Még Valentin nap környékén dobtam össze ezt az alagutat. Miután este készült, este kézbesítettem, be kell érnetek fényhiányos, vacak fotókkal. És megbékélni azzal, hogy itt fog riszálni a főoldalon az idők végezetéig.
Igazából egy újdonság van csak a receptben a korábbiakhoz képest: az eperzseléből készült szívközép, amelynek nagysága kóros elváltozásra utal, doktor Murphynek biztos lenne a méretéről néhány keresetlen szava. Azóta beszereztem már kisebb szaggatókat is, úgyhogy legközelebb már nem lehet ilyen probléma az arányokkal.
Jobban szeretem ezeket az alagutakat a tekercseknél, egyszerűbb a krémet bennük tartani és jobban is dekorálhatók. Eddig ugye gyümölcsökből formáztam a középső díszeket, de piros gyümölcsnek nem lévén szezonja februárban, maradt a fagyasztott.
A gyenge minőségű képek ellenére látható, hogy a tésztafelület egyenetlen barnulásának problémájával továbbra is küzdök. Dolgoznom kell a megoldáson, mert nem akarok lemondani a világos tésztákról.
HOZZÁVALÓK:
EPERZSELÉ
60 dkg fagyasztott eper
8 dkg cukor
8,5 lap zselatin
MINTA
35 g puha vaj
35 g porcukor
35 g liszt
35 g tojásfehérje
rózsaszín ételfesték
BARNA TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
6 ek liszt
2 ek kakaópor
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TÖLTELÉK
60 ml tej
3,6 lap zselatin
2,5 ek víz
120 ml tejszín
60 g mascarpone
36 g porcukor
120 g natúr joghurt
0,5 ek citromlé
6 g habfixáló
TEPSI: 24x34 cm.
A zseléhez beáztatjuk hideg vízbe a zselatint,
az epret a cukorral 10 percig főzzük egy lábosban.
Botmixerrel pürésítjük, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint.
Folpack-kal kibélelt tepsibe öntjük
és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk dermedni. Másnap a formánk hosszának megfelelő mennyiségű mintát szaggatunk ki a zseléből.
A minta tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük.
Megszínezzük,
majd habzsákba töltjük (3-as díszítőfejet használtam).
Tálcára helyezzük a sütőpapírral bevont sablont, áttöröljük egy olajos papírral.
Megrajzoljuk a mintát,
majd fél órára hűtőbe tesszük a tálcát.
A kakaós tésztához felverjük a fehérjét a cukorral, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral.
A fehérje felét óvatosan a sárgájába forgatjuk, beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet,
finoman elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejet és a vajat, végül pedig a hab másik felét.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe (akinek úgy kényelmesebb, ki is hagyhatja a tálcás lépést és rajzolhat egyből a tepsiben, de az enyémnek magas a fala, ezért választottam ezt a körülményesebb megoldást),
majd ráöntjük a kakaós tésztát és óvatosan elegyengetjük.
180 oC-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
A tésztát melegen sütőpapírra fordítjuk, lehúzzuk róla az eredeti sütőpapírt.
Kiszabjuk belőle az alagút tetejét és alját, majd az alagútformát sütőpapírral kibéleljük és belehelyezzük a mintás tésztát.
A krémhez a zselatint felolvasztjuk a víz és a tej keverékében, majd kihűtjük.
Kikeverjük a mascarponét a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a citromlevet, jól elkeverjük. Végül homogenizáljuk a zselatinos tejjel.
Felverjük a tejszínt a habfixálóval, majd a krémsajtos-joghurtos keverékhez adjuk.
A krém felét a formába öntjük,
ezután a szív alakú eperzselét csíkban a tetejére fektetjük.
Végül befedjük a maradék krémmel, és lezárjuk az alagút aljául szolgáló tésztával.
A hűtőben hagyjuk megdermedni (én 8 órát hagytam neki erre). Ezután kiborítjuk a formából a kész alagutat.