Évek óta irigyeltem kedvenc kolléganőm tejbegrízes krémreceptjét. Végre elérkezett az alkalom, amire magam is elkészíthettem.
A tészta vidám, tavaszias-virágos-tojásos-húsvéti díszítést kapott rózsaszín alappal, ezen képtől ihletve.
HOZZÁVALÓK:
MINTA
80 g puha vaj
80 g porcukor
80 g liszt
80 g tojásfehérje
fehér, sárga, piros, zöld, lila ételfesték
TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
8 ek liszt
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
rózsaszín ételfesték
TÖLTELÉK
3 dl tej
3 ek búzadara
100 g puha vaj
70 g porcukor
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília aroma
TEPSI: 24x34 cm.
Először elkészítjük a krémet. Megfőzzük a tejben a búzadarát, hozzáadjuk a cukrot, kihűtjük. A vajat kihabosítjuk a vaníliával és a citromhéjjal, végül belekeverjük a tejbegrízt.
A minta tésztájának összetevőit habverővel egyneművé keverjük. Ötfelé osztjuk, megszínezzük őket, majd habzsákokba töltjük.
Tálcára helyezzük a sütőpapírral bevont sablont, majd áttöröljük egy olajos papírral. Megrajzoljuk a mintát, majd fél órára hűtőbe tesszük a tálcát.
A tésztához felverjük a fehérjéket a cukorral és a rózsaszín festékkel, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral (ehhez adtam fehér festéket, hogy tompítsam a sárga szín erősségét).
Utóbbiba beleszitáljuk a lisztet, finoman elkeverjük, majd beleforgatjuk a tejet és a vajat. Végül a fehérjét is óvatosan hozzákeverjük.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe,
majd ráöntjük a tésztát és óvatosan elegyengetjük.
Ezután néhányszor a munkapulthoz csapkodjuk buborékmentesítés céljából. 160 oC-ra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 12 percig sütjük (ez lehetett volna néhány perccel több).
Kivétel után a tésztát sütőpapírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Töltéskor kitekerjük a tésztát, megkenjük a krémmel, ismét feltekerjük, és dermedésig hűtőben pihentetjük.
Nagyon finom lett, sikert aratott.