Kutattam az emlékeimben, hogy milyen élményt tudnék betenni háttérként emögé a vadmintás szpesöl mögé.
Jártam Tanzániában, ahol testközelben találkoztam jó néhány, korábban csak állatkertből, vagy cirkuszból ismert állattal. Szabadon lófrált ott zebra, gnú, varacskosdisznó, hiéna, gazella,
kismadarak dézsmálták meg a túraautókban óvatlanul nyitva felejtett kajás dobozokat,
de az egyik legvarázslatosabb a tó vizét beborító, rózsaszín flamingók sokasága volt.
Összefutottunk (talán) hazai gólyákkal is, akik imádnak a Ngorongoro kráterben telelni.
A legnagyobb gurítás persze az, hogy Afrika 5 nagyvadja
közül sikerült négyet „levadásznunk”.
Ezek nem méretükkel érdemelték ki a megtisztelő ötösfogatba való bekerülést, hanem elejtésük nehézségét és rizikófaktorát vették alapul kiválasztásukkor.
De zsiráffal nem sikerült összefutnunk.
Amit még hozzá tudok erőltetni ehhez a témához: idén is lesznek Állatkerti koncertek, amik előtt végig lehet sétálni a kertet, és lehet találkozni zsiráffal is. Ha tudok, hozok róluk képet.
A kitérők után koncentráljunk a tekercsre.
HOZZÁVALÓK:
VILÁGOS TÉSZTA
1 nagy tojásfehérje+ 1 ek cukor
1 nagy tojássárgája+ 1 ek cukor
2 ek liszt
1 tk olvasztott vaj
BARNA TÉSZTA
4 nagy tojásfehérje+ 4 ek cukor
4 nagy tojássárgája+ 4 ek cukor
6 ek liszt
2 ek kakaópor
2 tk tej
2 ek olvasztott vaj
TÖLTELÉK
2 ek tej
56 g fehércsoki
120 ml tejszín
1 zacskó habfixáló
TEPSI: 24x34 cm.
A világos tésztával kezdünk. Felverjük a fehérjét a cukorral, majd külön tálban habosra keverjük a sárgáját a cukorral. A fehérjét óvatosan a sárgájába forgatjuk, beleszitáljuk a lisztet, finoman elkeverjük, majd beleforgatjuk a vajat. Habzsákba szedjük (én 10-es fejet használtam hozzá).
Tálcára helyezzük a sütőpapírral fedett sablont (egy netről leszedett képet nagyítottam a megfelelő méretre hozzá),
majd áttöröljük egy olajos Szilvikével.
Megrajzoljuk a világos mintát, és fél órára hűtőbe tesszük a tálcát.
A kakaós tészta a világoshoz hasonlóan készül. Annyi a különbség, hogy a kakaót a liszthez keverjük, a cukros sárgájához pedig először csak a fehérjehab felét adjuk hozzá, ehhez szitáljuk a kakaós lisztet, utána kerül bele a tej és a vaj, legvégül pedig a hab másik fele.
A tálcáról átvarázsoljuk a sütőpapírt a tepsibe (akinek úgy kényelmesebb, ki is hagyhatja a tálcás lépést és rajzolhat egyből a tepsiben, de az enyémnek magas a fala, ezért választottam ezt a körülményesebb megoldást),
majd ráöntjük a kakaós tésztát és óvatosan elegyengetjük.
180 oC-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.
Kivétel után a tésztát sütőpapírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni. Ezalatt elkészítjük a krémet. A fehércsokit a tejjel vízgőz fölött felolvasztjuk. Amíg hűl, felverjük a habot a fixálóval, amit óvatosan, fokozatosan a csokihoz keverünk. Kitekerjük a tésztát, megkenjük a krémmel, ismét feltekerjük, és dermedésig hűtőben pihentetjük.
Aki szemfüles láthatja, hogy nálam nem ez volt a sorrend, amire rá is faragtam, úgyhogy innentől ezt a felállást követem én is.
A végeredménnyel mégis elégedett vagyok: látványos és finom is.