Ez a tma egy komoly hinyossgomat hivatott ptolni. Nem vagyok spontn tpus, sohasem kerlk elzmny, komoly felkszls nlkl a Fld egyik orszgba, vrosba sem. Radsul bszke vagyok vilgltottsgomra, tjkozottsgomra s ltalnos mveletlensgemre. A kulinria terletn is. Mindezek ellenre a Stimester (The Great British Bake Off) cm amatr cukrszversenybl kellett rteslnm arrl, hogy a scone a vilgon van, radsul a legnpszerbb angol teastemny.
Szeretem ezt a msort. Annyira angol. Szp tjakon stnek egy oldalt nyitott storban, a httrben gyakran kopog esvel. A verseny nyugodt lgkrben zajlik, nincs rohangls, hiszti vagy kiabls, csak apr, csndes drmk (nem jtt fel, nem slt meg, vagy ppen tlsgosan is, odaragadt, kiborult, leesett, stb.). Tbbnyire angol tsztkat ksztenek (nem csak stemnyeket, de kenyeret is pldul), kzben ismertetik a trtnelmi htteret, s keletkezsk krlmnyeit. s persze elksztsk fortlyait is. Az Angliban orszgosan ismert tvs szakcs, Mary Berry s a sztrpk Paul Hollywood alkotjk a zsrit (utbbinak van egy kenyeres sorozata a TV Paprikn). Az tdik vad hatodik rszben Dobos tortt kellett ksztenik a versenyzknek, ezltal cukrszmvszetnk is kapott egy kis reklmot.




Elljrban nzzk meg, mit is kell tudni a scone-rl.
Igazi angol klasszikus, amelynek megszletse egybeforrt az angol tezsi szoksok megvltozsval, pontosabban az trai tea, mint mfaj ltrejttvel. Anne Russel bedfordi hercegnnek ksznhet a knnyed dlutni tkezs egyik elengedhetetlen kellke, a scone, ami formjban s tmrsgben leginkbb a mi pogcsnkra emlkeztet, ze azonban des vagy inkbb semleges.
A scone idelis htteret biztost szinte az sszes lekvr, csokold-, mogyor- vagy karamellkrm szmra, azonban legtbb esetben mlna- vagy eperlekvrral s clotted cream-mel (selymes, tejsznszer krm) knljk.
A tejsznhabbal s lekvrral hzastott stemny igen mlyen gykeredzik az angol gasztronmiban, a scone-ban s a Viktria tortban megjelen hrmas – X. szzadi kziknyvek tansga szerint – mr akkortjt is kedvelt volt, pldul a viking tmads utn, Devonban a helyi aptsg feljtst vgz munksokat is ilyen finomsggal jutalmaztk a helyiek.
A scone-t elszr 1513-ban emltik. A stemny nevnek eredete ugyan nem tisztzott, de kt lehetsges felmenje is van. Az egyik a gael term sgonn szsszettel, amelynek jelentse nagy falat, illetve a kzp-holland finom fehr kenyeret jelent schoonbrood.
Az eredet vgl is szinte lnyegtelen, az zig-vrig angol scone megkerlhetetlen eleme az trai tenak, de barti kvzsok, forralt borozsok mell is idelis, jl varilhat falat.
Szval a msor nyomn hatroztam el, hogy elksztem n is ezt a stemnyt. Hrom receptet versenyeztettem meg s kt krmet. A British Storeban trtnt portynkon beszereztem eredeti clotted creamet, hogy lssam, mi az, amit megprblunk ptolni egy sajt kszts utnzattal. A sors fintora az lett, hogy az eredeti krm egyltaln nem nyerte el a tetszsnket, az utnzat viszont maximlisan. Lehet, hogy nem autentikus, viszont finom.
Paul Hollywood annyi tanccsal szolglt a msorban, hogy a tsztt nem szabad tlgyrni, csak pp annyira, hogy sszelljon (elg ragacsos az llaga mellesleg). Ezrt ne is nyjtogassuk tbbszr, mert sok lisztet vesz fel s tmr lesz. Azt tapasztaltam, hogy nem ajnlatos nagyon vkonyra nyjtani sem, tnyleg be kell tartani a 2 cm-es tsztavastagsgot. Fontos, hogy a sts eltti kensnl csak a tetejt kenegessk, gyeljnk, hogy az oldalra ne kerljn a kenanyagbl, klnben nem emelkedik meg szpen a tszta a stben. Filmes segtsg itt.
Nlam a kt duci hlgy receptje lett a befut, amit itt talltam. A krm lersa is innen szrmazik. Annyit mdostottam, hogy a tejszn s a cukor mennyisgt feleztem, mert nekem az eredeti recept szerint ksztve tl des s tl hg lett.
A msodik helyezett Paul Hollywood receptje. Kicsit nehezebb volt dolgozni a tsztval, kszen pedig jobban morzsldott, mint a msik. De tnyleg csak minimlis klnbsg mutatkozott a ktfle mdon kszlt scone kztt.
me a vgeredmny. Prbljtok ki Ti is.

