Az angol reggeli annyira egyedi és az angolok annyira büszkék rá, hogy egyrészt a mai napig valóban él a gyakorlatban is, másrészt saját honlapja is van a reggelinek és azoknak, akik igyekeznek megőrizni hagyományait. Itt megköszönik a viktoriánusoknak az angol reggeli intézményét és még szóba kerül Shakespeare is, mintegy alátámasztva, hogy a nagyok is szerettek reggelizni.
Angliában és a többi brit államban ma is közkedvelt. Legtöbben hétvégen fogyasztják brunch-ként, általában egy alkoholos este után. Köznyelven “fry” vagy “fry up” a neve, esetleg “bacon and eggs”, éttermekben, kávézókban “full english breakfast” vagy “all-day breakfast” címek alatt kínálják.
Összetevők
Az angol reggelit sok különböző étel alkotja. Az alapösszetevők a tojás és a bacon.
Bacon – húsos szalonna. Grillsütő alatt, vagy olajban, 1-2 percig mindkét oldalon átsütve.
Tojás– általában tükörtojás, de lehet buggyantott tojás vagy rántotta is. A tükörtojás lehet folyékony (“sunny-side up”), de sokan mindkét oldalon megsütik (“easy-over”).
Sült kolbász – ez grillkolbászhoz hasonló rövid kolbász. Grillezve vagy olajban sütve.
Black pudding – a hagyományos angol reggeli egyik főszereplője, manapság ritkán látható egy menün. Hasonlít a magyar véres hurkára, amit vékonyan felszeletelnek, és forró olajban kisütik a karikákat.
Paradicsomos bab – angolul “baked beans”, amely az egyik legfontosabb összetevő az angoloknál és az ausztráloknál.
Sült paradicsom – a paradicsomot kettévágva, és olajban lapos oldallal lefelé megsütve, vagy grillsütő alatt 1-2 perc alatt megbarnítva.
Sült gomba – a nagyobb gombákat felszeletelve, a kisebbeket egészben megsütve olajban.
Hash browns – valójában olyan, mint a rösti. Durván reszelt krumpliból lapos lepényeket formálnak, és forró olajban kisütik.
Tálalás
Péksütemények – az angol reggelit hagyományosan pirított angol muffinnal tálalják, vagy a bacon zsírjában sült kenyérszelettel. Manapság azonban szinte mindenki pirítóssal eszi, amit megvajaznak, majd sokan leöntenek paradicsomos babbal.
Szószok – az angolok “brown sauce”-t tálalnak mellé.
Italok – tea, kávé a szokásos ital, sokan narancslével kezdik reggeli előtt.
És ha mindezt befaltuk, megfogadhatjuk a következő jó tanácsot:
Néhány műintézmény Budapesten, ahol fogyaszthatunk angol reggelit: Budapest Bisztró, Nonloso, Fruccola.
Végül egy újragondolt, hordozható verzió (imádom!).