta magát az üdítős flakon ötlete, de ez sem olyan egyszerű, mert a legtöbb flakonnak van dereka, vagy nagyon bordás, nem egyenes, túl kicsi/túl nagy az átmérője. A SPAR sajátmárkás ízesített vizénél találtam meg az optimumot,
ennek palackjából szabtam ki, eszkábáltam össze azt a készséget, amihez távtartót is alkottam, mert anélkül berogyik a közepe üresen.
Amikor ezzel elkészültem, megkerestem az ideális méretű tepsit (24x34 cm), ehhez igazítva átszámoltam az eredeti recept hozzávalóit.
Aztán jött a sablonok kérdése. Én nem rajzolok szépen, ezért a neten kerestem ötszirmú virág sablont (a bal alsóval dolgoztam),
amit kinyomtattam megfelelő méretben, kivágtam, aztán ezt körberajzikálva hatszázszor született meg a virágos változat (mérete 23x30 cm, ebből a virágos rész 15x30 cm).
Kellet még további két darab az alagútforma kiszabásához (teteje, azaz virágos rész 14x24 cm, alja 8x24 cm), végül még egy a forma béleléséhez (15x24 cm) is.
Aztán nyitva volt még a virágok rajzolásához használandó habzsák kérdése is. Ugyanis olyan kis mennyiségekről beszélünk, hogy teljesen fölösleges miattuk rendes, méretes habzsákokat szétszabdalni. Ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy genotherm mappából 21 cm oldalú derékszögű háromszögeket vágtam ki,
majd tölcsérformára hajtogattam őket.
Ezzel túl is vagyunk a nehezén. Innentől már gyerekjáték volt összedobni ezt a dekoratív süteményt.
HOZZÁVALÓK:
VIRÁGOK
40 g puha vaj
40 g porcukor
40 g liszt
40 g tojásfehérje
sárga, rózsaszín, piros, zöld ételfesték
TÉSZTA
60 ml víz
72 g liszt
60 g cukor
36 ml olvasztott vaj
pár csepp vanília aroma
48 g tojássárgája
126 g tojásfehérje
TÖLTELÉK
60 ml tej
6 g zselatin
2,5 ek víz
120 ml tejszín
60 g mascarpone
36 g porcukor
120 g natúr joghurt
0,5 ek citromlé
6 g habfixáló
eper
A virágok tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük.
Szétmérjük négyfelé (a sárgához a legkevesebbet, a zöldhöz közepes mennyiséget, a két rózsaszínhez pedig a legtöbbet), megszínezzük,
majd habzsákba töltjük őket.
Tepsibe helyezzük a virágos sablont, majd kibéleljük sütőpapírral, amit áttörlünk egy olajos papírral.
A habzsákok hegyét levágjuk, megrajzoljuk a virágok közepét és a leveleket, majd 10 percre hűtőbe tesszük.
Következnek a szirmok,
majd a tepsit alulról megütögetjük, illetve az asztalhoz csapkodjuk buborékmentesítés céljából. Hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojásfehérjét félig felverjük, majd a cukor felét 3 részletben adagolva hozzá keményre verjük.
Kétszer átszitáljuk a lisztet.
A tojássárgájához hozzáadjuk a cukor másik felét, habosra keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, az olvasztott vajat, elkeverjük, pár csepp vanília aromát cseppentünk hozzá, beleszórjuk a lisztet és 8-10 percig keverjük.
Ezután a tojássárgás keverékhez adagoljuk a fehérjehabot. Az első részletet gyorsan elkeverjük, a továbbiakat óvatosan beleforgatjuk.
A tészta felét habzsákba szedjük, és óvatosan kitöltjük vele a virágok közti hézagokat (előtte kihúzzuk a sütőpapír alól a virágos sablont). Csapkodással buboréktalanítunk, majd a maradék tésztával beborítjuk a tepsi aljának teljes felületét. Újabb csapkodás után habkártyával óvatosan elsimítjuk a tetejét.
170 oC-on 10-12 percig sütjük. A tésztát melegen sütőpapírra fordítjuk, lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Kiszabjuk belőle az alagút tetejét és alját,
majd az alagútformát sütőpapírral kibéleljük és belehelyezzük a virágos tésztát.
A krémhez a zselatint felolvasztjuk a víz és a tej keverékében, majd kihűtjük.
Kikeverjük a mascarponét a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a citromlevet, jól elkeverjük. Végül homogenizáljuk a zselatinos tejjel.
Felverjük a tejszínt a habfixálóval, majd a krémsajtos-joghurtos keverékhez adjuk. A krém felét a formába öntjük,
ezután virág alakú szaggatóval megformázott epreket fektetünk a tetejére.
Végül befedjük a maradék krémmel,
és lezárjuk az alagút aljául szolgáló tésztával.
Folpack-kal betekerjük és hűtőben hagyjuk megdermedni (én 8 órát hagytam neki erre). Ezután kiborítjuk a formából a kész alagutat és már fel is köszönthetjük vele anyukánkat.