a buli, amelyre nem jttek el a vendgek, nem kttt meg a terrine, s mg az ajndkok is otthon maradtak. Ilyen handicapbl jl kijnni, na az mr valami
Laksavatnak kszlt, meg ajndktadnak. Aztn sorra dltek ki a meghvottak. Viszont akik megjelentek, nagyon jl reztk magukat.

Klnsen azok, akik belpskor egybl kezkbe kaptak egy plinkval s rummal ersen fellreprezentlt bgre forralt bort. Amikorra sikerlt belni az idelis arnyokat, mr olyan llapotba kerltnk, amelyben mr brmibl kpes az ember installcit ltrehozni.


A terrine-nek sznt franciasaltn tok lt (akrcsak a kszt minden eddigi zselatinos alkotsn, mint elmondta). Nagyon finom volt viszont annak ellenre, hogy a szpen szeletelhet tmb helyett egy „koporsban” (gymlcskenyr forma) ltyg trutyit kaptunk, benne szkl egsz ftt tojsokkal. De ott volt hozz az aszalt paradicsomos kenyr, ami a legknyesebb zlst is kielgtette.

Desszert gyannt "A hzigazda kedvence" fantzianev Eszterhzy cupcake szolglt. Minsgrl csak annyit mondank szernyen, hogy vendgltnk kvnsgra kzz kell tennem a receptjt.

s persze szlok nhny szt a laksrl is. Nagyon tletesen jtottk fel, a terek egybenyitsval meglepen tgas hatst kelt ez a kis 30 ngyzetmteres kuck. Figyeltek a teljes laks burkolatainak, berendezsnek sszhangjra is. Friss, fiatalos, modern. Mr-mr tkletes. Ha felkerlne a szoba falra egy zld nvnyt brzol kp, bekerlne sznben hozz passzol sznyeg, a frdbe zld kdkilp s trlkzk, felkerlne az i-re a pont s tnyleg nem lehetne mr mibe belektni.
s akkor a receptek:
FORRALT BOR

Hozzvalk
2 veg szraz vrsbor (1,5 liter)
140 g cukor
4 rd fahj
2 rd vanlia
16 szem szegfszeg
6 szem szegfbors
2 szem csillagnizs
pr szem kardamom mag
2 narancs
A bort a cukorral, a fszerekkel s a felkarikzott narancsokkal forrs eltti llapotig hevtsk lefedve. Ne hagyjuk nagyon sokig zni benne a fszereket, mert tl intenzv lesz az ze (mi ezekkel az arnyokkal mg plusz egy liter bort simn bezestettnk velk msodik krben).
Ahhoz, hogy ettl csnyre is derljnk, a 2,5 dl-es bgrnyi forralt borhoz tovbbi 1-1 cent (10-10 milliliter, SI-ben kbcentimter) plinka s rum hozzadsra van szksg.
ESZTERHZY CUPCAKE

Tszta
Hozzvalk (a recept szerint kb. 15 db, nekem 21 lett belle)
8 db tojsfehrje (280 g)
200 g porcukor
300 g darlt di (Egsz dit vettem -mert sehol sem talltam nem cukrozott rltet-, amit kses bett robotgpben megrltem. A Tescban lehet kapni 40 deks kiszerelst. n ugyan nem tettem meg, de ha ksztek mg ilyen stit letemben, meg fogom kicsit pirtani a darlt dit.)
1 csapott teskanl rlt fahj
100 g olvasztott vaj
100 g liszt
1 kvskanl stpor
Krm
Hozzvalk
60 g (1,5 zacsk) tejsznes vagy vanlis pudingpor
4,5 dl tej
6 evkanl cukor
75 g puha vaj
60 g darlt di
Dszts
40 g darlt di
A sttepsit bleljk ki papr kapszlikkal. A stt melegtsk el 180 oC-ra.
Keverjk ssze a dit a liszttel, a stporral s a fahjjal.

Verjk kemny habb a szobahmrsklet tojsfehrjt a porcukorral, majd vatosan keverjk hozz a lisztes dit, vgl az olvasztott vajat.


Tltsk meg a tsztval a kapszlikat a formk hromnegyedig, majd sssk ket 15-20 percig (tprba).



A pudingporbl s a tejbl fzznk sr pudingot (1,5 dl hideg tejben keverjk csommentesre a pudingport, a maradk tejet forraljuk fel, ntsk hozz a pudingporos keverket s lland kevers mellett srtsk be), majd htsk le. A kihlt pudingot habostsuk a puha vajjal,

majd keverjk hozz a darlt dit.

Tltsk habzskba s pihentessk htben (fl ra nekem kevs volt, legkzelebb szerintem elksztem a krmet elz nap).

Nyomjuk a krmet a kihlt tsztk tetejre, szrjuk meg ket a maradk darlt dival.

