Furcsn mkdik az emlkezet. Nagyanym sszetprdtt, magatehetetlen regasszonyknt gett bele a tudatomba, pedig ez az llapota csak letnek utols 7 vt lelte fel a 95-bl.
Tudatosan kutatva az emlkeimben jnnek el vidmabb, kellemesebb lmnyek a mltbl. Ezek kzl a legfontosabbak: gyerekkorom kzs stsei. A mrsek a rgimdi mrlegvel, amire slyokat kellett pakolni, a gpeket nlklz, fradsgos keversek s habversek. Mindezt egy olyan fzetke receptjeivel, amelynek lapjai elsrgultak, eredete pedig a mlt homlyba vsz.
Amikor meghalt, rgtn tudtam, hogy ezt mindenkpp meg szeretnm tartani, tradcit teremtve ezzel utdaink szmra.
Szvszort volt kipakolni a hztartst, kidobni olyan idejtmlt, elavult eszkzket, amelyek mgiscsak egy kor technikai fejlettsgt reprezentltk, mint a darli, a rugs habverje, a kzi kszts csigatszta pndrgetje, illetve a mr emltett mrleg.
Szerettem volna megrizni valamit kzlk, ami sszekt vele, amit is hasznlt, de kis helyet foglal. A derelyevgt vlasztottam.
Mindkt emlktrgyon tisztn ltszik, hogy rjuk frt a rncfelvarrs. A derelyevg fm rszt kiszidoloztam, a fa nyelet megsikltam.
A receptes fzetke volt rosszabb llapotban, alig lehetett hozzrni, annyira mllottak a lapjai. Hajni sietett segtsgemre, aki belaminlta s mg ssze is fzte gy, hogy a knyvecske elejre kerltek nagyanym kedvenc receptjei, amiket az "EZ" szcskval jellt meg.
Most, hogy forgathat formt lttt a fzet, elkezdhettem tanulmnyozni. Tartalmbl kiderlt, hogy egy Vncza kiadvnnyal van dolgom, de a lapok nincsenek szmozva, vszm sincs benne sehol. Miutn a gyrat 1925-ben alaptottk, A mi stemnyes knyvnket pedig 1928-ban adta ki elszr Vncza Jzsef (ennek hirdetse megtallhat a mink lapjain), gy ennek a pldnynak a keletkezse is valamikor ekkorra datlhat. A nagymamm ekkortjt gyerek volt mg, gy felteheten az anyukj lehetett, tle maradhatott r.
Elhatroztam, hogy megstm az emlkre az t kedvenc receptjt. Az egsz knyv feldolgozsra nem vllalkozom, egyrszt azt megtette mr elttem ms (respect), msrszt nekem elg macers olyan lersokbl dolgozni, amelyekben nincs megadva se a tepsi mrete, se a stsi hfok s id.
A ni szeszllyel kezdtem a sort.
Mindenfle lers azt emeli ki a Vncza-receptek ltalnos jellemzjeknt, hogy hagyomnyos, brmely hztartsban megtallhat alapanyagokkal operl. Ehhez kpest vicces (vagy siralmas?), hogy a mi korunkban, vrosi ember szmra mr szinte luxuscikknek szmt olyan hozzval, mint az igazi, bkebeli baracklekvr. Ebbl mg rosszabb a gyri felhozatal, mint a szilvbl, mert a Nagymama termkek kzl pldul a szilva az egyik legjobb, de srgabarackbl mg sosem ettem olyat, ami akr csak megkzeltette volna az n nagymammt. Persze ehhez a projekthez is a Stelzsibl szereztem be minsgi lekvrt.
Az eredeti receptet feleztem (ehhez kb. fl veg lekvr fogyott), de a tszta szraz lett a lert mennyisgekkel, ezrt tovbbi tejet adtam hozz addig, amg kenhet nem lett az llaga.
1824 cm-es tepsiben elstttem 170 oC-on 15 percig,
megkentem a lekvrral s a kemnyre vert (tudom, hogy a recept csak kutyulgatja, de n gy szeretem) fehrjvel,
10 percig stttem egytt tovbb, vgl feltettem a st legmagasabb polcra jabb 10 percre, hogy a hab teteje rzsaszn-ropogsra sljn.
Jl sikerlt, visszareptett a gyerekkoromba.
s persze a nagymammra gondoltam kzben, akinek az emlkt ezeken a trgyakon, zeken keresztl fogom rizni, s remlheten mg sokan utnam. s akkor meg tudom valstani azt, amit Miguel a Cocban ezzel a dallal.