Rgta tervezem, hogy mint a cupcake-eknl tettem, rsznok egy vet a fnkokkal val ismerkedsre.
Ami visszatartott: az olaj. Pontosabban a kiszellztethetetlen, a sts utn mg napokig a lakst betlt bze. Most elhrult ez az akadly (nem, nem a teraszon fogom stni ket), gy vgre elindult a projekt. Lesznek tradicionlis vltozatok, aztn npek sajtossgai klnbz technikkkal. Remlem, hogy legalbb olyan jl fog sikerlni, mint a nagy cupcake kihvs s ugyangy fogom lvezni is.
A jelsz tovbbra is a tkletessg, aminek elrse akr tbbszri ismtlssel is jrhat. De ez maradjon az n problmm, a ti dolgotok annyi, hogy leszaktstok az erfesztseim gymlcst.
Elsknt az getett tszthoz nyltam, ebbl a bejegyzsbl inspirldva.
De nem tetszett a vgeredmny, sem a tszta, sem a krm, sem a csokis megolds, ezrt tdolgoztam. A tsztt s a csokit Michel Roux Tszta varzs cm knyve alapjn ksztettem,


a krm receptjbe meg kicsit belevariltam.
HOZZVALK:
TSZTA (20-25 darab golyhoz)
63 ml tej
63 ml vz
50 g vaj
0,5 teskanl s
0,5 teskanl cukor
75 g liszt
2 tojs
KRM
1,5 dl tej
20 g cukor
0,5 csomag vanlis cukor (5 g)
0,5 csomag vanlis pudingpor (20 g)
125 ml tejszn
0,5 csomag habfixl (5 g)
0,5 narancs hja s leve
CSOKINTET
50 g 70%-os tcsokold
40 ml tej
2 evkanl tejszn
8 g cukor
6 g vaj
Nyilvn mindenkinek feltnt, hogy furk a mennyisgek. Ez azrt van, mert feleztem a recepteket, hogy ne legyen rengeteg a vgtermk, ne kelljen rkig vacakolni vele, illetve ne faljunk olyan sokat.
A stt elmelegtjk 180 oC-ra.
A tszthoz a tejet, vizet, vajat, st s a cukrot egy lbosban forrsig hevtjk, majd lehzzuk a tzrl.

Aprnknt belekeverjk a lisztet, fakanllal csommentesre keverjk.


Ezutn visszatesszk kzepes hfokra, 1 percig folyamatosan keverjk.

A tzrl levesszk, tlba ntjk. Hozzadjuk egyenknt a tojsokat, kzben folyamatosan kevertetjk robotgppel.




Habzskba szedjk, majd stpaprral blelt tepsibe 3 cm tmrj halmokat nyomunk a tsztbl. 20 percig stjk.




A krmhez a tejbl, a cukrokbl, a pudingporbl sr pudingot fznk, majd hozzadjuk a narancs levt s hjt.
Amg hl a puding, felverjk a tejsznt a fixlval, majd vatosan a kihlt pudingba forgatjuk.

A kihlt fnkocskk oldalba lyukat frunk (n szvszllal lyuggattam ki ket),

s megtltjk ket a narancsos krmmel.

A csokintethez a csokit, tejet, tejsznt s a cukrot vatosan felolvasztjuk egy ednyben (a tuti a vzfrd, de n nem akartam ezzel gatyzni), majd a tzrl levve kis adagokban hozzkeverjk a vajat.

Meglocsoljuk, vagy habzskbl cskokat hzunk a fnkok tetejre..


Ez igen, ez mr finom s mutats lett! Ezzel mr el lehet rukkolni btran.