A ganázstanfolyamon találkoztam először a ruby csokival és azonnal el is varázsolt gyönyörű színével, piros bogyós gyümölcsös, joghurtos, savanykás ízével.
A zürichi székhelyű Barry Callebaut kakaó- és csokoládékészítő cég, több mint egy évtizednyi kísérletezés után, 2017 szeptemberében jelentette be, hogy a sötét, a fehér, és a tejcsokoládé mellé megalkottak egy új csokoládéfajtát, a rózsaszín rubint.
A rubin csokoládé nem tartalmaz mesterséges színezéket vagy ízfokozót, bogyós gyümölcsökre emlékeztető ízvilágát, és rózsaszín árnyalatát egyik alapanyagának, az Elefántcsontparton, Ecuadorban, illetve Brazíliában termő rubin-kakaóbabnak köszönheti.
Aztán tavaly januárban nagy érdeklődés közepette jelentette meg Japánban a különleges, rubin csokoládéval készült édességét a Nestlé.
A cég egyik vezető édességmárkájának számító KitKat az első és jelenleg egyetlen márka, mely rubin csokoládéval készít édességet.
Toltam, csak toltam magamba, és egyből azon törtem a fejem, mit is tudnék vele kezdeni. Abban biztos voltam, hogy eladja magát, nincs szükség arra, hogy akár transzferfóliával, akár bármi mással díszítsem. Inkább valamilyen különleges formában gondolkodtam, amivel kiemelhetem rózsaszín szépségét.
Így esett a választásom a rózsás formára.
Tölteléknek könnyű, gyümölcsös ízt szerettem volna, ezért túrókrémet választottam,
hozzá pedig azt az eperzselét, amit már a szívtekercsnél is használtam. Elterítettem vékony rétegben, majd dermedés után korongokat szaggattam belőle.
A 20 dkg csokiból 14 db bonbont tudtam készíteni. Sűrűbb volt temperálás után, mint a többi, amivel eddig dolgoztam, valószínűleg ezért is maradtak benne buborékok a megtöltött forma asztalhoz való csapkodása ellenére is.
Nézzük a fázisfotókat.
A készítést követő negyedik napon elkezdett foltokban kivilágosodni a burok, gyaníthatóan a túrókrémben lévő citromlé hatására, de ez az élvezeti értékén nem rontott semmit szerencsére.
Nekem nincs már kit köszöntenem, ezért szimbolikusan nyújtom át minden édesanyának, a saját anyukámra és nagymamámra emlékezve.