Régóta tervezem, hogy mint a cupcake-eknél tettem, rászánok egy évet a fánkokkal való ismerkedésre.
Ami visszatartott: az olaj. Pontosabban a kiszellőztethetetlen, a sütés után még napokig a lakást betöltő bűze. Most elhárult ez az akadály (nem, nem a teraszon fogom sütni őket), így végre elindult a projekt. Lesznek tradicionális változatok, aztán népek sajátosságai különböző technikákkal. Remélem, hogy legalább olyan jól fog sikerülni, mint a nagy cupcake kihívás és ugyanúgy fogom élvezni is.
A jelszó továbbra is a tökéletesség, aminek elérése akár többszöri ismétléssel is járhat. De ez maradjon az én problémám, a ti dolgotok annyi, hogy leszakítsátok az erőfeszítéseim gyümölcsét.
Elsőként az égetett tésztához nyúltam, ebből a bejegyzésből inspirálódva.
De nem tetszett a végeredmény, sem a tészta, sem a krém, sem a csokis megoldás, ezért átdolgoztam. A tésztát és a csokit Michel Roux Tészta varázs című könyve alapján készítettem,
a krém receptjébe meg kicsit belevariáltam.
HOZZÁVALÓK:
TÉSZTA (20-25 darab golyóhoz)
63 ml tej
63 ml víz
50 g vaj
0,5 teáskanál só
0,5 teáskanál cukor
75 g liszt
2 tojás
KRÉM
1,5 dl tej
20 g cukor
0,5 csomag vaníliás cukor (5 g)
0,5 csomag vaníliás pudingpor (20 g)
125 ml tejszín
0,5 csomag habfixáló (5 g)
0,5 narancs héja és leve
CSOKIÖNTET
50 g 70%-os étcsokoládé
40 ml tej
2 evőkanál tejszín
8 g cukor
6 g vaj
Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy furák a mennyiségek. Ez azért van, mert feleztem a recepteket, hogy ne legyen rengeteg a végtermék, ne kelljen órákig vacakolni vele, illetve ne faljunk olyan sokat.
A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra.
A tésztához a tejet, vizet, vajat, sót és a cukrot egy lábosban forrásig hevítjük, majd lehúzzuk a tűzről.
Apránként belekeverjük a lisztet, fakanállal csomómentesre keverjük.
Ezután visszatesszük közepes hőfokra, 1 percig folyamatosan keverjük.
A tűzről levesszük, tálba öntjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, közben folyamatosan kevertetjük robotgéppel.
Habzsákba szedjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk a tésztából. 20 percig sütjük.
A krémhez a tejből, a cukrokból, a pudingporból sűrű pudingot főzünk, majd hozzáadjuk a narancs levét és héját.
Amíg hűl a puding, felverjük a tejszínt a fixálóval, majd óvatosan a kihűlt pudingba forgatjuk.
A kihűlt fánkocskák oldalába lyukat fúrunk (én szívószállal lyuggattam ki őket),
és megtöltjük őket a narancsos krémmel.
A csokiöntethez a csokit, tejet, tejszínt és a cukrot óvatosan felolvasztjuk egy edényben (a tuti a vízfürdő, de én nem akartam ezzel gatyázni), majd a tűzről levéve kis adagokban hozzákeverjük a vajat.
Meglocsoljuk, vagy habzsákból csíkokat húzunk a fánkok tetejére..
Ez igen, ez már finom és mutatós lett! Ezzel már elő lehet rukkolni bátran.