Először vizuálisan fogott meg, amikor elkezdte feldobigálni az algoritmus a videóit sütős témában.
Aztán az tűnt fel, hogy mennyire csendes ennek a személynek a lakása, milyen finom mozdulatokkal kever és rotyogtat, nem magyaráz, nem zörög gépekkel, nem csörömpöl, és milyen jól ellazít, ha nézem az esztétikus környezetet, a rendezett munkafelületet, a szépséges produktumokat, miközben hallgatom a spatula surrogását, a folyadékok csordogálását, a krém bugyogását.
Az csak sokkal-sokkal később esett le, hogy én tulajdonképpen ASMR által vagyok megeufóriázva. Annyi tudható, hogy koreai az illető, de miután a kezén kívül soha-sehol-semmi nem látszik, a nemét csak találgatni lehet (de valószínűleg nő). Amik viszont magukért beszélnek, azok az alkotásai. Videóin nyomon követhető a fejlődés, ahogy az ügyes amatőrből, vérprofivá avanzsált. Ötletes, ízléses, rendkívül dekoratív süteményeit képtelenség nem kipróbálni.
Puffancsai közül a barackosra esett a választásom,
viszont addig gatyáztam az elkészítésével, hogy kikopott a nektarin a piacok kínálatából, amikorra végre rászántam magam. Így maradt a konzervbarack.
Leírom a recept hozzávalóit, hogy ne kelljen keresgélni, továbbá azért is, mert a krém eredeti mennyisége nem kompatibilis a fánkok számával, nekem csak kb. 5 gombóchoz lett elég, holott a tésztából 5 cm átmérőjű köröket nyomva 8 db puffancs jött ki (természetesen már a nyerő mennyiségeket adom meg).
A krém kicsit folyós lett, pedig a tejszínhez szórtam fixálót, így szép keményre fel tudtam verni. Miután az én ízlésemhez képest túl tejszínes is (bár még így is kellemesen könnyű), ha újra próbálkoznék, a profiterolnál leírt tölteléket választanám a narancs héjának és levének kihagyásával (az ott leírt mennyiséget duplázzuk, és ha valaki tejszínesebbet szeretne, az használjon vaníliás helyett tejszínes pudingport).
HOZZÁVALÓK:
ROPOGÓS TÉSZTA
35 g puha vaj
30 g cukor
45 g liszt
ételfesték
KRÉM
2 tojássárgája
40 g cukor
14 g keményítő
200 g meleg tej
1/4 teáskanál vanília aroma
300 g tejszín
30 g porcukor
2 zacskó habfixáló
1 doboz felezett őszibarackbefőtt
TÉSZTA
30 g vaj
egy csipet só
33 g tej
33 g víz
40 g liszt
75 g tojás
A ropogós réteghez habosra keverjük a cukrot a puha vajjal, megszínezzük az ételfestékkel, majd hozzáadjuk a lisztet.
Összegyúrjuk,
2 sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük.
A krémhez egy lábosban elkeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a keményítőt, majd hozzáadjuk a meleg tejet és a vanília aromát. Lassú tűzön, állandó keverés mellett besűrítjük, majd lehűtjük.
A tejszínt a porcukorral és a fixálóval felverjük,
majd óvatosan hozzákeverjük a krémet.
Egy keveset csillagcsőrös, a nagyobbik részét sima csőrös habzsákba töltjük.
A barackot lecsöpögtetjük,
szíveket szúrunk ki a díszítéshez, a maradékot pedig apró kockákra vágjuk.
Ezután jöhet a tészta.
A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra.
A tejet, vizet, vajat és a sót egy lábosban forrásig hevítjük, majd lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a lisztet, fakanállal csomómentesre keverjük. Ezután visszatesszük közepes hőfokra, 1 percig folyamatosan keverjük.
A tűzről levesszük, tálba öntjük, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojást, közben folyamatosan kevertetjük robotgéppel.
Habzsákba szedjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe 5 cm átmérőjű halmokat nyomunk a tésztából.
Ezután a ropogós tésztájából szintén 5 cm-es köröket szaggatunk,
majd befedjük velük a tésztahalmokat.
15 percig sütjük 180 oC-on, majd 160 oC-on további 10 percet (nekem 5 is elég volt).
A kihűlt puffancsok aljára lyukat fúrunk, majd a krémmel és a barackkal felváltva megtöltjük őket.
Végül a csillagcsőrrel ellátott habzsákból kis halmokat nyomunk a fánkok tetejére, beléjük állítjuk a barackból kivágott szíveket és az egészet megszórjuk porcukorral.
Ezek a mutatós puffancsok azonban csak a jéghegy csúcsai, az igazi műalkotások számomra a különböző textúrákkal rétegezett tortái.
Szerintem egyszer nekidurálom magam ezeknek is. De hogy mindegyik surrogtatós receptjét végignézem terápiás-relaxálós céllal egy-egy nehéz nap ellensúlyozásaként, az viszont egészen biztos.