Jó pár Michelin csillagot képviselnek ezek a receptek. De nem kell megijedni, általában könnyen elkészíthetők és bizony van köztük kifejezetten zseniális is.
Az első –és egyben talán a legegyszerűbb-, Széll Tamás Lidl Konyhás ténykedésének eredménye. Dióhéjban: trappista sajt csíkokat megmikrózunk és hagyunk kihűlni. Egyszerű és finom.
Sárközi Ákos hálós ropogósát (itt 16:45-től) elkészítettem már korábban,
de nem tetszettek a színek, továbbá valószínűleg túl kevés alapanyaggal dolgoztam, mert nagyon vékonyak és törékenyek lettek a lapocskák. Ódzkodtam az ismétléstől, mert szabályosan telefröcsköli az egész konyhát a benne található olaj, de csak nekifutottam újra (a szükséges óvintézkedések megtétele után). Na itt már karakteresek a színek, de vagy átestem a ló túloldalára a sütési mennyiséget illetően, vagy nagyon visszavettem a hőfokot a fröcskölés minimalizálása érdekében, mindenesetre nem lett olyan szép hálós a végeredmény, mint korábban (zárójelben jegyzem csak meg, hogy nekem ez a változat nem ízlik, így nem feccölök további energiát a módszer tökéletesítésébe).
Rácz Jenőtől két ötletet is kipróbáltam. A parmezánhálót (itt látható 49 perctől), ami érdekes, de nem egy nagy gurítás, és a csirkebőr ropogóst (itt 3:40-től), amitől viszont leesett az állam.
Nem szeretem az ilyen bőröket, maximum a grillcsirkéjét eszem meg, ha jó alaposan ki van sülve. Beszerezni is nehéz volt, mert nem veszek bőrösen semmit, most viszont meghoztam ezt az áldozatot annak érdekében, hogy legyen alapanyag a kísérlethez. Meglehetősen undi volt vele dolgozni, de a végeredmény egy álom. Ízgazdag, pergamenvékony, istenien ropogó lapocskává sül a sztárséf módszerével. Miután nincs két, sütőhöz való nagytepsim, így szufléformát használtam nehezékként. A kész bőrt ollóval szépen formára tudtam vágni.
A végére maradt a csattanó. Michelin csillagok ide, Michelin csillagok oda, a ropogós csirkebőr mellett egy halálosan egyszerű parmezánchips vitte el nálam a pálmát. Lereszeled a sajtot, kis kupacot raksz belőle a sütőpapírra, pár percig pirítod, és ennyi.
Én a csirkemájas rizottómat dobtam fel velük, de felhasználásuknak csak a képzelet szab határt.