Szerintem a birsalma illata sokunkban breszt gyerekkori emlkeket, felidzi a vidki nagymamnl, rokonsgnl tett ltogatsok hangulatt. n is gy vagyok ezzel, st az n nagyszleim a Pestkrnykre val kltzsket kveten is prblkoztak a termesztsvel, de miutn mindig frges volt a terms, idvel felhagytak vele.
A cunamit most az indtotta el, hogy Hajni kapott az anystl egy tetemesebb mennyisget, s ahogy elkezdte feldolgozni, rkvntam n is.
A fvros szvben nem tl egyszer beszerezni, a Vsrcsarnokban s a Fehrvri ti piacon is csak 2-3 rusnl volt kaphat, radsul j rszk zld, apr, hibs. Szerencsre utbbi helyen talltam egy standot, ahol hatalmas, rett, srga almkat rultak (nem ppen olcsn persze).
Elszr csak sajtban gondolkodtam, aztn jttek a mindenfle egyb varicik, vgl az ismtlsek s finomtsok. Mire szbe kaptam, eltelt egy hnap, ezalatt j pr kil gymlcst feldolgoztam.
A sajtgyrtsnak Lajos Mari instrukcii alapjn kezdtem neki, de nagyot csaldtam. A gymlcs:cukor=1:1 arny olyan szint tlzsnak bizonyult, amitl kifejezetten kellemetlen lett a vgeredmnyt. A cukor kikristlyosodott a sajtbl, s lvezhetetlenl dess tette azt, teljesen elnyomva a birs zt.
Jellemz a cukrossgra az is, hogy az egybknt hatrozottan finom, birs zzel megbolondtott Stahl-fle almspitt is csak mmel-mmal tudtuk megenni, mert mg abban is zavar volt a tltolt cukrossg, pedig ebben a receptben csak kiegsztknt szerepel a birssajt (elksztse amgy mindenkpp ajnlott, csak talljunk hozz megfelel minsg sajtot).




Egyszeren nem hagyott nyugodni a problma, ezrt muszj volt j arnyokkal prblkoznom, gy elindultam lefel. Az alaprecept maradt, csak a cukor mennyisgt cskkentettem az almapp mennyisgnek 60-50-40%-ra, izgalommal figyelve, hogy sikerl-e gy is elrni a kvnt llagot. Miutn a ksrlet egyrtelm sikerrel zrult, felbtorodtam.


Elhatroztam, hogy vgigviszem a sorozatot 0-10-20-30%-os prblkozsokkal kiegsztve.

A vgeredmny tesztelst tbben vgeztk, s arra jutottunk, hogy a 30%-nyi cukor az idelis. Az llaga prma, kellen des, de a birs ze a dominns. Az persze elfordulhat, hogy az alapanyag nem elg rett, gy esetleg tbb cukrot ignyel a dermedshez, de ez mr ltszik a fzs vge fel, s ha nem kezd el dermedni az edny faln illetve a fakanlon, kldjnk utna mg 10% cukrot, de 40% fl ne menjnk.
Az almkat krmkefvel megsikljuk, megmossuk,

hjval egytt felnegyedeljk (vigyzzunk, mert kemny a hsa), a maghzat j nagy vben kivgjuk, a gymlcs hst felkockzzuk,

majd annyi vzben, amennyi ppen ellepi, puhra fzzk (30-35 perc).

Leszrjk,

majd botmixerrel prstjk.

A gymlcsppet lemrjk (ez az egsz almk kb. 60-65%-a lesz), aztn a slya 30%-nak megfelel mennyisg cukorral, s fl kilnknt 1/2 citrom tszrt levvel sszekeverjk.


Folyamatosan keverve srre fzzk.

Langyosra htjk (ezalatt keverhetnk hozz pl. durvra trt dit),


s frissen tart flival (folpack) kiblelt formkba simtjuk.



1-2 napig fedetlenl szikkasztjuk, majd kibortjuk a formbl


s tovbbi 4-7 napig ismt szradni hagyjuk. Hvs helyen, stpaprba csomagolva sokig elll.
Muszj megemltenem mg egy fantasztikus felfedezst, amire a rengeteg alma fzse kzben bukkantam.
Lajos Mari rja, hogy ne ntsk ki az alma fzlevt, mert kivl frisst. s valban, nlam valsgos fggsget okozott, pedig semmit sem tettem hozz, csak simn behtttem, ezltal olyan sr, zamatos s illatos innivalt kaptam, ami tartalmazza a birs kvintesszencijt.

El is neveztem birsvznek, a paradicsomvz utn szabadon.
Sajtos ksrleteim sorn azt is tapasztaltam, hogy nem csak a tl sok cukor rt az alma lvezeti rtknek, de a tl kevs is. Sokkal intenzvebb s karakteresebb az ze, ha nmi cukorral kiemeljk. Egyetlen kivtelt tudok mondani: a birsbrt, amit az eperbr analgijra ksztettem el. Tulajdonkppen natr gymlcspprl van sz (ugyangy ksztettem el, mint a sajtot egszen a botmixerrel bezrlag), amit vkony rtegben stpaprra kenve kiszrtunk.




Ezutn aprthatjuk kedvnkre.

Eszegethetjk magban,

de n felhasznltam kt dessghez is: ksztettem belle bonbont




s megszrtam vele birsmousse-t.

Mindkt dessghez hasznltam fztt natr almappet is, de itt bettt az, hogy ebben a formban annyira jellegtelen a birs, hogy az zt elnyomta mind a fehrcsoki a bonbonban, mind a tejszn s a joghurt a mousse-ban.
Fztem mg az almbl befttet


s komptot is,



ami sltek kreteknt is kivl (az n esetemben a hagyms mj).

Kstoltam mg egy varicit a munkahelyi menzn: birsfzelket rntott sajttal, ami leginkbb egy sr gymlcsmrtsra emlkeztetett.

Befejezsl nzzk meg, mennyi mindenre j a birsalma (gyakorlatilag mindenre), mirt rdemes mg vele bbeldni az lvezeti rtkn tl.
A birsalma (Cydonia oblonga) a kulturlis emlkek szerint tbb mint ngyezer ve ismert, s egyes Biblia-fordtk, -elemzk szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valjban (tovbbi rdekessgek a nvnyrl itt).
A grg mitolgia szerint Aphrodit, illetve Vnusz egy aranyalmt – arany birsalmt – kapott Paristl, mert a trjai kirlyfi t tartotta a legszebbnek. Ezrt mr az korban a szerelem s a boldogsg gymlcsv vlt.
A birsalmnak rengeteg jtkony hatsa van. Magas a C-vitamin-tartalma, de A-, B1-, B2- s E-vitamin is van benne. Az svnyi anyagok kzl vasat, foszfort, klciumot s kliumot tartalmaz nagyobb mennyisgben. Kifejezetten magas a pektintartalma, az sszes gymlcs kzl a birsnek a legmagasabb. Ebbl kifolylag kivl mregtelent, a pektin ugyanis a bl nylkahrtyjn kialakt egyfajta vdrteget, ami megkti a kros anyagokat. A pektin tovbb ers gyulladscskkent s j nykold, a npi gygyszat gyomorbntalmak s torokgyullads esetn is hasznlja.
A birs ezenkvl grcsold, gy a menstrucis fjdalmakat is enyhti, st reums panaszok esetn is hasznl.
Mivel egy vzben oldd rostrl van sz, az emsztsre, az anyagcserre is j hatssal van. Nem utolssorban a rendszeres birs fogyaszts a koleszterinszintet is kiegyenslyozza.
Rgen nyugtatnak is hasznltk gsi sebekre, szemre, brre, fagysra.
A npi gygyszat a birs magvait khgscsillaptknt, enyhe hashajtknt alkalmazza. Kencskben repedezett br, gsi srlsek, felfekvsek, aranyr kezelsre hasznlatos.
Klnlegesen magas P-vitamin tartalma gtolja az regedsi folyamatokat.
Mivel ers antioxidns, a rkot okoz, s a sejtek regedst felgyorst szabad gykkkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.
(Tovbbi rdekessgek olvashatk rla itt, itt s itt.)
Mondtam n, hogy mindent tud, radsul csuda finom is, vtek kihagyni.